Επιτιμο μελος του ΕΒΕΡ ο Αντιπροεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης Μαργαριτης Σχοινας

Με το μήνυμα των «καλύτερων ημερών που είναι μπροστά»

Αντώνης Γραβάνης

«Η ανακήρυξη του κ. Σχοινά μας ανοίγει μία νέα πόρτα στις Βρυξέλλες για την διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τις επιχειρήσεις της περιοχής»

Σε μία «σεμνή» λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά με «μεγάλη ουσία» τελετή, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ανακηρύχθηκε το περασμένο Σάββατο, 5 Ιουνίου, επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Μια πράξη μεγάλης σημειολογίας, όπως επεσήμανε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, εξηγώντας πως η ανακήρυξη αυτή συνίσταται στην ενίσχυση με ένα επιπλέον πρόσωπο της Ροδόπης, « ή μιας πόρτας στις Βρυξέλλες» όπως τόνισε χαρακτηριστικά, για την διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στην έδρα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην Κομοτηνή, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Γραβάνη και μέλη του ΕΒΕΡ, καθώς και εκπροσώπους οικονομικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής.

Τον κ. Σχοινά καλωσόρισαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΡ, κ.κ. Νίκος Στεργίου, Νίκος Ευκαρπίδης, Σταυρούλα Πεχλεβάνη, Παντελής Χαβιαράς, Κυριάκος Δραγουμάνης, Γιάννης Κιλτσίκης και Παναγιώτης Αλμπανίδης για να ακολουθήσει στην συνέχεια η ειδική τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο μέλος του Δ.Σ., κεκλεισμένων των θυρών, λόγω και των περιορισμών της πανδημίας COVID – 19.

Κατά την υποδοχή ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης τόνισε πως «η παρουσία σήμερα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στην Ροδόπη και συγκεκριμένα στην έδρα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, περιποιεί τόσο για τα μέλη μας όσο και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας τιμή και χαρά», δεδομένο που επανέλαβε κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξηγώντας πως «η αναγόρευση αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αρχής γενομένης από την ευρωπαϊκή προοπτική των επιχειρήσεών μας, από δω από την άκρη της Ευρώπης, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η Θράκη είναι το απόλυτο παράδειγμα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». «Η Θράκη των ίσων ευκαιριών, είναι το απόλυτο παράδειγμα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και των ιδανικών που πρεσβεύει η Ε.Ε.» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Κατά την διάρκεια της τελετής ο κ. Γραβάνης παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την τιμητική πλακέτα την ανακήρυξής του σε επίτιμο μέλος του ΕΒΕΡ, καθώς και μία αυθεντική ασημένια πόρπη της αστικής παραδοσιακής φορεσιάς της Κομοτηνής, όπως τόνισε, «ως δώρο ενθύμησης της επίσκεψής σας στην Κομοτηνή».

Μαργαρίτης Σχοινάς

«Έρχομαι να δώσω το μήνυμα ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά»

Ο κ. Σχοινάς αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την επιτιμοποίησή του, φέρνοντας μηνύματα για καλύτερες ημέρες τόσο για την οικονομία όσο και την επιχειρηματικότητα ειδικότερα. «Δεν θα μπορούσα να φύγω από την Κομοτηνή, χωρίς την συνάντηση με τους εκπροσώπους της ζώσας οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που πέρασαν από μία πολύ δύσκολη περίοδο, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Θράκη, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ανθρώπους όμως στους οποίους έρχομαι να δώσω το μήνυμα ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας» ανέφερε στις δηλώσεις επαναλαμβάνοντας την σημασία της χρονικής συγκυρίας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της οικονομίας και του επιχειρείν.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ποτέ τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία από όσα θα έχουμε την επόμενη περίοδο» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας πως η πρόκληση πλέον για την πραγματική οικονομία  αφορά στο χτίσιμο των αντοχών για το μέλλον. «Θα πρέπει δηλαδή να στηριχτούμε σε όσα έχουμε και θα μας δώσει η Ευρώπη, αλλά να βεβαιωθούμε ότι οι επιχειρήσεις, ο οικονομικός ιστός της περιοχής θα έχει την ανθεκτικότητα για να μας κρατήσει στον μεγάλο χρόνο» υπογράμμισε για να ευχαριστήσει το Δ.Σ. του ΕΒΕΡ για την τιμή της ανακήρυξής του σε επίτιμο μέλος του.

Της τελετής ανακήρυξης ακολούθησε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ.  Αντώνης Γραβάνης, παρουσία επίσης του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νικόλαου Αγγελίδη, της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κικής Κωνσταντινίδου και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών,  Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων ν. Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη.

Απαραίτητη η γεωγραφική κατανομή ως προϋπόθεση στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων, αρχής γενομένης από το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γραβάνης «αυτό που θέσαμε στον κ. Σχοινά είναι οι αντιρρήσεις μας σχετικά με την διαμόρφωση των χρηματοδοτικών εργαλείων και συγκεκριμένα τα σημεία διαφωνίας μας σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή που δεν υπάρχει στις προϋποθέσεις». «Εμείς ζητήσαμε ο σχεδιασμός των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων να έχει και γεωγραφική κατανομή και μάλιστα διαφορετική για κάθε περιφέρεια της Ευρώπης ή τουλάχιστον να υπάρχουν ομάδες περιφερειών» ανέφερε εξηγώντας πως «δεν μπορεί οι επιχειρήσεις της Ροδόπη να καλούνται να τηρούν τις ίδιες προϋποθέσεις με τις επιχειρήσεις στο Βερολίνο».

Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε και η προωθούμενη από πλευράς Ε.Ε. πολιτική των εγγυήσεων έναντι των επιδοτήσεων, γεγονός που θα διαφανεί κυρίως την επόμενη προγραμματική περίοδο. «Το μοντέλο της εγγύησης του εύκολου και γρήγορου δανεισμού προς το οποίο κινείται η Ε.Ε. είναι ένα μοντέλο που στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να δουλέψει δυστυχώς καθόλου, κι αυτό γιατί οι τράπεζες κρατούν δυστυχώς τις “πόρτες” τους κλειστές για τις επιχειρήσεις, τόσο σε ότι αφορά την ρευστότητα αυτή καθ’ αυτή όσο και σε ό,τι αφορά τα δάνεια και τις χρηματοδοτήσεις» εξήγησε ο κ. Γραβάνης. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε ζητήθηκε από τον κ. Σχοινά ο αυστηρότερος έλεγχος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις τράπεζες που συμμετέχουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο για το προς τα ποιους κατευθύνονται τα δάνεια, τον τρόπο που τα δίνουν, το χρονικό διάστημα που απαιτείται αλλά και για τις αιτήσεις που απορρίπτουν, ζητώντας επίσης «να υποχρεώσουν τις τράπεζες να δώσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις». 

Μειωμένος φόρος καυσίμων και η διέλευση λεωφορείων από την Νυμφαία στην ατζέντα της συζήτησης

Η προσέλκυση επενδύσεων αλλά και η διαμόρφωση ενός «γόνιμου» περιβάλλοντος ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων αποτελεί βασικό ζητούμενο για την περιοχή της Θράκης. Απουσία ωστόσο όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ των κατάλληλων κινήτρων αυτό θα συνεχίσει να παραμένει ζητούμενο. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος κατά την διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε η συμβολή των συνεργατών του κ. Σχοινά, τον ίδιων των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι γνώστες των κανονισμών που θέτει η Ε.Ε., για την δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πρότασης για την κινητροδότηση επιχειρήσεων να επενδύσουν στην περιοχή. Στην συζήτηση μάλιστα αυτή τέθηκε τόσο το ζήτημα της θέσπισης ενός μειωμένου φόρου καυσίμων για την περιοχή μας, δεδομένης της γειτνίασης με χώρες που έχουν φθηνότερο καύσιμο και δημιουργούν κατ’ επέκταση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ημών, ενώ ζητήθηκε και η συμβολή του κ. Μαργαρίτη ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Βουλγαρική πλευρά για την «απελευθέρωση» της διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τον Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας.

Από τα πιο ενδιαφέροντα τέλος κομμάτια της συζήτησης αφορά και στην πρόταση για την δημιουργία δομής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κομοτηνή, γεγονός στο οποίο στάθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ υπογραμμίζοντας πως «η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα σηματοδοτούσε κατά την άποψή μας και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περιοχή ακριτική, στην “άκρη” της ίδιας της Ευρώπης, που πέραν όλων των άλλων θα δώσει μια άλλη ώθηση και στην τοπική οικονομία, αλλά και την κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.