Επιτιμη Διδακτορας του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας η Fatima Eloeva (+Gallery)

Μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό τιμήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης 5 Οκτωβρίου η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης κ. Fatima Eloeva, σε αναγνώριση του έργου της επάνω στην ελληνική γλώσσα αλλά και τη διάδοση του νεοελληνικού πολιτισμού.
 
Την περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Ιδρύματος πραγματοποίησε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ενώ η αναγόρευση της σε Επίτιμη Διδάκτορα μαζί με την επίδοση των μεμβρανών έγινε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.  

Εντυπωσιακό το έργο της τιμώμενης 

Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιου Καραμπίνη και τις προσφωνήσεις του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Χατζόπουλου και της Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κ. Ζωής Γαβριηλίδου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο έργο και την προσωπικότητα της κ. Eloeva, καθώς και την αγάπη της για την ελληνική γλώσσα.
 
Τον έπαινο της τιμώμενης Καθηγήτριας ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Νικόλαος Μαυρέλος, ο οποίος τόνισε πως η κ. Eloeva αποτελεί μία από τους καλύτερους πρεσβευτές της γλώσσας και του πολιτισμού μας κάτι που φαίνεται και από τους φοιτητές της, οι οποίοι χειρίζονται με ιδιαίτερη ικανότητα τα ελληνικά.
 
Πέρα όμως από το διδακτικό της έργο, και τους φοιτητές της που έχουν εξαιρετική γνώση της ελληνικής, είναι εντυπωσιακό και το επιστημονικό της έργο, καθώς και το διοικητικό της έργο ως προέδρου του τμήματος Βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.
 
Εξήρε δε την ευρύτατη γλωσσομάθειά της, σε γλώσσες αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους που είναι δύσκολο να κατακτηθούν, με μια σημαντική συμβολή στην προβολή της νεοελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης, για αυτό και εκ μέρους του πανεπιστημίου εξέφρασε τον θαυμασμό του και την ευχαρίστησε από καρδιάς για το σύνολο του έργου της και την προβολή της νεοελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. 

Εγκώμιο στην ατμόσφαιρα της Θράκης 

Στην ομιλία της η κ. Eloeva τόνισε πως η γλώσσα τους δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες να εκφράζονται με πάρα πολλούς τρόπους, διατυπώνοντας την ίδια σκέψη κάτι που έχει άμεση σχέση με το ταμπεραμέντο και τον χαρακτήρα τους.
 
«Έτσι στα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας μπορώ να πω πως οι μαθητές μου και εγώ καθημερινώς δεχόμαστε μαθήματα ελευθερίας, που είναι πράγματι πολύτιμα», παρατήρησε η ίδια.
 
Το θέμα της ομιλίας της μάλιστα, «Η διαμόρφωση του λογοτεχνικού στάνταρντ και οι Διγένηδες στα ρωσικά και ελληνικά πολιτισμικά συμφραζόμενα», είχε άμεση σχέση με την ατμόσφαιρα της Θράκης, με την πολυγλωσσία και την ανεκτικότητα που αισθάνεται στους δρόμους της, μια ατμόσφαιρα, όπως σημείωσε, που ενώνει τις δύο αυτοκρατορίες, την Βυζαντινή και την Ρωσική, αυτή η ανεκτικότητα και η πολιτισμική αξία της Ελληνικής και της Ρωσικής γλώσσας.
 
«Δεν έχει σημασία τι καταγωγή έχεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό και ποια γλώσσα μιλάς στο σπίτι, που εσύ συνειδητά την επιλέγεις» τόνισε, χαρακτηρίζοντας αυτή την συνειδητή επιλογή πολύ υψηλότερη από την επιλογή της γλώσσας που έγινε για σένα.
Και η παρουσία τόσο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, στην πόλη, θεωρεί πως δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε «το ελληνικό πνεύμα να ρέει όπως πρέπει».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της τελετής μια έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους, αφού μια ορχήστρα αποτελούμενη από καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής έκλεισε μουσικά τη βραδιά.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.