Επιτελους γεφυρα (προσεχως) στον Κομψατο

Εγκρίθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού 4,1 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση της γέφυρας του Κομψάτου

Στην έγκριση των όρων Διακήρυξης Δημοπρασίας για την «Αποκατάσταση γέφυρας ποταμού Κομψάτου» προχώρησε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, λίγες μέρες μετά την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την πτώση της γέφυρας.

Η έγκριση αυτή αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την ανακατασκευή της γέφυρας, με την προκήρυξη του έργου να αναμένεται να δημοσιευτεί, εκτός απροόπτου, τις επόμενες μέρες. Με βάση την εμπειρία, η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου αναμένεται να διαρκέσει από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο, ανάλογα με τις ενστάσεις, για να ξεκινήσει η καθαίρεση του μέρους που ακόμα στέκεται, και την κατασκευή νέας.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, θα καθαιρεθούν τα υφιστάμενα στοιχεία της γέφυρας, και θα κατασκευαστεί νέα.

Η νέα γέφυρα θα έχει μήκος 114 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, ενώ για την θεμελίωση των βάθρων της επιλέχθηκε σύστημα βαθιάς θεμελίωσης διά φρεατοπασσάλων η οποία συντίθεται με ισχυρό κεφαλόδεσμο επί του οποίου εδράζονται τα βάθρα.

Η επιλογή αυτή θεωρείται πως αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο τα υδραυλικά όσο και τα σχεδιαστικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν κατά καιρούς τη γέφυρα Κομψάτου, αποτρέποντας έτσι μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις, χωρίς παράλληλα να υπάρχει εμπλοκή άλλων φορέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.