Επιτελους Φυσικο αεριο στην ΑΜΘ

Γιώργος Παυλίδης: «Το πιο ωφέλιμο έργο στην ΑΜΘ μετά την Εγνατία»

Την ικανοποίησή του για την προκήρυξη – πρόσκληση του έργου: «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης», που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020, το οποίο θα δώσει επιτέλους στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Δίκτυο αερίου τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για αυτό το σκοπό.
 
Το έργο θα αναπτυχθεί στα κύρια αστικά κέντρα της ΠΑΜΘ (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα), με περίπου 489,5 χιλιόμετρα αγωγών που θα καλύψει περίπου 60.000 νοικοκυριά της Περιφέρειας.
Ο κ. Παυλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο κοινωνικό όφελος από τη μείωση του κόστους της θέρμανσης, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια που θα έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το Φυσικό Αέριο.
 

Αξιοποιώντας το πέρασμα των αγωγών

 
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, η ΑΜΘ είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών από την περιοχή, ένα πλεονέκτημα το οποίο όμως δεν είχε εκμεταλλευτεί.
 
Εντοπίζοντας αυτό το κενό η Διοίκηση της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20, της οποίας τα έργα που θα ενταχθούν θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2023, αποφάσισε να συμπεριλάβει όλα τα κύρια αστικά κέντρα της ΑΜΘ, (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα), με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΑ, σε ένα σχέδιο που θα ανέπτυσσε σε όλη την Περιφέρεια για τα δίκτυα φυσικού αερίου που θα εφοδιάζουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
 
Η πρωτοβουλία για αυτό το σχέδιο, σημείωσε ο κ. Παυλίδης, ανήκε στην Περιφέρεια, και μετά από δύο χρόνια επαφών και διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΠΑ για το πώς θα επεκταθεί το δίκτυο όσο το δυνατόν περισσότερο, αύξησαν το ποσό από 15 εκ. ευρώ, που δεν θα κάλυπταν και τις 6 πόλεις, στα 32 εκ. ευρώ από πλευράς ΑΜΘ, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 63 εκ. ευρώ, για αυτή την προγραμματική περίοδο.
 

Η πρώτη Περιφέρεια που εντάσσεται

 
«Μετά την Εγνατία Οδό, το πιο ωφέλιμο έργο για την κοινωνία σε ετήσια βάση θα είναι αυτό» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως από αυτό θα ωφεληθούν περίπου 60.000 νοικοκυριά, ένας αριθμός που εξαρτάται από το πόσο διατεθειμένοι θα είναι οι πολίτες να ενταχθούν, είτε είναι επαγγελματικές στέγες είτε όχι.
 
Η διαφορά ανάμεσα στην υπάρχουσα κατάσταση και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του 2023 θα είναι η κάλυψη των μεγάλων πόλεων κατά το δυνατόν περισσότερο. Το σταθερό δίκτυο θα εφοδιάζεται σε ένα ανάπτυγμα κατασκευών που είναι της τάξης των 489,5 χιλιομέτρων μέσα στις πόλεις, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης στο μισό, έχοντας το πλεονέκτημα της «απελευθέρωσης» από την κεντρική θέρμανση, μιας και ο καυστήρας είναι ανεξάρτητος και ατομικός.
 
Ο εφοδιασμός της Ορεστιάδας θα διαφέρει, μιας και αυτή θα εφοδιάζεται με σταθμό CNG, τον οποίο θα κατασκευάσει η ΔΕΠΑ, που είναι ο μόνος αποδέκτης της πρόσκλησης και θα χρηματοδοτείται σταδιακά και ανάλογα με την πρόοδο των έργων, ενώ το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 111 εκ. ευρώ.
«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που εντασσόμαστε σε ένα τέτοιο έργο, και είναι ένα ανατρεπτικό έργο, αφενός προς όφελος των ίδιων των πολιτών και προς όφελος της ίδιας την κοινωνίας στο σύνολο γιατί μειώνεται το κόστος της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τη Βουλγαρία και τις άλλες χώρες σε συνδυασμό με την έλευση των άλλων αγωγών στην περιοχή μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως θα απασχοληθούν περίπου 800 άτομα σε όλη την Περιφέρεια καθ’ όλη τη διάρκεια του εφοδιασμού της περιοχής με φυσικό αέριο.
 

Το φυσικό αέριο της ΑΜΘ από τα πρώτα έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούγκερ

 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί πρωτοπόρο σε αυτό τον τρόπο δημιουργίας δικτύων φυσικού αερίου, με τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας να ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση, πάντα σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ.
 
«Οι μέχρι τώρα ενέργειες μας δεν είναι ούτε αυθαίρετες, ούτε μονομερείς, τυγχάνουν της έγκρισης του Υπουργείου Ανάπτυξης, όλων των υπουργείων, και συμπορευόμαστε συνολικά για να πετύχουμε τον τελικό στόχο, η ιδέα και τα χρήματα ήταν δικά μας» σημείωσε αναφερόμενος στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια του έργου, τονίζοντας πως τα υπόλοιπα θα βρεθούν από τη ΔΕΠΑ μέσω διεθνούς τραπεζικής χρηματοδότησης αλλά και του πακέτου Γιούγκερ,  όπου υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το φυσικό αέριο της ΑΜΘ θα είναι από τα πρώτα έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.