Επιτελους ασφαλτος στο δρομο των Συμβολων

Τελειώνει το «μαρτύριο» ύστερα από 5 χρόνια παλινωδιών

Διερχόμενοι οδηγοί και μόνιμοι κάτοικοι της γειτονιάς, που βρίσκεται κάτω από το στρατόπεδο «Παράσχου», κυριολεκτικά «έτριβαν τα μάτια τους» στη θέα των μηχανημάτων ασφαλτόστρωσης που εκτελούσαν εργασίες επί του-χαρακτηρισθέντος, όχι άδικα, ως «στοιχειωμένου»- δρόμου των Συμβόλων. Η περιπέτεια με τον πολύπαθο δρόμο στο τέρμα της οδού Αγίας Βαρβάρας- για την ακρίβεια, με ένα μικρό τμήμα του, μήκους 150-200 μέτρων- είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2010, πριν από σχεδόν 5 χρόνια. Το έργο δεν εκτελέστηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε η αρχική σύμβαση του εργολάβου με τον δήμο, ενώ οι διαδοχικές παρατάσεις που χορήγησε το δημοτικό συμβούλιο η μία μετά την άλλη έπεφταν στο κενό.
 
Την άνοιξη του 2013 το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, προχώρησε στην «έκπτωση» του αναδόχου του έργου, για να ακολουθήσει η απόφαση της διοίκησης για απαγόρευση της κίνησης οχημάτων επί του ημιτελούς τμήματος του δρόμου. Η απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων είχε ως βασικό γνώμονα την αποτροπή της πρόκλησης τυχόν ατυχημάτων. Ωστόσο, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που έγιναν, και η επιβάρυνση, που δέχτηκαν οι γειτονικές οδοί, μάλλον μετατόπισαν τους κινδύνους και τα προβλήματα. Τους μήνες, που ακολούθησαν, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της γειτονιάς ήταν έντονες, ενώ μία ιδιαίτερη παράμετρος, που επέτεινε την ανησυχία και τον προβληματισμό τους, ήταν το γεγονός ότι επί της οδού Ολύμπου, στην οποία διοχετεύτηκε η κίνηση των οχημάτων, κινούνταν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές των εκεί σχολικών μονάδων.
 
Ενόσω εξελισσόταν η προβληματική αυτή κατάσταση στο τέρμα της οδού Αγίας Βαρβάρας, η απόφαση της «έκπτωσης» και της αντικατάστασης του αρχικού εργολάβου, κατόπιν ενστάσεων που υπέβαλε ο τελευταίος, «λίμναζε» στις χρονοβόρες διαδικασίες των διοικητικών δικαστηρίων. Το φθινόπωρο του 2014 κι ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμούσε, η διοίκηση του δήμου Κομοτηνής, επικαλούμενη τη σύνθετη νομική φύση του επίμαχου ζητήματος, πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να ζητηθεί η γνωμοδότηση εξειδικευμένου σε διοικητικά θέματα νομικού γραφείου. Η πρόταση εγκρίθηκε από το συλλογικό όργανο, όπως και η σχετική γνωμοδότηση, την οποία παρέδωσε στα μέλη του τον Δεκέμβριο του 2014 ο πρώην Πρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης. Στη γνωμοδότηση του κ. Ρέμελη αναφερόταν πως ο δήμος είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εκκαθάριση της εργολαβίας και να αναθέσει τη συνέχιση του έργου στον επόμενο μειοδότη της δημοπρασίας του 2010. Παρόλο που κι εκεί ανέκυψαν εμπόδια, λόγω της απροθυμίας κάποιων εργολάβων, που είχαν διεκδικήσει εκείνη την εποχή το επίμαχο έργο, εντέλει η υπόθεση είχε θετική κατάληξη, με αποτέλεσμα, κοντά 60 μήνες από την έναρξη των πρώτων εργασιών, μηχανήματα να εμφανιστούν ξανά στο ημιτελές τμήμα του δρόμου των Συμβόλων και να πιάσουν δουλειά, με σκοπό την ολοκλήρωσή του.
 
Στις φωτογραφίες, που επισυνάπτονται, αποτυπώνεται η πρώτη φάση των εργασιών ασφαλτόστρωσης, ενώ μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενδεχομένως και από σήμερα, ο ασφαλτοστρωμένος πια δρόμος των Συμβόλων θα είναι έτοιμος να εξυπηρετήσει την κίνηση των οχημάτων, με ασφαλείς πλέον όρους και δίχως ταλαιπωρία και δοκιμασίες για τους περιοίκους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.