Επιτακτικη η αναγκη για νεους εθελοντες αιμοδοτες στη Ροδοπη

Συνεχής η προσπάθεια εξασφάλισης αποθεμάτων από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης

Η ανάγκη για αίμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Ωστόσο σε περιόδους εορταστικές όπως αυτήν που αφήσαμε πίσω μας στο τέλος του 2022, όπως και τους καλοκαιρινούς μήνες, η απουσία των τακτικών αιμοδοτών από τα κέντρα αιμοδοσίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση δημιουργούν μια ιδιαίτερα δύσκολη πραγματικότητα για τα νοσοκομεία όλης της χώρας που καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να εξασφαλίσουν αποθέματα.

Διόλου τυχαία η πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος Αιμοδοσίας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου της Κομοτηνής, στις πρώτες ημέρες του νέου έτους,  δια μέσου της οποίας απηύθυνε έκκληση για προσφορά αίματος από τακτικούς αλλά και νέους αιμοδότες.

Κι αν στην πρόσφατη εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Ιάσμου συγκεντρώθηκαν 57 φιάλες αίματος, αυτές αποτελούν μόλις μια μικρή «ανάσα» σε σχέση με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

Την οριζόντια μείωση των διαθέσιμων αποθεμάτων σε όλες τις ομάδες αίματος επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης κ. Θεοδοσία Χατζουρίδου εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση λόγω μεταγγίσεων και ελάχιστα πλέον αποθέματα.

Ο Σύλλογος βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία και συνεχή συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, απ’ όπου και ενημερώνονται για τις ανάγκες της αιμοδοσίας.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση προς όσους το επιθυμούν, πολύ δε περισσότερο νέους συμπολίτες μας να αιμοδοτήσουν, εξηγώντας πως αρκετοί εκ των παλαιότερων αιμοδοτών, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως και τα προβλήματα υγείας, σταματούν την αιμοδοσία, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη των νέων αιμοδοτών.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογος εργάζεται καθημερινά, πραγματοποιώντας ενημερωτικές ομιλίες, και σε σχολεία της περιοχής, ενώ βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου καθημερινά στα γραφεία του για την επίλυση των όποιων τυχόν αποριών.

Η επόμενη εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνουν είναι στις 30 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, όταν και θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του νομού Ροδόπης στη κεντρική πλατεία της Κομοτηνή όπου θα βρίσκεται η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Ακολούθως στις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, όπου παραδοσιακά τυγχάνει θερμής προσέλευσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.