Επιστροφη στους ναους για τους πιστους της Ροδοπης

Με ευταξία, και αποστάσεις, άνοιξαν τις θύρες τους οι Εκκλησίες την Κυριακή

Διπλές λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν στον Καθεδρικό και άλλους ναούς της Ροδόπης

Άνοιξαν τις πόρτες τους οι ναοί της Ροδόπης την Κυριακή, ύστερα από δύο μήνες περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, με τη συμμετοχή των πιστών, αλλά και με την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας τους, προκειμένου να προσέρχονται στις λειτουργίες και να λαμβάνουν μέρος στις θρησκευτικές τελετές.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος η προσέλευση των πιστών στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και έτσι στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, οι θέσεις είχαν μετακινηθεί ανάλογα, ώστε οι πιστοί να τηρούν τις αποστάσεις.

Ευχαριστήριος Λόγος από την Ιερά Σύνοδο

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων καλωσόρισε πίσω τους πιστούς, αναγιγνώσκοντας τον Συνοδικό Ευχαριστήριο Λόγο της Ιεράς Συνόδου, που χαιρετίζει τους πιστούς με τον Πασχάλιο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη» τώρα που, «μετά από ακούσια μακρά περίοδο σωματικής απουσίας σας από τις κοινές λατρευτικές συνάξεις μας, εισήλθατε και πάλι στον Άγιο Οίκο του Θεού, για να λατρεύσουμε εν ενί στόματι και μια καρδία το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομα του Αγίου Θεού μας».

Συνέχισε δε, τονίζοντας πως «η περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους μας. Κυριολεκτικά, ματώσαμε για την απουσία σας από τους Ναούς. Όμως, εάν για εσάς η απουσία σας από τις κοινές λατρευτικές συναθροίσεις μας ήταν οδυνηρή, για τους ποιμένες σας, επισκόπους και πρεσβυτέρους, η σωματική απουσία σας ήταν ο μεγαλύτερος πειρασμός και ο μεγαλύτερος πόνος που έχουμε βιώσει στην ποιμαντική διακονία μας. Στ’ αλήθεια, πόσο χαρούμενος μπορεί να είναι ο πατέρας σε ένα σπιτικό που απουσιάζουν τα παιδιά του; Πόσο μπορεί να ευφραίνεται σε γιορτή μόνος του; Πώς να απολαύσει την τράπεζα που γέμει, όταν στερούνται του “Αμνού” τα τέκνα Του;».

Η Ιερά Σύνοδος υπενθύμισε στο μήνυμά της ότι η προσέλευσή στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορωνοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σημειώνει δε πως συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται με την ελληνική πολιτεία και με την ειδική επιστημονική επιτροπή, προς αντιμετώπιση της πανδημίας, προτρέποντας για ακόμα μια φορά τους πιστούς σε πιστή εφαρμογή όλων των συστάσεων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής.

«Θέλουμε, όμως, να γνωρίζετε ότι η συνεργασία μας αυτή σε καμία περίπτωση, δεν ξεπέρασε όρια, τα οποία η Ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας έχουν θέσει. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, χάριτι Θεού, παραμένουμε άγρυπνοι φύλακες των ορίων που έθεσε το Πνεύμα το Άγιο, διά των Αποστόλων, των Πατέρων και των Αγίων Συνόδων. Κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπερασθούν».

Στην Εγκύκλιο μνημονεύτηκαν ευγνωμόνως οι γιατροί, ερευνητές, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ αναπέμφθηκαν προσευχές υπέρ της εξευρέσεως καταλλήλου θεραπευτικής αγωγής που θα περιορίσει και θα εξαλείψει την πανδημία.

Με αυτές τις σκέψεις υποδέχθηκαν τους πιστούς στον Οίκο του Θεού, στον Οίκο των παιδιών του Θεού, στον δικό τους Οίκο με πατρικές ευλογίες για όλους.

«Εισέλθετε, λοιπόν, όλοι στην χαρά του Κυρίου σας. Και εκείνοι που πρώτοι φθάσατε κι όσοι ήλθατε δεύτεροι, λάβετε τον μισθόν σας. Πλούσιοι και φτωχοί πανηγυρίστε. Όσοι εγκρατευθήκατε, αλλά κι εκείνοι που έχετε βραδυπορήσει στην εργασία των εντολών, τιμήστε την σημερινή ημέρα. Όσοι νηστέψατε και εκείνοι που δεν νηστέψατε, ευφρανθείτε σήμερα. Η (Αγία Τράπεζα) είναι γεμάτη, απολαύστε την όλοι. Ο Μόσχος είναι άφθονος και ανεξάντλητος. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, να φύγει κάποιος πεινασμένος. Όλοι απολαύστε το Συμπόσιο που παρατίθεται για τους πιστούς. Όλοι απολαύστε τα θεία δώρα που προσφέρει η Θεία αγαθοσύνη. Κανένας πιά να μη θρηνεί την φτώχεια του, γιατί τώρα έγινε φανερή η Βασιλεία του Θεού, εκείνη που προσφέρεται σ’ όλους εξίσου. Κανένας να μη κλαίει πιά για τα πταίσματά του, γιατί συγχώρεσή μας είναι ο Αναστημένος Κύριος. Κανένας ας μη φοβάται πιά το θάνατο, γιατί ο θάνατος του Σωτήρα μας, μας ελευθέρωσε από το θάνατο».

Πολλοί πιστοί άδραξαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και την Εικόνα της Παναγίας από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος που βρίσκεται αυτές τις μέρες στον Καθεδρικό.

Στο τέλος της λειτουργίας, εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων αποδήμησαν λόγω κορωνοϊού.

Διπλές λειτουργίες στους ναούς

Ο Μητροπολίτης, μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, ανακοίνωσε τη διενέργεια διπλών λειτουργιών, τόσο στο Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όσο και σε άλλους ναούς όπου είναι απαραίτητο.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται ακολουθώντας τις συστάσεις της ΚΥΑ που καθορίζει τη λειτουργία των ναών, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

Όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης, στον Καθεδρικό Ναό κάθε μέρα, μέχρι την Κυριακή 24 Μαΐου, όταν και η εικόνα της Παναγίας, που μεταφέρθηκε εκεί από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος την παραμονή της 14ης Μαΐου θα επιστρέψει στη μονή, θα γίνονται καθημερινά 2 λειτουργίες.

Από την επόμενη Κυριακή, τόσο στον Καθεδρικό Ναό όσο και άλλους ναούς, για τους οποίους θα ενημερώσει εγκαίρως η Μητρόπολη, θα πραγματοποιούνται δύο λειτουργίες, μία από τις 7:30 μέχρι τις 9:30, και η δεύτερη θα ξεκινά στις 10 και θα τελειώνει μετά τις 11.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.