Επιστροφη στις τοπικες ποικιλιες για τη Ροδοπη

Εκατοντάδες σπορόφυτα μοιράστηκαν στην εκδήλωση των Σποριτών Ροδόπης

Αγκάλιασε, για 21η φορά, την εκδήλωση για τις τοπικές ποικιλίες η Κομοτηνή, που διοργάνωσαν οι Σπορίτες Ροδόπης, με πολλούς συμπολίτες μας να μεταβαίνουν στο χώρο του Θερινού ΔΗΠΕΘΕ το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαΐου, ώστε να προμηθευτούν σπορόφυτα από διάφορες ποικιλίες ντομάτας, μελιτζάνας και πιπεριάς, για να φυτέψουν στους δικούς τους κήπους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, το Δήμο Κομοτηνής, και μια σειρά από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγινε ενημέρωση από την πλευρά των Σποριτών, τόσο για τη σημασία των τοπικών ποικιλιών, και την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της χρήσης τους.

Παράλληλα με το μοίρασμα των σπορόφυτων, στον χώρο βρισκόταν και ορχήστρα με τον Χρήστο Χατζόπουλο, που «έντυσε» μουσικά την εκδήλωση.

Να σημειωθεί πως φυτά καλλιέργησαν το 11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, καθώς και τα Νηπιαγωγεία Αρχοντικών και Γρατινής. Επίσης συμμετέχουν το 4ο, 5ο, 6ο, 9ο, 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, τα Δημοτικά Κοσμίου, Ν. Σιδηροχωρίου, Φαναρίου, το Διαπολιτισμικό Ιάσμου, το 1ο και το 4ο Μειονοτικό Κομοτηνής και το Μειονοτικό Κύμης. Τέλος συμμετέχουν το 2ο και το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το 1ο ΕΠΑ.Λ, το ΕΕΕΕΚ, το ΣΔΕ και το Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής.

Η συμμετοχή αυτή, σύμφωνα με τους Σπορίτες Ροδόπης, είναι πολύ σημαντική, μιας και τα παιδιά, σπέρνοντας αυτούς τους παραδοσιακούς σπόρους, καλλιεργούν και μαθαίνουν πώς να τους μεγαλώνουν και στη συνέχεια μαθαίνουν να τους μοιράζουν.

Μάλιστα φέτος η ποιότητα των φυτών, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, ήταν πολύ καλή, δείχνοντας πως η εμπειρία όλων αυτών των ετών έχει αρχίσει να αποδίδει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.