Επιστρεφει η αρχαιολογικη ερευνα στη Μολυβωτη φετος το καλοκαιρι

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, θα συνεχιστεί η δεύτερη φάση της ανασκαφής από την ΕΦΑ Ροδόπης και το πανεπιστήμιο του Princeton

Θα ηχήσει ξανά η αρχαιολογική σκαπάνη στην χερσόνησο της Μολυβωτής φέτος το καλοκαίρι, μετά από διακοπή δύο ετών, λόγω της πανδημίας.

Αυτό τονίστηκε την Πέμπτη, κατά την 34η Επιστημονική Συνάντηση που διοργάνωσε το ΑΠΘ με θέμα «Το Ανασκαφικό έργο στην Μακεδονία και στη Θράκη το 2021», όπου παρουσιάστηκε, μιας και δεν έγιναν πέρυσι ανασκαφικές εργασίες, τα τελικά συμπεράσματα από την προηγούμενη περίοδο ανασκαφών, των ετών 2013-15.

Φέτος, εκτός απροόπτου, θα συνεχίσει η ανασκαφή, μια συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, εκπροσωπούμενης στην προκειμένη περίπτωση από το Πανεπιστήμιο του Princeton.

Η αποστολή αναμένεται να είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω πανδημίας, τόσο σε αριθμό, όσο και σε χρόνο ανασκαφής, παρόλο που είναι σημαντικό ότι θα υλοποιηθεί παρά τα προβλήματα ο δεύτερος χρόνος της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου στην περιοχή.

Εμπορικός προσανατολισμός της πόλης

Η ανακοίνωση ήταν των αρχαιολόγων Δόμνας Τερζοπούλου, Nathan Arrington και Μαρίνας Τασακλάκη, με την τελευταία να κάνει και την παρουσίασή της στο συνέδριο, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα της πρώτης περιόδου, επιβεβαιώνει πως η κατοίκηση ξεκινά στα μέσα του 6ου αι. π.Χ., με την εντός των τειχών πόλη, έκτασης 500 στρεμμάτων, να ακμάζει τον 4ο αι. π.Χ.

Από τα ευρήματα φαίνεται και ο εμπορικός προσανατολισμός της, όμως αυτή αρχίζει να παρακμάζει στο τέλος του αιώνα, για να εγκαταλειφτεί οριστικά στις αρχές του επόμενου, με επόμενη φάση κατοίκησης να τοποθετείται στον 4ο αι. μ.Χ.

.

Η οικία της Γοργούς

Η πρώτη περίοδος της ανασκαφής επικεντρώθηκε στην οικία της Γοργούς που πήρε το όνομά της από τα ακροκέραμα που βρέθηκαν με παράσταση γοργονείου, δηλώνοντας τον διακοσμητικό πλούτο της στέγης της. Τα ακροκέραμα είναι μερικά από τα ευρήματα που δείχνουν την σημαντική εμπορική επαφή με τα Άβδηρα.

Φαίνεται πως το σπίτι επαναχρησιμοποιήθηκε στη ρωμαϊκή εποχή, οπότε διακρίνονται δύο φάσεις, μια του 4ου αι. μ.Χ. και μια δεύτερη στο τέλος του 5ου αι. μ.Χ. και στις αρχές του 6ου αι. μ.Χ. Στην πρώτη φάση το οικοδομικό υλικό της αρχικής οικίας, όπως ο βόρειος τοίχος της, λιθολογήθηκε και το υλικό επαναχρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της νέας οικίας. Η τελευταία οικοδομική φάση έχει ουσιαστικά κατασκευαστεί πάνω στις δύο προηγούμενες, με κυκλική κατασκευή να εικάζεται πως ήταν αποθηκευτικός χώρος.

Υψηλό επίπεδο ζωής στην πόλη

Από τα ευρήματα στην οικία, σε συνδυασμό με αυτά της δεύτερης περιόδου στην διπλανή οικία του Ερμή, διαπιστώνεται ένα υψηλό επίπεδο ζωής στην πόλη, τουλάχιστον για κάποιους από τους κατοίκους της, ενώ η απουσία τοπικής κεραμικής σχετίζεται με τον εμπορικό χαρακτήρα της πόλης.

Στη συνέχεια η κ. Τασακλάκη αναφέρθηκε στα ευρήματα της ευρήματα της επιφανειακής έρευνας, στην έντονη διασπορά της κεραμικής των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, αλλά και την τεκμηρίωση της παρουσίας 30 τύμβων, με  ευρήματα από τον 5ο και 4ο π.χ. αιώνα, ενώ διαπιστώθηκε η οπτική επαφή ανάμεσα στους τύμβους και την πόλη.

Επίσης υπάρχουν ευρήματα ναυτικής δραστηριότητας στο χώρο από την αρχαϊκή εποχή μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ., ενώ υπάρχουν αρκετές θέσεις, περιμετρικά της πόλης, που δείχνουν την αγροτική δραστηριότητα της περιοχή.

Όσο για τα νομίσματα, υπάρχει πλήθος ευρημάτων από τον Εύξεινο Πόντο, την Μικρά Ασία, την Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.