Επιστημονικη Ημεριδα για την ασφαλη πλοηγηση στο διαδικτυο

Η σωστή ενημέρωση και ο έλεγχος των γονέων μπορεί να αποβεί σωτήριος για την πρόληψη των κινδύνων του διαδικτύου - Περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν τις ομιλίες και ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο

Επιστημονικές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (5/2), διοργάνωσε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου το «Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, το ΠΕΚΕΣ/ΑΜ-Θ, την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και την Α΄ ΤΟΜΥ Κομοτηνής.
 
Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ «Γεώργιος Παυλίδης» πραγματοποιήθηκε μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία που περιελάμβανε προβολή βίντεο και βιωματικές ασκήσεις, απευθυνόμενη σε μαθητές και μαθήτριες των 4 Γυμνασίων της Κομοτηνής.
 
Περισσότερες από 100 μαθήτριες και μαθητές των Γυμνασίων της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους «κρυφούς» κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου. Επιπλέον, για να κατανοήσουν καλύτερα το πρόγραμμα, οι καθηγητές των γυμνασίων ετοίμασαν εργασίες αλλά και βίντεο το οποίο προβλήθηκε και στο οποίο οι μαθητές είχαν τον ρόλο των δημοσιογράφων, παίρνοντας συνεντεύξεις από τους συμμαθητές τους, κάνοντας παράλληλα έρευνα για τις ώρες που αφιερώνουν στο διαδίκτυο αλλά και για το αν γνωρίζουν τους κινδύνους που καιροφυλακτούν από την άσκοπη και ανεξέλεγκτη χρήση του.
 
Στο πάνελ των ομιλητών ήταν η Δρ. Δήμητρα Κομίνη, παιδοψυχίατρος κέντρου ψυχικής υγείας νοσοκομείου Κομοτηνής, η Δρ. Αικατερίνη Δαλαγδή, ψυχολόγος κέντρου ψυχικής υγείας νοσοκομείου Κομοτηνής ενώ τον ρόλο του συντονιστή είχε η κ. Γλυκερία Φωτιάδου, καθηγήτρια πληροφορικής και συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ/ΑΜ-Θ. 

Δρ Γεώργιος Φιλιππίδης, Διοικητής Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σημαντικότερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν» 

Το «Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αποτέλεσε τον διοργανωτή της ημερίδας και όπως είναι λογικό παρών ήταν ο Διοικητής του κ. Γεώργιος Φιλιππίδης, ο οποίος στάθηκε στους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου. «Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο,  το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής σε συνεργασία με την Β/βάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης , το ΠΕΚΕΣ, την ΠΕ Ροδόπης και την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας Κομοτηνής πήραν συλλογικά την πρωτοβουλία για την διοργάνωση δράσεων σχετικών με την ασφάλεια του διαδικτύου. Πώς θα μπορέσουν δηλαδή οι έφηβοι να πλοηγούνται με ασφάλεια στο Διαδίκτυο, αποφεύγοντας τους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την επίθεση που μπορεί να τους γίνει μέσω του Διαδικτύου στην ψυχοκινητική τους κυρίως υγεία αλλά και στη σωματική τους ακεραιότητα» ανέφερε ο ίδιος.  Εξηγώντας τον λόγο που πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πως «πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς θεωρούμε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να στοχεύει σε δράσεις πρόληψης, πέρα από την θεραπεία, γιατί το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Στοχεύουμε κυρίως στην καλύτερη ενημέρωση μαθητών του γυμνασίου, καθώς είναι ηλικίες που πρέπει να υπάρχει η καλύτερη ενημέρωση και να γίνεται η πρόληψη». Παράλληλα επισήμανε πως αντίστοιχες δράσεις οφείλουν να γίνονται και στην Α/βάθμια Εκπαίδευση καθώς δεν είναι λίγα τα παιδιά του Δημοτικού που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

«Σημαντική η ενημέρωση για τον περιορισμό του φαινομένου» 

Ο Διοικητής του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου Κομοτηνής στάθηκε στην αξία που έχουν οι ενημερωτικές ημερίδες για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Οι ημερίδες απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, σε κοινωνικούς επιστήμονες και όλους τους ενδιαφερομένους. Θα δούμε αναλυτικά τι πρέπει να κάνουν ώστε το φαινόμενο της εξάρτησης από το Διαδίκτυο αλλά και της ηλεκτρονικής παραβατικότητας να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο και να μην υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα». 

«Οι έρευνες λένε λυπηρές αλήθειες» 

Ο κ. Φιλιππίδης, παραθέτοντας στοιχεία από έρευνες αποκάλυψε πως μεγάλο είναι το ποσοστό που «πληρώνουν» τις βλαβερές συνέπειες της άσκοπης χρήσης του Διαδικτύου. «Δυστυχώς σε μία πρόσφατη έρευνα που έγινε, σε 14.000 εφήβους από όλη την Ελλάδα, οι μέσοι όροι χρηστών κινητής τηλεφωνίας έχουν πέσει κατά πολύ. Συγκεκριμένα, τα παιδιά στην ηλικία των 10 ετών έχουν ένα κινητό, ένα Smartphone και συνεπώς διαθέτουν συνεχή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτό είναι επικίνδυνο για αυτές τις ηλικίες, που η κριτική ικανότητα είναι ευάλωτη και περιορισμένη σε σχέση με έναν ενήλικα ή έναν έφηβο που αναπτύσσει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό στοχεύουμε σε αυτές τις ηλικίες, θέλοντας να κρούσουμε το καμπανάκι του κινδύνου για το τί πρέπει να κάνουνε για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του Διαδικτύου και πως μπορούν να πάρουν μέτρα προφύλαξης, καθώς υπάρχει μεγάλο ψηφιακό χάσμα, ψηφιακός αναλφαβητισμός των γονέων και τα παιδιά δρουν ανεξέλεγκτα. Στην μελέτη που προανέφερα το 80% των εφήβων σερφάρουν στο διαδίκτυο χωρίς καμία επίβλεψη. Ανησυχητικό είναι ακόμα το φαινόμενο πως το 41% των εφήβων που μιλάει με αγνώστους στο διαδίκτυο και το 22% συναντάει αυτούς στον πραγματικό κόσμο, γεγονός που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχοκοινωνικής τους υγεία». 

Μαίρη Κοσμίδου,  Προϊσταμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Ροδόπης
«Χρέος μας ως εκπαιδευτικοί η σωστή ενημέρωση των μαθητών» 

Στην ευθύνη που έχουν οι εκπαιδευτικοί για τη σωστή ενημέρωση των μαθητριών και μαθητών στάθηκε η κ. Κοσμίδου. «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να δηλώσουμε τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και την τοπική κοινωνία το πόσο πραγματικά νοιαζόμαστε για το διαδίκτυο, τον γνωστό και άγνωστο συγχρόνως που μπήκε στη ζωή μας. Είναι καθήκον της εκπαίδευσης και των υπόλοιπων κοινωνικών φορέων να ενημερώσουμε τους μαθητές μας, τους εφήβους μας ιδιαίτερα για το πόσα ύποπτα μπορεί να κρύβει αυτός ο νέος που εισέβαλλε στη ζωή μας. Με ικανοποιεί το γεγονός πως και τα παιδιά που είναι εδώ, ασχολήθηκαν και ενημερώθηκαν, αποδίδοντας μέσα από τις εργασίες τους ό,τι θεωρούν και μπορούν να αντιληφθούν για το διαδίκτυο. Αυτό είναι μέσα στη ζωή τους και το γνωρίζουν, οπότε οφείλουμε εμείς να τους ενημερώσουμε για τους πιθανούς κινδύνους. Θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας να βρίσκουν τους κινδύνους, να υποπτεύονται, να αναστοχάζονται και να βρίσκουν τους κινδύνους που μπορεί να φέρει κάθε ενέργεια. Τα παιδιά οφείλουν να είναι υποψιασμένα, καθώς δεν είναι όλα αγνά και ο ρόλος μας είναι αυτός».

Κατερίνα Δαλαγδή,  Διδάκτορας του ΔΠΘ, Ψυχολόγος κέντρου ψυχικής υγείας νοσοκομείου Κομοτηνής «Με μεγάλη χαρά βλέπω μαζική παρουσία της νέας γενιάς» 

Η κ. Δαλαγδή εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη μαζική παρουσία των μαθητών και των καθηγητών, εξαίροντας παράλληλα την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει για την ενημέρωση του κοινού περί των κινδύνων του διαδικτύου. «Οι εργασίες που έγιναν και παρουσιάζονται αφορούν σκέψεις, ιδέες και εικόνες προσωπικές τους για το διαδίκτυο, που πήραν σαν αφορμή από αυτό, δημιουργώντας  βίντεο που θα προβληθούν αλλά και αφίσες με πολύ ωραίες εικόνες που θα διανθίσουν και θα πλαισιώσουν τις ομιλίες» εξήγησε η ίδια. 

Δήμητρα Κομίνη, Παιδοψυχίατρος κέντρου ψυχικής υγείας Νοσοκομείου Κομοτηνής «Όπως σε μία παιδική χαρά δεν θα αφήναμε το παιδί μας να συναναστρέφεται με αγνώστους, έτσι και στο διαδίκτυο επιβάλλεται η συνεχής επίβλεψη»

Για την αξία της εμπειρίας σε σχέση με την τεχνολογική πρόοδο στάθηκε η κ. Κομίνη, η οποία επισήμανε την ανάγκη του ελέγχου από τους γονείς για την αποφυγή των κινδύνων. « Τα παιδιά είναι πιο μπροστά τεχνολογικά από εμάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία και διαθέτουν τεχνολογική ευφυΐα που εμείς ποτέ δεν θα αποκτήσουμε. Εμείς όμως διαθέτουμε συναισθηματική εμπειρία, που προκύπτει από την εμπειρία που αποκτήσαμε για να μπορούμε να διακρίνουμε τα κίνητρα και την ποιότητα μίας σχέσης που αναπτύσσεται. Μας έχουν ανάγκη τα παιδιά να τους δώσουμε την συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτουμε λόγω εμπειριών» επεσήμανε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει σχετικά με τους κινδύνους που μπορούν να αναπτυχθούν ότι «οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι πάρα πολλοί, όπως πολλές είναι και οι χρήσιμες κατευθύνσεις, πληροφορίες και τρόποι ψυχαγωγίας που μας παρέχει». Παρομοιάζοντας το διαδίκτυο με μία παγκόσμια παιδική χαρά η ίδια  επεσήμανε πως «μπορούν τα παιδιά δωρεάν και ελεύθερα να έρθουν σε επαφή με πάρα πολλά θέματα», αντέτεινε όμως πως «οι ενήλικες, δεν θα επιτρέπαμε σε μία παιδική χαρά το παιδί μας να έρθει σε επαφή με ανθρώπους άγνωστους, ακατάλληλους, δεν θα ανοίγαμε ποτέ την πόρτα του σπιτιού μας σε έναν άγνωστο. Αυτό φανερώνει πως χρειάζεται συνεχής επίβλεψη». Επιπλέον, στάθηκε στην αξία της συζήτησης με τα παιδιά για την σωστή κατεύθυνση, καθώς «αυτό που μετράει περισσότερο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών δεν είναι η απαγόρευση αλλά ο έλεγχος, θα πρέπει να συζητάμε μαζί με τα παιδιά, να τα ακούμε και να τα κατευθύνουμε σωστά, δεχόμενοι τις επιθυμίες τους βάζοντας πάντα κάποια όρια. Το διαδίκτυο είναι μέρος της κοινωνίας μας. Δεν αποτελεί όπως λέμε έναν εικονικό κόσμο, πλέον αποτελεί μέρος του κόσμου που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας».
 
Η κ. Κομίνη στάθηκε επιπλέον στην αναγκαιότητα της καταγγελίας, όταν υπάρχει έστω και υποψία κινδύνου καθώς «η φοβία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ή η αιτία κάθε προβλήματος, επομένως βλέπουμε πως δημιουργείται αλυσίδα που πρέπει κάποια στιγμή να σπάει». «Τα παιδιά και οι γονείς οφείλουν να απευθύνονται στις γραμμές βοήθειας για να βρίσκεται από κοινού λύση» υπογράμμισε η ίδια κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.