Επισκεψη στελεχων ΟΡΦΕΑ και ΚΕΘΕΑ στον Δημαρχο Κομοτηνης

Συμπαραστάτης των δομών απεξάρτησης ο Δήμος

Δυο σημαντικές συναντήσεις σχετικές με τη στήριξη και την απεξάρτηση ανηλίκων και ενηλίκων είχε το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης.

Στελέχη του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής συζήτησαν μαζί του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και τα προβλήματα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν. Οι συνθήκες περιορισμού που δημιούργησε η πανδημία ήταν δύσκολες για την πλειοψηφία του πληθυσμού, για άτομα εξαρτημένα και μη, και τα στελέχη του Κέντρου στην Κομοτηνή όπως και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν μια σειρά από διαφορετικές μορφές εξάρτησης: ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο το οποίο μάλιστα πρωταγωνίστησε σαν μέσο εργασίας, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας  με δυσάρεστες ενίοτε συνέπειες.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής διαθέτουν και παρέχουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης για ενήλικες και τις οικογένειές τους σε επίπεδο ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και κινητοποίησης για θεραπεία.

Επίσης, ενημέρωσαν τον Δήμαρχο κ. Γκαράνη για τη δράση της Κινητής Μονάδας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που δραστηριοποιείται και στον Νομό Ροδόπης εξυπηρετώντας τους κατοίκους που δεν έχουν πρόσβαση λόγω απόστασης, τοπικών ιδιαιτεροτήτων και άλλων εμποδίων τα οποία ενίσχυσε η πανδημία.

Επίσκεψη του Κέντρου «Ορφέας»

Ο Δήμαρχος συνεχάρη τα στελέχη του Κέντρου για την αρωγή τους σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων και στο οικογενειακό περιβάλλον τους και δήλωσε πως ο Δήμος θα είναι αρωγός σε όποια προσπάθεια και δράση τους.

Επίσης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής επισκέφθηκαν η Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού και ο επιστημονικός υπεύθυνος Γκάρο Εσαγιάν. Συζήτησαν τις σοβαρές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία στην ψυχική υγεία των πολιτών αλλά και τις δράσεις του «ΟΡΦΕΑ» που αφορούν σε γονείς παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας,  σε εκπαιδευτικούς και εφήβους.

Ενημέρωσαν ότι το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» παρέχει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες υπηρεσίες: Ο πρώτος άξονας αφορά σε προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υλοποιείται μεταξύ άλλων το πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!» καθώς επίσης υποστηρίζονται θεματικές στα εργαστήρια δεξιοτήτων, όπως: ψυχική και συναισθηματική υγεία, πρόληψη, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλληλοσεβασμός- διαφορετικότητα.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γονείς δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, την υποστήριξη ατόμων για τη διακοπή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως και οδηγίες ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τους ανήλικους. Ο τρίτος άξονας στηρίζει τη συνεργασία του Κέντρου με το ΔΠΘ, την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό σε θέματα πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών. Ο επόμενος άξονας αφορά σε ομάδες γονέων. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός και συμφώνησαν, στο πλαίσιο κοινών δράσεων που θα υλοποιηθούν το ερχόμενο διάστημα, να φιλοξενηθούν σε χώρο εντός της Τσανακλείου οι Ομάδες Γονέων καθώς επίσης σεμινάρια για την πρόληψη των εξαρτήσεων στον φοιτητικό πληθυσμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.