Επισκεψη Ισπανων μαθητων-τριων και καθηγητων στο 4ο Γυμνασιο Κομοτηνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Οπτικοακουστικά μέσα και Καλλωπιστικά φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό»

Την εβδομάδα 6-10 Μαρτίου το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Οπτικοακουστικά μέσα και Καλλωπιστικά φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό», υποδέχτηκε 16 μαθητές και 2 συνοδούς καθηγητές από το σχολείο INS Pineda de Mar της πόλης Pineda de Mar της Ισπανίας. 

Τα δύο σχολεία συνεργάζονται εδώ και δύο χρόνια πάνω σε κοινούς στόχους που αφορούν στην δημιουργία και συντήρηση ενός πράσινου τοίχου, καθώς και στη διενέργεια ερευνητικού πειράματος πάνω σε τέσσερα είδη ενδημικών καλλωπιστικών φυτών και την ποσότητα νερού που απαιτείται ανάλογα με το είδος τεσσάρων διαφορετικών ειδών εδάφους που χρησιμοποιούνται.

Περιγράφοντας τα όσα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Δανάη Παντελίδου αφηγήθηκε ότι η ισπανική αντιπροσωπεία έφτασε την Δευτέρα στην πόλη μας και την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν αρχικά δραστηριότητες υποδοχής, ενώ στην συνέχεια έγινε ένα εργαστήριο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας που αφορούν στα φυτά της ελληνικής και της ισπανικής ομάδας. Ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας παιδιά και από  τα δύο σχολεία φύτεψαν καλλωπιστικά φυτά, λεβάντες στην αυλή του σχολείου. Την ίδια μέρα η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε με την συνοδεία καθηγητών του σχολείου σε αξιοθέατα της Κομοτηνής, όπως το Λαογραφικό μουσείο, το Σπαθί, το Ρολόι, το Ιμαρέτ, την Εκκλησία της Παναγίας, το Βυζαντινό τείχος και εξωτερικά τον ναό του Ευαγγελισμού.

Εκδρομή στο Σουφλί…

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Σουφλί, όπου οι ομάδες από τα δύο σχολεία επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Μουσείο Μεταξιού όπου παρακολούθησε βίντεο σχετικά με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής του μεταξιού. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, όπου οι μαθητές είδαν κουκούλια μεταξοσκώληκα, ρόκες, αργαλειούς και υφαντά.  Στη συνέχεια στην αυλή του μουσείου, οι μαθητές είχαν και μια όμορφη ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα, φτιάχνοντας έναν αυτοσχέδιο αργαλειό.  Η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο κ. Τσιακίρη Γεώργιου. Στην επιστροφή έγινε η απαραίτητη στάση στην όμορφη πόλη της Αλεξανδρούπολης, με ελεύθερο χρόνο για βόλτα και φαγητό.

…και την Καβάλα

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή στην Καβάλα με πρώτη στάση την Selecta Hellas, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς και έμπορους καινοτόμων καλλωπιστικών φυτών και καλλιεργειών παγκοσμίως στο Ερατεινό Χρυσούπολης. Η ξενάγηση από τον επικεφαλής γεωπόνο Μουρατίδη Γεώργιο στις  εγκαταστάσεις της εταιρείας, περιελάμβανε ενημέρωση για  τα είδη των φυτών που καλλιεργούν, τον τρόπο καλλιέργειας τους, την μεταφορά τους στους πελάτες κ.α. Η εταιρεία δώρισε στο σχολείο μικρά φυτά από την ποικιλία των ειδών που καλλιεργούνται με την κ. Παντελίδου να ευχαριστεί δημόσια της εταιρεία για αυτήν της τη χειρονομία.

Ακολούθησε η επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στην συνέχεια στην πόλη της Καβάλας για φαγητό και περίπατο στα αξιοθέατα της πόλης.

Αξιολόγηση του προγράμματος

Την Παρασκευή όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου. Αρχικά οι ομάδες επεξεργάστηκαν τα δεδομένα του πειράματος που πραγματοποιείται ταυτόχρονα στα σχολεία των δύο χωρών. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο καλλωπιστικών φυτών και στο τέλος έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και η απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής. Το απόγευμα η ισπανική αποστολή αναχώρησε για την Ισπανία. 

«Ήταν μία  εβδομάδα γεμάτη από γνώσεις εμπειρίες και συναισθήματα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Το 4ο Γυμνάσιο θα επισκεφθεί με ανάλογη ομάδα μαθητών και καθηγητών το Ινστιτούτο την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συνεργασία των δύο σχολείων. Τέλος μπορεί το κοινό μας πρόγραμμα να ολοκληρώνεται αυτή τη σχολική χρονιά, όμως οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν ανάμεσά στα σχολεία μας θα μας συνδέουν και τα επόμενα χρόνια αλλά και σε πιθανά μελλοντικά προγράμματα συνεργασίας» επεσήμανε κλείνοντας η κ. Παντελίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.