Επισημη πρωτη για το νεο Νομαρχιακο Σωματειο ΑμεΑ Περιφερειακης Ενοτητας Ροδοπης

Ο Τρύφωνας Καρούτζος ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου

Η εκπροσώπηση του συνόλου των Ατόμων με Αναπηρία της Ροδόπης, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αλλά και η ανάδειξη των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση αποτελούν τους βασικούς λόγους ίδρυσης του νέου Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, το καταστατικό ίδρυσης του οποίου υπεγράφη το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής.
 
35 περίπου συμπολίτες μας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Αν. Μακεδονίας και Θράκης για τη δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου, που ευελπιστεί σε συνεργασία με τους ήδη υπάρχοντες συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της αναπηρίας, στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να λειτουργήσει υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, της υπεράσπισης του αναπηρικού κινήματος και την προσπάθεια της ένταξης σε όλο το φάσμα του κοινωνικού ιστού των Ανθρώπων με Αναπηρία.
 
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του καταστατικού του νεοσύστατου Νομαρχιακού Σωματείου, πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. του, από τις οποίες στη θέση του προέδρου αναδείχθηκε ο κ. Τρύφωνας Καρούντζος, αντιπρόεδρος η κ. Σοφία Φαναρά, Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών ν.Ροδόπης και γενικός γραμματέας ο κ.Δημήτρης Μαυρομάτης, δικηγόρος.
 
Στις δηλώσεις του ο κ. Καρούντζος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης δομών, μέσα από τις οποίες τα Άτομα με Αναπηρία χειραφετούνται, εντάσσονται στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό των τοπικών κοινωνιών και έτσι προσφέρουν οικονομικά και ουσιαστικά τόσο σε αυτές όσο και στους ίδιους τους τους εαυτούς.
 

Όπως τόνισε «κάθε καινούργιος σύλλογος γίνεται ένας επιπρόσθετος μοχλός πίεσης προς τις κοινωνίες, προς την εξουσία ώστε να δείξουμε ότι τα ΑμΕΑ αποτελούν κρίκο όλων των κοινωνιών και όχι παρίες» για να επισημάνει πως σκοπός του Σωματείου είναι «να συμπορευτούμε, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία με τους ήδη υπάρχοντες συλλόγους και φορείς και από κοινού να παλέψουμε για το καλό της αναπηρίας».
 
Η προσωρινή έδρα του Σωματείου όπως εξήγησε βρίσκεται στην Ξάνθη, ωστόσο το αμέσως επόμενο διάστημα αυτή θα μεταφερθεί στην Κομοτηνή, η οποία όπως υπογράμμισε αποτελεί «προπύργιο της αναπηρίας».
 
Μεταξύ άλλων στην πρώτη αυτή εκδήλωση του Σωματείου έδωσαν το «παρών» ο κ. Γιάννης Κουρμπαλίδης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος επεσήμανε πως η ίδρυση του Σωματείου θα εξυπηρετήσει τον συντονισμό όλων των Συλλόγων και των οργανώσεων της ΠΑΜ-Θ που ασχολούνται με την αναπηρία, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, καθώς και ο κ. Χρήστος Κεσόγλου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.