Επισφαλης για τους ασθενεις η επιταξη ιδιωτων γιατρων απο το Υπουργειο Υγειας
Μόνο η μόνιμη και πλήρης στελέχωση, με τις κατάλληλες απολαβές, θα λύσει το πρόβλημα του ΕΣΥ
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτάξει ιδιώτες γιατρούς για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εφημεριών των Νοσοκομείων, με απειλή τη διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όσους δεν δεχτούν, εξέφρασαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν για το θέμα την Πέμπτη 25 Ιουλίου στα γραφεία του Συλλόγου.
Όπως τόνισαν, το Υπουργείο προσπαθεί να μεταθέσει τις διαχρονικές ευθύνες του στους ιδιώτες γιατρούς, με μια κίνηση που θα είναι επισφαλής για την περίθαλψη των ίδιων των ασθενών, που φοβούνται πως δεν θα αποτελέσει την ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.
Για αυτό και ζητούν να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, και να ληφθούν μέτρα, οικονομικά αλλά και άλλης φύσεως, ώστε να το καταστήσουν ξανά ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό.
Παράλληλα ο ΠΙΣ έχει προκηρύξει την αποχή από τη χορήγηση ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, με ημερομηνία έναρξης της αποχής την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, ελπίζοντας πως δεν θα ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη.
Μετακυλούν τις ευθύνες στους ιδιώτες
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει σοβαρές ελλείψεις, με άσχημες συνθήκες στους ήδη υπηρετούντες γιατρούς και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού γιατί δεν λύνονται τα διαχρονικά προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, σημείωσε, αντί να αναγνωρίζει τα διαχρονικά λάθη που έφτασαν το σύστημα σε αυτή την κατάσταση, θεωρεί πως επιτάσσοντας τους ιδιώτες γιατρούς υποχρεώνοντάς τους να εφημερεύουν στα Δημόσια Νοσοκομεία, θα λύσει αυτά τα προβλήματα.
Η ένστασή τους, σημείωσε ο κ. Χαριτόπουλος, δεν είναι τόσο η επιπλέον κούραση ή η απώλεια χρημάτων από το κλείσιμο των ιατρείων τους για δύο μέρες, αλλά ότι δεν θα γίνεται ασφαλής εφημέρευση.
Και αυτό γιατί οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές δεν μπορεί να είναι υπό την εποπτεία περιοδευόντων γιατρών, που δεν συμμετέχουν στη λειτουργία της κλινικής γιατί δεν είναι μόνιμα εργαζόμενοι σε αυτή.
Αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, τόνισε, η υγεία των νοσηλευόμενων είναι επισφαλής, με το κράτος να μεταθέτει τις διαχρονικές ευθύνες για την έλλειψη ιατρών προς τους ιδιώτες.
«Οι ιδιώτες γιατροί δεν φοβούνται τη δουλειά, όμως αυτός ο τρόπος εφημέρευσης δεν εγγυάται την ασφάλεια και τη βελτίωση της υγείας των ασθενών» επισήμανε.
«Γυμνασιάρχης» ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο δε κ. Γεωργιάδης, ως παλιός Γυμνασιάρχης, έρχεται να τραβήξει το αυτί τους και να τους απειλήσει με την διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, τιμωρώντας με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα τους ασθενείς που πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους μην τους επιτρέπουν να επιλέξουν γιατρό.
Επιλέγει με αυτό τον τρόπο την αντιπαράθεση, ενώ θα έπρεπε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους ιατρικούς συλλόγους, ώστε να ανασχεθεί η υποβάθμιση του ΕΣΥ, που κινδυνεύει να μην υπάρχει σε λίγα χρόνια.
Όσο για την αναφορά του κ. Γεωργιάδη για υποχρέωσή τους να στηρίξουν το ΕΣΥ, ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως είναι πράγματι υποχρέωση τους να το στηρίξουν, όχι γιατί το κράτος τους παρείχε δωρεάν παιδεία, αλλά γιατί αυτό τους υποχρεώνει η συνείδησή τους.
Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες από αυτή τη στήριξη, για όλους τους λόγους που εξήγησε πριν.
Συγκεκριμένες προτάσεις για ανάταση του ΕΣΥ
Ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε επιγραμματικά και στις προτάσεις των γιατρών για την ανάταση του ΕΣΥ, ώστε να εξυπηρετεί πραγματικά τους πολίτες της χώρας.
Μεταξύ αυτών είναι ο διπλασιασμός αποδοχών γιατρού του ΕΣΥ, όπως προβλέπεται και ο ιδρυτικός νόμος του, αναθεώρηση του επιδόματος άγονων περιοχών που δεν έχει αλλάξει για δεκαετίες, αλλά και μαζικές προσλήψεις για να συμπληρωθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις, μιας και η έλλειψη προσωπικού, που σημαίνει πολλές εφημερίες, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον που θέλει να μπει στο ΕΣΥ.
Με αυτό τον τρόπο αντί νέοι γιατροί, που σπούδασαν στην Ελλάδα, να φεύγουν στο εξωτερικό, λόγω των αμοιβών, να μείνουν στον τόπο μας, ενώ χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του Συλλόγου κ. Δημήτρης Γυμνόπουλος, θύμισε πως όταν ορκίστηκε, από τους πρώτους, στο ΕΣΥ το 1985, ο μισθός του διευθυντή έφτανε το 1 εκ. δραχμές, περίπου 3.000 ευρώ σήμερα, ενώ ο μισθός του Διευθυντή είναι πλέον λιγότερα από όσα έπαιρνε τότε.
Την ίδια ώρα γνωρίζει, από ιδία εμπειρία, πως είναι δύσκολο να είναι ένας υπεύθυνος στην κλινική, ενώ όσο αφορά τις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, επισήμανε πως θα πρέπει και οι ίδιες οι δημοτικές αρχές να βοηθήσουν, με οικίες και άλλες παροχές, ώστε να γίνει ελκυστική η θέση.
«Πρέπει οι μισθοί να φτάσουν και αν ξεπεράσουν αυτά που ήταν το 1985» σημείωσε.
Κινητήριος μοχλός της υγείας ο γιατρός
Τέλος το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου κ. Βούλα Ελευθεριάδου, αφού τόνισε πως κινητήριος μοχλός της υγείας είναι ο γιατρός, και σε αυτόν πρέπει να επενδύσει το κράτος.
Στη χώρα μας όμως ενώ βγάζουμε πολύ καλούς γιατρούς, αυτοί αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε άλλα κράτη για αυτό πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ.
Τόνισε δε πως θα μπορούσε το ΕΣΥ να στηριχθεί άμεσα με την αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων, που έχουν χαμηλότερη μισθοδοσία και μπορούν να στηρίξουν το οικοδόμημα του ΕΣΥ, που υποβαθμίζεται σταδιακά.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.