Επιμνημοσυνη δεηση για τους τελευταιους υπερασπιστες της Κωνσταντινουπολης

Το πρωί της Παρασκευής 28 Μαΐου στον ναό Αγίας Παρασκευής

Η πρόεδρος του ΤΕΦ Μαρία Τζιάτζη εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας

Την επιμνημόσυνη δέηση για τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και όσων έπεσαν κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής, 28 Μαΐου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στον Ναό Αγίας Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης αναφερόμενος στην θλιβερή αυτή επέτειο, προέτρεψε το εκκλησίασμα να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη. «Αγαπάμε όλους τους γείτονές μας, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί τους, όμως δεν ξεχνούμε και την ιστορία μας» σημείωσε, γιατί όποιος ξεχνά την ιστορία του, δεν έχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που το σύμβολο της Ορθοδοξίας, η Αγία Σοφία, χρησιμοποιείται ως τζαμί χωρίς να είναι, οι Ελληνορθόδοξοι, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, μένουν σε αυτό που έχει λεχθεί, ότι «περιμένουμε να συνεχίσει σε αυτό το ναό η θεία λειτουργία η οποία έμεινε μισή».

Ο πανηγυρικός της ημέρας από την Μαρία Τζιάτζη

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Πρόεδρος του Τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Καθηγήτρια, κ. Μαρία Τζιάτζη, που σημείωσε πως κάθε φορά που φτάνουμε στο τέλος του Μάη, η μνήμη σεργιανάει άθελά στη Βασιλίδα των Πόλεων.

«Μας ανεβάζει στα σκαλοπάτια της Μαγναύρας, με τους σοφούς δασκάλους και τους άξιους φοιτητές, μας ταξιδεύει στα μακρινά παλάτια της Άννας της Πορφυρογέννητης, απ’ όπου ευαγγελίζεται τον Χριστό στο γένος των Ρώσων, μας ζωντανεύει τα ψηφιδωτά της Αγιά-Σοφιάς, τα σήμαντρα και τις καμπάνες της· μας φέρνει στην πόλη του Κωνσταντίνου, που της έλαχε να σμίξει την ελληνική σοφία και το κάλλος με το καθάριο φως της Ορθοδοξίας, την πόλη που διαλέχτηκε για να φωτίσει Ανατολή και Δύση, εκείνη που πρώτα  η ίδια έγινε το φως της οικουμένης» ανέφερε.

Η κ. Τζιάτζη παρέθεσε το χρονικό της άλωσης, μέσα και από τα γραπτά του ιστορικού της Αλώσεως Σφραντζή, και τις τελευταίες μέρες της απελπισμένης άμυνας των υπερασπιστών της Κωνσταντινούπολης.

Κλείνοντας, σημείωσε πως το μνημόσυνο αυτό γίνεται για τους επώνυμους αλλά και τους ανώνυμους μαχητές, που, ενώ ήξεραν πως «στο τέλος οι Μήδοι θα διαβούνε» παρέμειναν να φυλάγουν Θερμοπύλες, αισθανόμενοι το χρέος που κουβαλούσαν.

Τα σχήματα εξουσίας, τα πολιτεύματα, τα σύνορα των Κρατών θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται από καιρό σε καιρό, ίσως μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, τόνισε, και αυτό το γνώριζαν και οι υπερασπιστές της Βασιλεύουσας, αλλά επίσης γνώριζαν και ότι: ημών το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει.

«Αυτό είχαν και εκείνοι ως ιδανικό, γι’ αυτό και δεν υπολόγιζαν ούτε τους συσχετισμούς των δυνάμεων, ούτε τους Εφιάλτες, ούτε τις Κερκόπορτες, ούτε τις πιθανότητες που τόσο συχνά στην Ιστορία ήταν εναντίον τους. Αυτό το ιδανικό ας κρατήσουμε και εμείς ανεξίτηλο στην ψυχή μας. Το οφείλουμε σ’ εκείνους» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.