Επιφυλαξεις των εκπαιδευτικων για τη λειτουργια των διευρυμενων ολοημερων στη Ροδοπη

Πολλές οι εκκρεμότητες για την ορθή λειτουργία του νέου θεσμού σύμφωνα με τον Στ. Μακρυγιάννη

Πολλές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος, ιδιαίτερα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, έχει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, ενόψει της έναρξης της σε μία εβδομάδα.

Να θυμίσουμε πως στη Ροδόπη, θα λειτουργήσουν 10 δομές με το νέο πρόγραμμα, με κανένα νηπιαγωγείο να μην περιλαμβάνεται στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο, ενώ εντάσσονται δέκα δημοτικά, όλα στην πόλη της Κομοτηνής. Αυτά είναι το 1ο, 2ο , 3ο, 4ο, 6ο, 7ο, 8ο, 10ο, 11ο, και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Πολλές ακόμα εκκρεμότητες για το ολοήμερο

Το νέο διευρυμένο Ολοήμερο, επεκτείνει τις ώρες που θα μένουν τα παιδιά στο σχολείο, από τις 3.00-4.00 το απόγευμα μέχρι σήμερα, στις 5.30, με τον κ. Μακρυγιάννη να επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες.

Όπως σημείωσε, αρχικά οι περίφημοι εκπαιδευτικοί όμιλοι των διευρυμένων ωρών, δεν προβλέπεται να αντιστοιχούν σε εκπαιδευτικό ωράριο, κάτι που κατά τον ίδιο σημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει εθελοντικά και αμισθί να μείνουν στο σχολείο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Αν δεν βρεθούν οι εκπαιδευτικοί αυτοί, που θεωρείται και πιθανότερο, τότε μετά τις 19 του Σεπτέμβρη, και εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς των παιδιών που είναι ήδη στα ολοήμερα για το διευρυμένο, τότε το υπουργείο προτίθεται να προσλάβει αναπληρωτές για να καλύψουν το ωράριο.

Την ίδια ώρα δεν έχει προβλεφθεί κάποια επιπλέον υποδομή για τα τμήματα, που σημαίνει πως τα παιδιά θα μείνουν στα καρεκλάκια των τάξεων μέχρι αργά.

Τέλος ένα ακόμα θέμα που προκύπτει με την λειτουργία του διευρυμένου είναι και το θέμα της καθαριότητας, γιατί για ακόμα μια χρονιά μειώθηκαν οι ώρες καθαριστριών στα σχολεία. Ήδη είχαν μειωθεί για τους περιφερειακούς Δήμους από τις προηγούμενες χρονιές, και φέτος στο Δήμο Κομοτηνής ενώ φαίνεται να υπάρχει καλύτερη κατανομή, η συνταξιοδότηση μονίμων υπαλλήλων της καθαριότητας που απασχολούνταν στα σχολεία, σε απόλυτους αριθμούς το προσωπικό είναι λιγότερο.

«Εδώ υπάρχει μια αντίφαση: πώς λες ότι επεκτείνω το ωράριο των σχολείων, αλλά μειώνω τις ανάγκες για καθαριότητα;» διερωτήθηκε ο κ. Μακρυγιάννης, τονίζοντας πως δημιουργούνται ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν.

Ακόμα κενά εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένες θέσεις

Βέβαια αυτή τη στιγμή υπάρχουν και σε άλλες θέσεις δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στη Ροδόπη, όπως στην παράλληλη στήριξη, αλλά και στα τμήματα υποδοχής, για τα οποία ακόμα δεν έχει υπάρξει κάλεσμα για αναπληρωτές.

Την ίδια ώρα υπάρχουν διάσπαρτα κενά σε διάφορες ειδικότητες με τον κ. Μακρυγιάννη να εκτιμά πως τα κενά μπορεί να ανέλθουν και στα 50 στην αρχή της χρονιάς, μόλις περιληφθούν και άδειες και άλλες ανάγκες.

Τα σχολεία, σημείωσε, δεν είναι έτοιμα όπως θα ήθελαν οι εκπαιδευτικοί μιας και θεωρεί πως υπήρχαν συγκεκριμένα κενά τα οποία ήταν γνωστά, και για τα οποία δεν έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών μέχρι τώρα.

Σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου για τους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών, ο κ. Μακρυγιάννης τόνισε πως αποτελούν κλάσμα των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι ενώ έγιναν 8.000 διορισμοί, κάτι θετικό, προσλαμβάνει την ίδια στιγμή 40.000 αναπληρωτές, κάτι που καταδεικνύει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν ακόμη στην εκπαίδευση. Για αυτό και επανέλαβε την πάγια θέση του Συλλόγου για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, αλλά και των καθαριστριών.

Διεκδίκηση στη ΔΕΘ

Την ίδια ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πως ακριβώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία με τα πρωτόκολλα για την πανδημία, που παραμένει παράγοντας ανησυχίας. Έχουν υπάρξει κάποιες αναφορές και ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου, όμως δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες ακόμη στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς να περιμένουν ακόμα κατευθύνσεις, μία εβδομάδα πριν ανοίξουν.

Την επόμενη εβδομάδα θα θέσουν τα ζητήματα αυτά στην νέα Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο Σύλλογος προγραμματίζει και την συμμετοχή του στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ, τόσο για τα εκπαιδευτικά θέματα, όσο και γιατί πλήττονται, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, από θέματα όπως η ακρίβεια.

Πολύ περισσότερο πλήττονται οι αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι, λόγω της αύξησης των ενοικίων και του κόστους ζωής, δημιουργώντας ακόμα και ζητήματα διαβίωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.