Επιφυλαξεις για την μεταβιβαση των Περιβαλλοντικων Γνωμοδοτησεων απο την περιοχη μας στην Αθηνα

Γιώργος Γκαϊντατζής, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και Θάσου «Είναι διαφορετικό να αποφασίσει μια επιστημονική επιτροπή, όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί ζούμε στην περιοχή»

Ελπίδες πως ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα βοηθήσει στην καλύτερη επιστημονική λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης

Η κατάργηση 7 Φορέων Διαχείρισης της χώρας, μεταξύ των οποίων και των δύο του Έβρου, και η υπαγωγή τους στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, πριν από μερικές ημέρες.

Αυτή η απόφαση ήταν μόνο μέρος της συνολικής προσέγγισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μιας και με την αλλαγή  του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4685/2020 και την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ, προβλέπεται η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται από αυτόν. Με την νέα αυτή δομή, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η διαχείριση θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και θα επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.

Αυτό σημαίνει πως στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του νέου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, θα προχωρήσει και η κατάργηση και των υπόλοιπων φορέων διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας.

Για αυτό και μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Φορέα, κ. Γιώργο Γκαϊντατζή, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΔΠΘ, για το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Ο κ. Γκαϊντατζής εξέφρασε επιφυλάξεις για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στον κεντρικό οργανισμό, από τους τοπικούς φορείς, παρόλο που αναγνώρισε πως μπορούν να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος, αλλά και ελάφρυνση των διοικητικών διαδικασιών για τους εργαζόμενους στους Φορείς.

Ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά κανονικά ο Φορέας

Ο συγκεκριμένος φορέας βέβαια, είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας μέχρι το σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, με τους εργαζόμενους να μένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, αλλά και να μην είναι δυνατόν να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Λόγω παλιών διεκδικήσεων, που ερχόταν από το 2005, είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί του φορέα, όμως τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στις αρχές Δεκεμβρίου, έδωσε λύση για το θέμα, ώστε να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί, και να μπορέσουν να λυθούν τόσο τα μισθοδοτικά, όσο και τα λειτουργικά ζητήματα.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ο φορέας έκανε μόνο εσωτερικές λειτουργίες, περιοριζόμενος στις γνωμοδοτήσεις, αλλά πλέον μπόρεσαν να ξεκινήσουν ξανά την κανονική τους λειτουργία, πραγματοποιώντας και εποπτεύσεις με τα οχήματα στο πεδίο, και τα προγράμματα παρακολούθησης. «Θα μας ξαναδεί η τοπική κοινωνία τις επόμενες μέρες στο πεδίο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαϊντατζής.

Η θητεία του τρέχοντος ΔΣ, λήγει στις 19 Ιανουαρίου, αν όμως το Υπουργείο δεν προχωρήσει μέχρι τότε στην απορρόφηση του φορέα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αυτή θα παραταθεί αυτοδίκαια μέχρι να καταργηθεί ο Φορέας.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν από το Υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Γκαϊντατζή, είναι πως η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες, μιας και πρόκειται για διοικητικό ζήτημα.

Ήδη από τον Ιούλιο έχουν σταλεί από την πλευρά τους όλα τα έγγραφα και ό,τι τους έχει ζητηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, και περιμένουν τώρα να ολοκληρωθούν οι διεργασίες, μιας και η ίδια διαδικασία ακολουθείται για τους 30 φορείς που υφίστανται.

Επιφυλάξεις για τις Γνωμοδοτήσεις

Η βασική δραστηριότητα του φορέα, πάντως, παρόλα τα προβλήματα, δεν σταμάτησε ποτέ, και αυτή είναι οι γνωμοδοτήσεις για όλα τα έργα που αφορούν και επηρεάζουν την χωρική αρμοδιότητα του Φορέα, από τα στενά του Νέστου μέχρι τη Θάσο, και τις λίμνες και λιμνοθάλασσες σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Ενδεικτικά, μόνο το 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα έκανε περίπου 250 γνωμοδοτήσεις σε έργα που υποβλήθηκαν. Εκεί εντοπίζει ο κ. Γκαϊντατζής και το μεγάλο μειονέκτημα που θα έχει η κεντρική σχεδίαση που προωθείται μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η λειτουργία του Οργανισμού, τόνισε, θα βοηθήσει να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος, όσο αφορά τα διοικητικά και οικονομικά ζητήματα των φορέων που θα υπαχθούν στον οργανισμό, όμως οι γνωμοδοτήσεις που αφορούν τοπικά έργα και δραστηριότητες, είναι καλύτερο να γίνονται τοπικά.

«Είναι διαφορετικό να αποφασίσει μια επιστημονική επιτροπή, όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί ζούμε στην περιοχή» σημείωσε, ενώ όταν η γνωμοδότηση γίνεται από την Αθήνα, χωρίς να υπάρχει άμεση γνώση του τοπικού περιβάλλοντος και της λειτουργίας του, είναι δύσκολο, και μπορεί να μην γίνεται αντικειμενικά. Αυτή θεωρεί πως θα είναι η μεγάλη διαφοροποίηση που θα επέλθει με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, που θα είναι και το μειονέκτημα στην νέα δομή.

Προβλέπονται βέβαια εθελοντικές τοπικές επιτροπές διαχείρισης, που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, (ούτως ή άλλως, το ΔΣ του Φορέα λειτουργούσε αμισθί), όμως δεν είναι ξεκάθαρο τι βάρος θα έχει η άποψή του. 

Παραμένουν σταθερές οι θέσεις

Όσο για τους εργαζόμενους, υπάρχει η διαβεβαίωση πως θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε όλους τους φορείς, αν και αυτό επηρεάζει το προσωπικό που υπάρχει σήμερα. Και αυτό γιατί από τους 11 εργαζόμενους του ΦΔ Βιστωνίδας, Ισμαρίδας Νέστου και Θάσου, μόνο οι 2 είναι μόνιμοι, με τους υπόλοιπους 9 να εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται.

Οι μη μόνιμες θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ, όμως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για πριμοδότηση των υφιστάμενων εργαζομένων.

Ο φορέας τους βέβαια έχει ανάγκες και σε επιπλέον επιστημονικό προσωπικό, όπως δασολόγο, και κάποιον με ειδικότητα στα γεωχωρικά συστήματα πληροφοριών, που ο κ. Γκαϊντατζής ελπίζει πως θα μπορέσει να προσληφθεί στον καινούριο Οργανισμό.

Αντίθετα, με πολλές διοικητικές διαδικασίες που γίνονται σήμερα τοπικά, να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, δεν θα υπάρχουν τόσο μεγάλες ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό στους φορείς.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός που προβάλλει το Υπουργείο για τη δημιουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, να κάνουν ένα πιο επιστημονικό οργανισμό, που θα επιτρέπει στους επιστήμονες να αφοσιωθούν στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών θέσεων, της χλωρίδας και της πανίδας, αλλά και στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν.

Όλα βέβαια, θα φανούν στην υλοποίηση του νέου οργανισμού, τόνισε ο κ. Γκαϊντατζής, γιατί όπως έσπευσε να διευκρινίσει, αλλιώς είναι τα πράγματα στα χαρτιά, και διαφορετικά θα διαμορφωθούν όταν λειτουργήσει έξι μήνες ή ένα χρόνο, για να γίνει η σύγκριση και κάποιες εσωτερικές διορθώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.