Επιφυλακτικοι οι παραγωγοι της ΑΜ-Θ απεναντι στη βιολογικη γεωργια

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έργου «Αγρο-Επιχειρείν και Ευ Ζην» που παρουσιάστηκαν χθες στους παραγωγούς της ΑΜ-Θ

Σταύρος Παυλίδης «Η βιολογική καλλιέργεια στην ΑΜ-Θ πολλές φορές έχει εφαρμοστεί και με λάθος τρόπο και χωρίς την υποστήριξη, που θα έπρεπε να έχει, με αποτέλεσμα να μην είναι αποδοτική»

Η βιολογική γεωργία αντιμετωπίζεται ακόμα με μεγάλη επιφυλακτικότητα στην περιοχή μας, λόγω των κακών πρακτικών και των λανθασμένων εφαρμογών της στο παρελθόν. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από το έργο  «Προοπτικές και ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα στη βάση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος», το ακρωνύμιο του οποίου είναι «Αγρο-Επιχειρείν και ΕυΖην», που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), το Τμήμα Εργαστήριο Ελαιολάδου (Μυτιλήνη) και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ).
 
Το σύνολο των αποτελεσμάτων του έργου παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στο εργαστήριο τελικής επιμόρφωσης της παραγωγικής βάσης που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κομοτηνή, παρουσία αγροτών της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που αποτελεί ένα από τα τρία χωρικά πεδία τα οποία εξέτασε το εν λόγω πρόγραμμα.

«Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να μιλάμε για στροφή προς μία βιολογική γεωργία σε ό, τι αφορά τους παραγωγούς της ΑΜ-Θ»

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος,  το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν ο κ. Σταύρος Παυλίδης, γεωπόνος – αγροοικονομολόγος.
 
Το πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με τον ίδιο εξετάζει ορεινές και μειονεκτικές περιοχές από τρία χωρικά πεδία, αυτά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και του Βορείου Αιγαίου και σκοπός του είναι η εξέταση των λόγων εκείνων που έχουν οδηγήσει σήμερα στην ανεπάρκεια των υποστηρικτών δομών στις περιοχές αυτές, την ελλιπή επιμόρφωση των αγροτών καθώς και τη δυσκολία της προσβασιμότητας  σε Κέντρα αγροτικής εκπαίδευσης.  
 
«Η ερευνητική πρόταση που εξετάσαμε αφορά το κατά πόσο μπορεί η στροφή προς την ποιοτική αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων να αποτελέσει λύση στα βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές» εξήγησε ο κ. Παυλίδης επισημαίνοντας πως στην ουσία το αποτέλεσμα έδειξε κατά πόσο οι αγρότες της περιοχής μας είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν  τεχνικές αειφόρου γεωργικής παραγωγής ούτως ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
 
Το τελικό συμπέρασμα, ειδικά για την περιοχή της ΑΜ-Θ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως «ακόμα σε επίπεδο συνείδησης βρισκόμαστε πάρα πολύ νωρίς ώστε να μιλάμε για στροφή προς μία βιολογική γεωργία ή ακόμα και για κάποια πιο ήπια συστήματα αειφόρου καλλιεργητικής παραγωγής όπως είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση ή η υιοθέτηση κάποιων καινοτόμων καλλιεργητικών δράσεων όσον αφορά για παράδειγμα κάποιες εναλλακτικές καλλιέργειες που θα ήταν ευκολότερο να εφαρμοστούν». «Η βιολογική γεωργία είναι ακόμα μακριά μας» τόνισε για να υπογραμμίσει πως  οι παραγωγοί της περιοχής μας αντιμετωπίζουν τη βιολογική καλλιέργεια με επιφυλακτικότητα καθώς «πολλές φορές έχει εφαρμοστεί και με λάθος τρόπο και χωρίς την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχει, με αποτέλεσμα να μην είναι αποδοτική».
 
Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης η θέληση από πλευράς των παραγωγών υπάρχει, καθώς υιοθετούν τις νέες καλλιεργητικές τεχνικές και εμπιστεύονται τα σήματα της βιολογικής γεωργίας και των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης και προέλευσης, γεγονός που δείχνει πως «μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα  προς την κατεύθυνση της στροφής στην αγροτική παραγωγή ποιότητας».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.