«Επιδημια» Φιλαναγνωσιας στην Κομοτηνη

200 βιβλία μέσα σε μια εβδομάδα δανείστηκαν οι Κομοτηναίοι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Αγκάλιασαν την νέα υπηρεσία, που δίνει τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων παρά το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή
 
350 τίτλοι θα προστεθούν στον κατάλογο της βιβλιοθήκης τις επόμενες ημέρες

 
Περίπου 200 βιβλία έχουν δανειστεί πολίτες της Κομοτηνής, από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, δείχνοντας πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για το διάβασμα. Άλλωστε όπως σημειώνει η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Αθανασία Καρανίκα, όλο το προηγούμενο διάστημα το ενδιαφέρον των μελών της βιβλιοθήκης ήταν μεγάλο, για το πότε θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά τη βιβλιοθήκη, η οποία από τις αρχές Νοεμβρίου βρίσκεται σε αναστολή, και αν δούμε και το παράδειγμα της προηγούμενης καραντίνας, θα είναι από τις τελευταίες δομές που θα ανοίξουν.


 

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τον δανεισμό

 
Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα η Δημοτική βιβλιοθήκη ξεκίνησε την καινούρια της υπηρεσία, θέλοντας να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους ώστε να μη στερηθούν το διάβασμα και τη χαρά της ανάγνωσης, τον Δανεισμό με παραγγελία και παραλαβή από τη Βιβλιοθήκη.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη βιβλιοθήκη, είτε τηλεφωνικά είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δίνοντας τα στοιχεία τους, και μπορούν να τα παραλάβουν με ραντεβού από την είσοδο της βιβλιοθήκης, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
 
Ήδη 200 βιβλία έχουν «φύγει» από τη βιβλιοθήκη, με την «παραγγελία» να γίνεται κυρίως μέσω τηλεφώνου, αν και υπάρχουν αιτήματα και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
 

Δανεισμός και μέσω του Βοήθεια στο Σπίτι

 
Δανεισμός ξεκίνησε επίσης τις τελευταίες ημέρες και μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, για μέλη της βιβλιοθήκης, παλιά και καινούρια, τα οποία βρίσκονται εκτός Κομοτηνής. Έτσι τα μέλη της υπηρεσίας παίρνουν κάποια επιλεγμένα βιβλία που διαλέγει η Δημοτική Βιβλιοθήκη για τους ωφελούμενους που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, που μπορούν να διαλέξουν αυτό που θέλουν.
 
Αν είναι ήδη μέλη της βιβλιοθήκης τα βιβλία καταχωρούνται στην καρτέλα τους, ενώ αν είναι νέα, δημιουργείται καινούρια. Το πρόγραμμα έχει αγκαλιαστεί από τους ωφελούμενους του Βοήθεια στο Σπίτι, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις να γίνει κάτι ανάλογο και με τον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ.
 
Αυτή η μέθοδος, μαζί με την απομακρυσμένη παραγγελία, ήδη βοηθά τη Βιβλιοθήκη να «ανοίξει» σε περισσότερους ανθρώπους. Αυτές τις μέρες, σημείωσε η κ. Καρανίκα, έχουν εγγραφεί σε αυτή συμπολίτες μας που δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα επαφή με αυτή. Για το δανεισμό των βιβλίων τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με «καραντίνα» για τα βιβλία αλλά και την τοποθέτησή τους σε ειδικές σακούλες.
 

Συνεχής η ανανέωση των βιβλίων

 
Να τονιστεί πως έχουν ήδη παραληφθεί και τις επόμενες ημέρες προστεθούν στους καταλόγους της βιβλιοθήκης, περίπου 350 βιβλία, 170 από τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, μια κατηγορία στην οποία υπάρχει ζήτηση, ιδιαίτερα για τα πιο καινούρια.
 
Παράλληλα στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης μας υπάρχουν και βιβλία ψυχολογίας για γονείς, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα τμήμα μέσα στο παιδικό, αλλά και πολλά βιβλία θεάτρου, τόσο παιδικού όσο και για ενηλίκους, μιας και είχαν αρκετά αιτήματα από εκπαιδευτικούς.
 
Γενικότερα όμως θέλουν να έχουν όλη τη γκάμα από το ελληνικό και το ξένο βιβλίο, ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο το αναγνωστικό κοινό.
 

Πώς μπορεί να γίνει ο δανεισμός

 
Η Διαδικασία έχει ως εξής:
 
1. Οι χρήστες αναζητούν βιβλιογραφία στον  Ηλεκτρονικό Κατάλογο του OPEN ABEKT της Βιβλιοθήκης στον σύνδεσμο: https://komotinilib.openabekt.gr/. Τον σχετικό σύνδεσμο μπορούν να τον ακολουθούν και από την ιστοσελίδα του Δήμου www.komotini.gr (Αρχική Σελίδα- openABEKT).
 
2. Στη συνέχεια αποστέλλουν e-mail στη διεύθυνση: [email protected]  με τα στοιχεία των βιβλίων που βρήκαν στον κατάλογο OPEN ABEKT – και είναι διαθέσιμα για δανεισμό, αναγράφοντας υποχρεωτικά τα προσωπικά τους στοιχεία (Αριθμός Μέλους Βιβλιοθήκης, Ονοματεπώνυμο, Κινητό Τηλέφωνο) καθώς και τα στοιχεία των βιβλίων που επιθυμούν (αριθμός εισαγωγής ,τίτλος), όπως αυτά αναγράφονται στον Ηλεκτρονικό Κατάλογο.
 
3. Οι χρήστες μπορούν εναλλακτικά  να πραγματοποιούν τις παραγγελίες τους καλώντας  στο τηλέφωνο 25310 22589 έχοντας άμεσα διαθέσιμα τα προσωπικά τους στοιχεία (Αριθμός Μέλους Βιβλιοθήκης, Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Κινητό Τηλέφωνο) καθώς και τα στοιχεία των βιβλίων που επιθυμούν (αριθμός εισαγωγής, τίτλος)
 
4. Η Βιβλιοθήκη θα κάνει την προετοιμασία και θα ενημερώνει τους χρήστες ώστε να ορίσει την παραλαβή με ραντεβού στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.
 
5. Η παραλαβή και επιστροφή των βιβλίων θα γίνεται καθημερινά από τις 8:00 έως τις 14:30 αποκλειστικά με προγραμματισμένη συνάντηση στην είσοδο της  βιβλιοθήκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.