Επιδειξη ζωης απο το Τμημα Σαμαρειτων στην Κομοτηνη

Στη διήμερη παρουσία τους στην κεντρική πλατεία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών - Από το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Επίδειξη των βασικών αρχών των πρώτων βοηθειών, που όσοι τις έχουν μάθει μπορούν σε μια άτυχη στιγμή να βοηθήσουν ένα συνάνθρωπό τους, πραγματοποίησε με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών ακόμα μια φορά το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με στόχο να κάνει ευρύτερα γνωστό και το έργο του.
 
Η Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών, που γιορτάζεται το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για να τονισθεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να σώσει μια ζωή.
 
Για αυτό και όσοι βρέθηκαν στο χώρο μπορούσαν να εκπαιδευτούν από το τμήμα Σαμαρειτών στη Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση για Ενήλικα, Παιδί, Βρέφος αλλά και για Ζώα συντροφιάς, στην αντιμετώπιση τραυματισμών και φυσικά να γνωρίσουν το έργο των Σαμαρειτών και του Ερυθρού Σταυρού. 

Απαραίτητη η γνώση σε όλες τις περιπτώσεις 

Τη σημασία της γνώσης των πρώτων βοηθειών σε όλες τις περιπτώσεις τόνισε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής κ. Κλάρα Τζελέπη, σημειώνοντας πως «όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι το να προλαμβάνουμε είναι το πιο σοβαρό από το να καταστέλλουμε».
 
Η προσφορά όμως πρώτων βοηθειών πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που έχουν τη γνώση, γιατί διαφορετικά η συνδρομή, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, μπορεί να αποβεί μοιραία σε αυτόν που προσφέρεται. «Για αυτό πρέπει να είμαστε βέβαιοι πριν σπεύσουμε, από την ανθρωπιά, τον αλτρουισμό, την καλοσύνη και την προθυμία μας να προσφέρουμε συνδρομή, να είμαστε βέβαια ότι δεν θα προκαλέσουμε κακό», ανέφερε η κ. Τζελέπη, για να επισημάνει πως οι εξειδικευμένοι Σαμαρείτες έχουν την γνώση αλλά και την προθυμία, αγόγγυστα και ακαταπόνητα, να προσφέρουν αυτή την εκπαίδευση.
 
Βέβαια η δράση έχει σαν στόχο να προσελκύσει και νέους εθελοντές, μιας και αυτή την περίοδο ο εθελοντισμός είναι ένα μήνυμα που θεωρεί πως πρέπει να περάσει προς όλες τις κατευθύνσεις.
 
Η Κομοτηνή, σημείωσε, έχει κοινό το οποίο ενδιαφέρεται να συνδράμει ανιδιοτελώς σε κάθε πεδίο όπου θα μπορούσε να προσφερθεί εθελοντική δράση, κάτι που φάνηκε και με την συγκέντρωση τροφίμων και πρώτων βοηθειών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. 

Σημαντικό το ενδιαφέρον για τους Σαμαρείτες 

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών έχει σαν σκοπό οι πολίτες να έρθουν κοντά και να γνωρίσουν τις πρώτες βοήθειες, ώστε να σώσουν ένα άνθρωπο στην οικογένειά τους, ένα γείτονα και γιατί όχι να μπορούν να επέμβουν και σε πιο σοβαρές καταστάσεις, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, Υπεύθυνος Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής.
 
Φέτος το θέμα ήταν τα τροχαία ατυχήματα, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, για ενήλικες, παιδιά και βρέφη, ενώ φέτος προσέθεσαν την αναζωογόνηση για κατοικίδια, μιας και υπήρξε ενδιαφέρον από τους πολίτες.
 
Βέβαια σκοπός της εκδήλωσης είναι, πέρα από την εκμάθηση των πρώτων βοηθειών και η γνωριμία με τα προγράμματα εκπαίδευσης που διαθέτει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η πιστοποίηση που παρέχει στους πολίτες. Και αυτό γιατί το έργο του Ερυθρού Σταυρού και των Σαμαρειτών είναι καθημερινό, και κάθε εκπαιδευμένος εθελοντής είναι πολύ βασικός για να κάνουν καλύτερα το έργο τους.
 
Το ενδιαφέρον πάντως φαίνεται να είναι μεγάλο, μιας και ήδη εκπαιδεύουν κάθε χρόνο 500 πολίτες στα δύο προγράμματα που διαθέτει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το τμήμα Σαμαρειτών, καθώς και εργαζόμενους σε εργοστάσια, μιας και η πιστοποίηση των Σαμαρειτών έχει πενταετή διάρκεια και αναγνωρίζεται παγκοσμίως.
 
Όσο για τη σχολή Σαμαρειτών, έχουν και εκεί ενδιαφερόμενους, αν και η διάρκεια της είναι μεγάλη και φυσικά πιο απαιτητική και εξειδικευμένη.

Ο… τελειόφοιτος Feldsher έδωσε και αυτός το παρών 

Ανάμεσα στα μέλη των ομάδων, στο χώρο βρέθηκε και ο Feldsher, ο σκύλος διάσωσης ο οποίος εκπαιδεύεται αυτή την περίοδο, και σύντομα αναμένεται να περάσει τις εξετάσεις ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.
 
Ο Feldsher, παρόλο που είναι ακόμα μικρός σε ηλικία, έδειξε και αυτός ότι θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του Σώματος, και όπως και τα δίποδα μέλη του, θα δείξει την αξία της προσφοράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.