Επιδεινωσε την κατασταση στους διαβητικους η πανδημια

Σχεδόν ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από διαβήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Ζ. Μούσλεχ

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουνίου ο Ενδοκρινολόγος κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ, υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, για να μιλήσει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, την πανδημία του 21ου αιώνα.

Ο κ. Μούσλεχ ανέπτυξε το θέμα κατά τη διάρκεια ημερίδας αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του Διαβήτη, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας από την Περιφέρεια ΑΜΘ από τη Λέσχη Lions «ΟΡΦΕΑΣ» Κομοτηνής σε συνεργασία με την Λέσχη Lions ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου από ομάδα ιατρών και χορηγήθηκαν δωρεάν συσκευές μέτρησης σακχάρου στους εξεταζόμενους.

Στήριξη από τους Lions

Τη χαρά της που μπόρεσαν να συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτή, εξέφρασε η πρόεδρος τη Λέσχης Lions ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεσσαλονίκης κ. Ειρήνη Γεωργοπούλου, σε μια συνεργασία με την τοπική Λέσχη, στηρίζοντας την εβδομάδα υγείας, και εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους της Κομοτηνής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λέσχης Lions «ΟΡΦΕΑΣ» Κομοτηνής κ. Στέλιος Βαχανελίδης, ευχαρίστησε την Λέσχη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με την οποία είχαν ήδη συνεργασία πριν από την πανδημία, που όμως συνεχίστηκε και μέσα στο lockdown, που ενώ είχαν αδράνεια εκδηλώσεων μπόρεσαν ακολουθώντας την πρωτοβουλία της κ. Γεωργοπούλου να πραγματοποιήσουν αρκετές διαδικτυακές δράσεις.

Προσπάθειες να ελεγχθεί ο διαβήτης με την επιστήμη

Όσο για το θέμα του διαβήτη, ο κ. Μούσλεχ τόνισε πως ο Διαβήτης είναι πράγματι πανδημία του αιώνα μας, μιας και υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή το 9 με 10% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, που σημαίνει πως ένα άτομο σε κάθε τρεις οικογένειες πάσχει από διαβήτη.

Για αυτό και τόνισε πως ο μεγάλος αριθμός αυτός διαβητικών, οφείλεται στην αύξηση της παχυσαρκίας στη χώρα μας, που είναι από τις πρώτες στο ποσοστό παχυσαρκίας, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η παιδική παχυσαρκία που οδηγεί με τη σειρά της σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη πλέον παίζει η τεχνολογία, ειδικά για τους διαβητικούς τύπου 1, που προκαλείται από γενετική προδιάθεση. Τούτο διότι έχει προχωρήσει η επιστήμη στις αντλίες τεχνητής έγχυσης, με τον δρόμο για ένα κλειστό σύστημα έγχυσης, δηλαδή τεχνητό πάγκρεας, να έχει ανοίξει και να περιμένουμε να βρίσκεται στα χέρια των ασθενών στο τέλος της δεκαετίας.

Όσο για τον σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 2, το μήνυμα είναι ένα, να προσέχουν την διατροφή τους, κάτι που συμβουλεύει ο παγκόσμιας οργανισμός Υγείας, αλλά και όλες οι σοβαρές επιστημονικές εταιρείες Ευρώπης και Αμερικής μεταξύ των οποίων και η δική τους, που συμβουλεύουν δίαιτα και άσκηση, πριν φτάσουμε στα χάπια.

Βέβαια στη φαρέτρα της θεραπείας του Διαβήτη υπάρχουν πλέον πολύ καλά φάρμακα, που βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη και τη μείωση του βάρους.

Η πανδημία έφερε νέα προβλήματα στο θέμα του διαβήτη, σε πολλαπλά μέτωπα. Το ένα είναι πως αυξήθηκε η συχνότητα νέου διαβήτη. Την ίδια ήδη πάσχοντες είδαν απορρύθμιση του διαβήτη τους, ενώ και η υποχρεωτική ακινησία και περιορισμός, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος. Για αυτό και ο κ. Μούσλεχ δίνει πάντα στη συμβουλή, για δίαιτα και άσκηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.