Επιχειρηση αποσυμφορησης των οδων Ορφεως και Φιλικης Εταιριας

Με «αποκέντρωση» των χώρων επιβίβασης – αποβίβασης των τουριστικών λεωφορείων

Ένα πρόβλημα, που καθημερινά διαπιστώνεται από όσους κυκλοφορούν συχνά στο κέντρο της πόλης, είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργείται από την κίνηση τουριστικών λεωφορείων επί της οδού Ορφέως, αλλά και επί της οδού Φιλικής Εταιρίας, και ειδικότερα από τη διαδικασία αποβίβασης-επιβίβασης των επιβατών, η οποία μετατρέπει σε περιπέτεια τη μετακίνηση των υπόλοιπων χρηστών των κεντρικών αυτών δρόμων. Το ζήτημα αυτό, συνοδευόμενο από προτάσεις για βελτίωση της κυκλοφορίας αλλά και της όψης της οδού Ορφέως, έθιξαν στο δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος». 

Ο χώρος ανάμεσα στην Παλιά Νομική και το 1ο Γυμνάσιο και η ανατολική αφετηρία της αστικής γραμμής 1 η πρόταση του Σπάρτακου για τα τουριστικά λεωφορεία

Ο κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος ανέλαβε τη σχετική εισήγηση, διαπίστωσε πως τα προβλήματα που εντοπίζονται στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης μας, εξαρτούν αφενός την καθημερινότητα των πολιτών, αφετέρου τις εντυπώσεις που αποκομίζουν από την πόλη μας οι διερχόμενοι από τις γειτονικές χώρες επισκέπτες. Για τον σκοπό της άμβλυνσης αυτών των προβλημάτων, κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις του «Σπάρτακου», όπου δεσπόζουσα θέση είχε η πρόταση για μεταφορά των αφετηριών των τουριστικών λεωφορείων από το κέντρο προς λιγότερο επιβαρυμένες κυκλοφοριακά γειτονιές. Παρόμοια τακτική έχει ακολουθηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, και σε γειτονικές πόλεις, από τις οποίες επίσης διέρχονται τουριστικά λεωφορεία, όπως την Καβάλα, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Καραΐσκος κάλεσε τη δημοτική αρχή να έρθει σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα πρακτορεία ώστε να γίνει πράξη η «αποκέντρωση» και προς αυτήν την κατεύθυνση υπέδειξε δύο σημεία, που έχει εντοπίσει ως κατάλληλα για τη μεταφορά ο «Σπάρτακος», τον χώρο ανάμεσα στην Παλιά Νομική και το 1ο Γυμνάσιο και την ανατολική αφετηρία της αστικής γραμμής 1.

Αναβάθμιση της όψης των κτιρίων στην οδό Ορφέως

Επιπλέον, ο δημοτικός σύμβουλος του «Σπάρτακου» προέτρεψε τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί με το φαινόμενο της αντικανονικής αποβίβασης από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, είτε μαθητών είτε κατοίκων των γύρω χωριών, πάνω στην οδό Ορφέως. Επίσης, πρότεινε τη μεταφορά της αφετηρίας των μίνι μπας σε ένα από τα άκρα της διαδρομής τους, ενώ τέλος παρουσίασε το παράδειγμα του δήμου Σερρών σχετικά με τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, που σκοπό στην πόλη μας θα έχει την αναβάθμιση της όψης των κτιρίων στην οδό Ορφέως, ίσως και στο τμήμα της Δημοκρίτου μέχρι τη Λέσχη Κομοτηναίων.

Το τελευταίο εγχείρημα έχει έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, όπως εκτίμησε ο κ. Καραΐσκος, ενώ κλείνοντας σημείωσε πως «αν αυτό τρομάζει λίγο τις υπηρεσίες σχετικά με το φόρτο εργασίας που, ενδεχομένως, θα αναλάβουν, εμείς είμαστε διατεθειμένοι και με ειδικούς να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή».

Θετικός στις προτάσεις Σπάρτακου ο δήμαρχος

Συγκαταβατικός προς τις προτάσεις του «Σπάρτακου» εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, που υποσχέθηκε να εξετάσει το τελευταίο ζήτημα της αισθητικής αναβάθμισης, ενώ σημείωσε πως για τα τεχνικά θέματα έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις, που θα πρέπει να γίνουν καλύτερα, όπως αναγνώρισε. Επικεντρώνοντας στο θέμα του κυκλοφοριακού και ειδικότερα στις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την επιβίβαση-αποβίβαση στα διερχόμενα τουριστικά λεωφορεία, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για την Ορφέως, αλλά και για την οδό Φιλικής Εταιρίας, επισήμανε όμως ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει ήδη κινήσεις για την εξεύρεση λύσεις. «Για το θέμα των τουριστικών λεωφορείων ήδη έχουμε έρθει σε επαφή και με την Τροχαία και με τον Εμπορικό Σύλλογο», εξήγησε, «ενώ κλήθηκαν στο δήμο και οι επαγγελματίες που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι των εταιριών αυτών». «Προχωρήσαμε ως μη οφείλαμε σε αναζήτηση λύσης», προσέθεσε, για να αποκαλύψει ότι υποψήφιος για να δώσει τη λύση αυτή είναι ο χώρος του αμαξοστασίου του ΚΤΕΛ Ροδόπης, «ένας νόμιμος και προσβάσιμος χώρος», όπως παρατήρησε. «Δεν απορρίπτουμε αυτά, που είπατε», επισήμανε, απευθυνόμενος στον κ. Καραΐσκο, «αλλά θα τα εξετάσουμε εφόσον δε θα έχει αίσιο τέλος η προσπάθεια με το ΚΤΕΛ, αφού στο ΚΤΕΛ υπάρχει και η δυνατότητα να περιμένει ο κόσμος, όταν βρέχει ή όταν έχει κρύο». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.