Επι ποδος ο Δικηγορικος Κλαδος εν οψει της ψηφισης του νεου Κωδικα Πολιτικης Δικονομιας

Γιώργος Κυμπαρίδης «Στην δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε τις βελτιώσεις που μπορούμε ή τις ανακλήσεις κάποιων διατάξεων οι οποίες είναι υπέρμετρα σκληρές»

Εκτάκτως συγκαλείται σήμερα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, ενόψει της ψήφισης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Σε προχθεσινή της ανακοίνωση η συντονιστική επιτροπή επισημαίνει πως υπάρχει επεξεργασμένο Σχέδιο από επιτροπή που εργάστηκε του τελευταίους μήνες «με το οποίο επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης, προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και διασφαλίζονται συνθήκες δίκαιης δίκης», εξ ου και απευθύνει κάλεσμα προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης «να αφουγκραστούν τις αγωνίες του νομικού κόσμου και της κοινωνίας και να υιοθετήσουν το τελευταίο Σχέδιο, στην εκπόνηση του οποίου συμμετείχαμε».

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση «κάθε απόκλιση από το παραπάνω Σχέδιο ή απόπειρα επαναφοράς του προηγούμενου Σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκφρασμένες θέσεις του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας και την κοινωνία» ενώ υπενθυμίζεται επίσης πως «το δικηγορικό σώμα έχει αποδοκιμάσει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο στο δικηγορικό δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 2014 την προηγούμενη απόπειρα να διασαλευτεί η δικονομική τάξη απορρίπτοντας  με ποσοστό 93% το Σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας που παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και τις αρχές της δίκαιης δίκης».

Γιώργος Κυμπαρίδης «Αυτό που έχει ανάγκη πραγματικά ο κόσμος είναι να εκφράσουν τη δική του αντίρρηση σε διατάξεις ενός Κώδικα, οι οποίες είναι εξαιρετικά σκληρές για τους ίδιους»

Εν όψει της σημερινής Γενικής Συνέλευσης και την έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις από πλευράς του δικηγορικού κόσμου, ο «ΠτΘ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, ο οποίος επεσήμανε πως το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων δεν υφίσταται τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς του κλάδου. «Αυτό που πιστεύω και που έχει ανάγκη πραγματικά ο κόσμος, ο πολίτης, αλλά και οι Δικηγόροι ως Νομική Κοινότητα, είναι να εκφράσουν τη δική του αντίρρηση σε διατάξεις ενός Κώδικα οι οποίες είναι εξαιρετικά σκληρές για τους πολίτες γενικότερα και δεν θίγουν συντεχνιακά τους δικηγόρους» τόνισε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας πως και το πρόσφατο δημοψήφισμα του κλάδου, για την αποχή, δεν αφορούσε τους δικηγόρους, αλλά «την απονομή δικαιοσύνης και την ασφάλεια των αποφάσεων αφενός, αφετέρου δε, το πρόβλημα που υφίσταντο ο πολίτης από τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης σε επίπεδο αναγκαστικής εκτέλεσης».

«Ανέφικτο την δεδομένη χρονική στιγμή να ανακληθούν οι προτάσεις για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας»

«Σήμερα πλέον, βιώνουμε μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη για την χώρα, και για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» συνέχισε ο ίδιος αναφερόμενος επίσης στην «ασφυκτική» όπως την χαρακτήρισε πίεση που ασκείται στη χώρα «στο επίπεδο των συναλλαγών και της οικονομίας καθώς οι τράπεζές μας είναι για 17 ημέρες κλειστές» για να καταλήξει πως «οι κινητοποιήσεις θα είχαν μια καλή αντίδραση μόνο στην περίπτωση κατά την οποία, θα μπορούσαμε να έχουμε βελτιώσεις σ’ ένα νομοσχέδιο που αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κάτι που χρονικά  δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, να ανακληθούν δηλαδή οι προτάσεις για τον Κώδικα αυτόν, από την παρούσα Κυβέρνηση. Είναι ανέφικτο κατά την άποψή μου».

Ερωτηθείς στη συνέχεια για την «κινητικότητα» που παρατηρείται στον κλάδο, με τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ο ίδιος τόνισε πως αυτή αποσκοπεί στο γεγονός ότι «υπάρχουν αποφάσεις που λήφθηκαν μετά από ένα Δημοψήφισμα που δημιουργήθηκε στον χώρο των Δικηγόρων και η απόφαση για τις κινητοποιήσεις εντελείται στην παράγραφο, στην οποία προβλέπονται, ότι αν επανέλθει αυτό το σχέδιο θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Αυτό λοιπόν, ως θέμα τυπικής μορφής κατ’ αρχής, έχει ως συνακόλουθο τη σύγκλιση της Ολομέλειας, για να μπορέσουμε να έχουμε μια απόφαση, έτσι ώστε, κι εμείς να λειτουργούμε σωστά, σ’ αυτά τα οποία κάνουμε».
Κλείνοντας ο κ. Κυμπαρίδης εξέφρασε την άποψη πως «σ’ αυτή τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε και είναι μέσα στις δυνατότητές μας, είναι να δούμε τις βελτιώσεις που μπορούμε, ή τις ανακλήσεις κάποιων διατάξεων οι οποίες είναι υπέρμετρα σκληρές. Και βέβαια, όλα αυτά, και προς την κατεύθυνση της γρήγορης απόδοσης δικαιοσύνης αλλά και από την άλλη μεριά κάνοντας χρήση μιας πολύ εμπεριστατωμένης δουλειάς που έγινε από τις επιτροπής που συστάθηκαν  προσφάτως».

«Προσπαθούμε να δούμε την ουσία των πραγμάτων και να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν αυτά τα οποία μας έρχονται ως επιταγές για το κλείσιμο μιας συμφωνίας και τη χρηματοδότηση μιας χώρας»

«Δεν κάνουμε αγώνα, για τον αγώνα» επεσήμανε «κάνουμε αγώνα για την ουσία των δικαιωμάτων των πολιτών, και νομίζω αυτή τη στιγμή αποτελεί ζητούμενο για όλη την χώρα και όχι μόνο για τους Δικηγόρους. Νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να κινηθεί το πνεύμα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Η άρνηση και οποιαδήποτε μορφή της, σε μια περίοδο όπου πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που να μη θίγεται σ’ αυτή τη χώρα, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά άστοχη, με την έννοια ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Άρα, δεν κρατάμε προσχηματικά χαρακτήρα, προσπαθούμε να δούμε την ουσία των πραγμάτων και να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν αυτά τα οποία μας έρχονται ως επιταγές για το κλείσιμο μιας συμφωνίας και την χρηματοδότηση μιας χώρας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.