Επεστρεψαν τα καλαντα των Βαιων στο Θρυλοριο

Τα παιδιά του οικισμού γύρισαν από σπίτι σε σπίτι με τα καλαθάκια στολισμένα με βάγια μαζεύοντας κερκέλια, αυγά και άλλα κεράσματα

Τα κάλαντα των Βαΐων στους δρόμους του Θρυλορίου τραγούδησαν, μετά από δύο χρόνια παύσης λόγω της πανδημίας, τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», την Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου.   

Τα παιδιά, με τα καλαθάκια τους στολισμένα με βάγια, επισκέφτηκαν τα σπίτια του οικισμού, όπου τους υποδέχτηκαν οι νοικοκυρές, που είχαν ετοιμάσει από το Σάββατο του Λαζάρου τα «κερκέλια», το παραδοσιακό ποντιακό κουλούρι που παρασκευάζεται κάθε τέτοια μέρα για να δοθεί στα παιδιά που θα ψάλλουν τα κάλαντα. 

Σύμφωνα με την παράδοση του Θρυλορίου, ο Λάζαρος όταν αναστήθηκε από τον Κύριο, το πρώτο φαγητό που γεύτηκε ήταν ένα «κερκέλι». Μια άλλη εκδοχή θέλει τον φτωχό Λάζαρο να ζητιάνεψε αλεύρι και αλάτι, με τα οποία έκανε «κερκέλια»  και τα μοίρασε στα φτωχά παιδάκια.  

Ανάγκη του κόσμου να τηρήσει τα έθιμα

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, μετά από τον εγκλεισμό της πανδημίας, συνεχώς ακουγόταν από μικρούς και μεγάλους πότε θα μαζευτούν, και πότε θα κάνουν μια από τις δράσεις τους. «Υπάρχει αυτή η λαχτάρα να ανταμώσουμε να κάνουμε τα έθιμά μας και πολιτιστικές δράσεις» τόνισε, και αυτό αποδείχθηκε και την Κυριακή, όταν και, παρά το κρύο και την απειλή της βροχής, πολλά παιδιά του οικισμού μαζεύτηκαν για να κάνουν την εξόρμησή τους.

Μάλιστα στάθηκε στο γεγονός ότι πλέον τα παιδιά που ξεκίνησαν πριν από χρόνια το έθιμο, πλέον έχουν γίνει και τα ίδια γονείς, και φέρνουν τα δικά τους παιδιά για να το συνεχίσουν.

«Αυτό δείχνει και την ανάγκη του κόσμου να έρθει την κανονικότητα, και να κάνουμε δράσεις όπως παλιά» τόνισε. Άλλωστε όταν πέρασαν το Πάσχα χωρίς τα παραδοσιακά του έθιμα, όλοι ένιωσαν πόσο διαφορετικό ήταν, και πόσο όμορφες είναι οι γιορτές, όταν συνοδεύονται από τα έθιμα.

Δυστυχώς φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν οι παραδοσιακές αυγομαχίες, που γινόταν ανήμερα του Πάσχα, λόγω των περιορισμών, αλλά ετοιμάζονται για κάποιες δράσεις εντός του καλοκαιριού, τουλάχιστον για το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, ίσως όχι στην έκταση που γινόταν, αλλά τουλάχιστον μια ποντιακή βραδιά ή γλέντι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τα κάλαντα των Βαΐων

Έτσι λοιπόν με τα καλαθάκια τους στολισμένα με βάγια, τα οποία βρισκόταν πιο πριν στην εκκλησία για την Κυριακή των Βαΐων, και το ειδικό ξύλο σε σχήμα «Τ» ανάποδο, όπου έβαζαν τα κερκέλια, οι μικροί ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού και από σπίτι σε σπίτι έψαλαν το:

«Βάι βάι το βαΐ 

τρώγω οψάρι και χαψίν 

και τ’ απάν’ την Κερεκή 

τρώγω κόκκινον τ’ ωβό. 

Θεία, θεία να το κερκέλ’ 

και δόσ’ με το κόκκινον τ’ ωβό».   

Για ακόμα μια χρονιά και οι κάτοικοι του Θρυλορίου άνοιξαν τις πόρτες και τις καρδιές τους στα παιδιά, γεμίζοντας τα καλαθάκια τους, εκτός από κερκέλια, και με αυγά, καραμέλες και άλλα γλυκίσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.