Επεστρεψαν στην Κομοτηνη 51 μαθητες του 3ου Λυκειου Κομοτηνης

Το εξιτήριο αναμένουν οι υπόλοιποι 43 μαθητές για να επιστρέψουν σπίτι τους

Στα σπίτια τους επέστρεψαν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, 51 μαθητές του 3ου Λυκείου Κομοτηνής, με 43 μαθητές να παραμένουν σε νοσοκομεία των Αθηνών όπου μεταφέρθηκαν μετά από συμπτώματα που, όπως αρχικά εικαζόταν, προέρχονταν από τροφική δηλητηρίαση από άγνωστη έως στιγμής αιτία.
 
Ανάμεσα στους 51 είναι παιδιά που δεν νόσησαν καθώς και παιδιά που πήραν εξιτήριο μετά τη νοσηλεία τους, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά αναμένεται να λάβουν σύντομα εξιτήριο και να επιστρέψουν και αυτά στην Κομοτηνή.
 
Για το θέμα δόθηκε αυτεπάγγελτη εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ τα παιδιά επισκέφτηκε στο Νοσοκομείο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. 

Επιστροφή για 51 παιδιά 

Όπως σημείωσε η Προϊστάμενη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου,  τα 51 παιδιά τα οποία είτε δεν νόσησαν είτε νόσησαν, νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, με τρείς εκπαιδευτικούς συνοδούς προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης γύρω στις 3.00 το μεσημέρι και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σπίτι τους.
 
Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα παιδιά που είχαν νοσηλευτεί στο Ιπποκράτειο, των οποίων τα αποτελέσματα των καλλιεργειών ήταν αρνητικά και πήραν εξιτήριο, ενώ από τα υπόλοιπα 43 παιδιά που νοσηλεύονται ακόμη, τα 39 βρίσκονται στο Γεννηματά και τα 4 στο Σισμανόγλειο της Αθήνας.
 
Τα περισσότερα από τα 39 παιδιά που βρίσκονται στο Γεννηματά είναι ασυπτωματικά, επειδή όμως ακόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα από τις καλλιέργειες, ενώ όπως σημείωσε η κ. Κοσμίδου κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Σισμανόγλειο, όπου είχαν μπει τα τελευταία παιδιά την Κυριακή, περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να λάβουν εξιτήριο.
 
Για τα παιδιά αυτά έχουν μείνει πίσω 5 συνοδοί και ανάλογα με την εξέλιξη και πότε θα πάρουν το εξιτήριο, θα δρομολογηθεί η μεταφορά τους αεροπορικά από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη. 

«Δεν κινδυνεύει η υγεία των παιδιών» 

«Δεν κινδυνεύει η υγεία των παιδιών. Οι γιατροί είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο και θα πουν πότε θα βγουν τα παιδιά από το νοσοκομείο, είμαστε στην αποδρομή, και είναι κάποια πρωτόκολλα και τυπικές διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν» σημείωσε η κ. Κοσμίδου, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής ελπίζοντας πως σήμερα, Τρίτη, θα έχουν πάρει εξιτήριο και τα υπόλοιπα παιδιά.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, δόθηκε αυτεπάγγελτη εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία έδωσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, με αντικείμενο να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για τη δηλητηρίαση των μαθητών. Η διενέργεια της εξέτασης ανατέθηκε στην Ασφάλεια. 

Σύσκεψη στην Κομοτηνή 

Στο μεταξύ την Κυριακή 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση των συναρμόδιων φορέων της Ροδόπης για την ομαλή αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε με τις μαθήτριες και τους μαθητές του 3ου Λυκείου Κομοτηνής, που δηλητηριάστηκαν από άγνωστη έως στιγμής αιτία -και νοσηλεύονται- κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκπαιδευτικής εκδρομής τους στην Αθήνα, την οποία συγκάλεσε στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης.
 
Ύστερα από απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τους διοικητές των νοσοκομείων της πρωτεύουσας, όπου νοσηλεύονται οι μαθήτριες και οι μαθητές από τη Ροδόπη, κρίθηκε ορθό να κατατεθεί αίτημα στην πολιτεία μέσω του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου τα παιδιά να αντιμετωπιστούν ως περιστατικό έκτακτης ανάγκης και να επιστρέψουν αεροπορικώς το συντομότερο δυνατό στα σπίτια τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία επιστροφής οδικώς.
 
«Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας, ζητήματα όπως αυτό να μας ενώνουν, με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους. Η συλλογικότητα και ο συντονισμός της προσπάθειας για να επιστρέψουν τα παιδιά με ασφάλεια στα σπίτια τους και να αντιμετωπιστούν ενιαία, είτε νόσησαν και νοσηλεύτηκαν είτε όχι, είναι προτεραιότητά μας» δήλωσε ο κ. Τσαλικίδης.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Μουσταφά Μουσταφά, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ, κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, η διευθύντρια  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Μαίρη Κοσμίδου, η ιδιοκτήτρια του τουριστικού πρακτορείου που είχε την ευθύνη μεταφοράς των μαθητών στην Αθήνα, κ. Χριστίνα Βεργίδου, ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Κομοτηνής και πολλοί γονείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.