Επεστρεψαν στην Ελλαδα οι αποσπασμενοι εκπαιδευτικοι στην Ουκρανια

Στο Κίεβο, από το προξενείο της Μαριούπολης, θα μετακινηθεί ο Συντονιστής εκπαίδευσης Ηλίας Ιωαννάκης

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι 20 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας.  Στην Ουκρανία θα παραμείνει ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Ηλίας Ιωαννάκης, ο οποίος θα μετακομίσει στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο.

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή για τους χειρισμούς των  υπουργείων  Παιδείας και Εξωτερικών, στην οποία μεταξύ άλλων εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς για την επαγγελματικότητα αλλά και το ανθρώπινο ενδιαφέρον τους για την κατάστασή τους, επιλύοντας με συνοπτικές διαδικασίες  το ζήτημα της ομαλής μετακίνησης τους στην Ελλάδα .

Ευχαριστούν δε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας γιατί αποτελεί την “ομπρέλα” προστασίας για αυτούς στην Ουκρανία διαμέσου του Πρέσβη στο Κίεβο, Βασίλη Μπορνόβα.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό στη χώρα της Ουκρανίας, όλοι εμείς οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια εδώ στην εσχατιά της Ευρώπης, διαμέσου του Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης Μαριούπολης, Dr. Ηλία Ιωαννάκη, επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε με την εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά και με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία τα κάτωθι.

Εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και ευαρέσκειά μας προς την αξιότιμη κυρία Υπουργό και προς τον αξιότιμο Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΙΘ, γιατί με πρωτόγνωρο επαγγελματικό και ανθρώπινο ενδιαφέρον ενήργησαν αστραπιαία μέσα στη λαίλαπα της στρεσογόνου κατάστασης που βιώσαμε όλες και όλοι τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, προσφέροντάς μας ουσιαστική στήριξη και επιλύοντας με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα της ομαλής μετακίνησής μας στην Ελλάδα. Μας έκαναν να αισθανθούμε ασφαλείς επαγγελματικά και οικονομικά, ατσάλωσαν το ηθικό μας και νιώσαμε ότι η Ηγέτης της υπηρεσίας μας, μεριμνά για μας σαν μία μητρική φιγούρα. Επιπροσθέτως, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας γιατί αποτελεί την «ομπρέλα» προστασίας για εμάς εδώ στην Ουκρανία διαμέσου του Πρέσβη μας στο Κίεβο, κ. Βασιλείου Μπορνόβα.

Μας συγκίνησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο η κυρία Υπουργός, όσο και ο κύριος Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΙΘ επικοινώνησαν προσωπικά και πλείστες τόσες φορές με τον Προϊστάμενό μας, εκδηλώνοντας την επιθυμία να γνωρίσουν αναλυτικά την περιρρέουσα εκπαιδευτική και κοινωνική κατάσταση και να παράσχουν λύσεις και την απαιτούμενη ψυχολογική και ηθική βοήθεια στην καθεμία και στον καθένα από εμάς. Ακόμη, οφείλουμε να εξάρουμε την αμέριστη συμπαράσταση στο ίδιο χρονικό διάστημα του Γενικού Διευθυντή της ΔΙΠΟΔΕΕΜΣ, κου Παναγιώτη Πασσά, της Διευθύντριας, κας Βασιλικής Μπερνίκου, του κου Βασιλείου Καλογεράκη και της κας Έφης Δεσποτοπούλου. Χωρίς τη διευθέτηση των διοικητικών λεπτομερειών από εκείνους, δεν θα ήταν δυνατή η επίτευξη του σχετικού εγχειρήματος. Κατέδειξαν έτσι με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Διοίκηση μπορεί να υπερβεί τα τετριμμένα όρια που την περικλείουν και να προσφέρει σε ανθρώπινο και παιδαγωγικό επίπεδο. Ιδιαίτερα, όταν διάγουμε καταστάσεις σε μια κοινωνική πραγματικότητα σε παγκόσμιο πεδίο, στο πλαίσιο της οποίας συντελείται μια απώλεια των ανθρωπίνων χαρακτηριστικόν και μια μετατροπή της ανθρώπινης φύσης που καθιστά τον πολίτη άβουλο ον που εκτελεί εντολές χωρίς να διαθέτει αυτόνομη σκέψη, κατανόηση και κριτική νοητική λειτουργία.

Συνεκδοχικά είμαστε όλοι της άποψης ότι γεγονότα που αναδεικνύουν την υποδειγματική λειτουργία κρατικών φορέων, όπως κάνει με επιτυχία το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, πρέπει να προβάλλονται ως παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ελληνική κοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση η σεβαστή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων ξεπέρασε το πλαίσιο της αυστηρής διοικητικής πρακτικής και έδειξε ένα βαθιά ανθρώπινο πρόσωπο.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Αξιότιμε κύριε Γενικέ

Αξιότιμοι κ.κ. της ΔΙΠΟΔΕΕΜΣ

Η ποιότητα του χαρακτήρα σας και των πρακτικών σας αντικαθρεφτίζουν για όλες και όλους εμάς τα λόγια του Τζον Κουίνσι Ανταμς: «Αν οι πράξεις σου εμπνέουν τους άλλους να ονειρεύονται, να μαθαίνουν, να πράττουν περισσότερα και να προοδεύουν, τότε είσαι ηγέτης».

Σας ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά από τα βάθη της καρδιάς μας για όσα πράξατε τις τελευταίες ημέρες για εμάς.

Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και παραπάνω από αυτό στο μέλλον, ώστε να προαχθεί η ελληνική παιδεία και ο ελληνικός πολιτισμός εδώ στην Ουκρανία όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι χτυπάει τόσο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.