Επεστρεψαν οι «Γευσεις του χθες και του σημερα» στην Αιγειρο

Συνταγές του χθες παντρεύτηκαν για ακόμα μια φορά με τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Αιγείρου

Επέστρεψε, μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, η εκδήλωση του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Αιγείρου που συνδυάζει τις παραδοσιακές συνταγές που έφεραν οι πρόγονοι τους στον οικισμό, με αυτές του σήμερα, το βράδυ της Πέμπτης 18 Αυγούστου.

Έτσι στην Κεντρική πλατεία της Αιγείρου οι γυναίκες του Συλλόγου παρέθεσαν τα φαγητά, τις πίτες και τα γλυκά που ετοίμασαν οι ίδιες για όσους βρέθηκαν στο χώρο, οι οποίοι τις τίμησαν με το παραπάνω.

Οι γυναίκες του συλλόγου ετοίμασαν Φασόλια με τουρσί λάχανο, τουρσί λάχανο με χοιρινό, και κοτόπουλο με τουρσί, ή όπως το λένε στον οικισμό, «Τζαρούχια», καθώς και μπάμπω.

Επίσης είχαν μαγειρέψει ντολμαδάκια, λαλαγγίτες, αλλά και πιλάφι με κεφτεδάκι του γάμου, ένα πιάτο που προσφέρονταν, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, στους γάμους.

Όσο για τις πίτες, προσέφεραν τυρόπιτα, σουσαμόπιτα, ριζόπιτα, μηλόπιτα, σπανακόπιτα, πίτα με κασέρι, ζαμπόν και κόκκινη πιπεριά, αλλά και ζυμωτό ψωμί από τις ίδιες.

Επιστροφή στις εκδηλώσεις

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Κατσικούδη, η οποία τόνισε πως διοργάνωσαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος μια βραδιά «γεύσεων του χθες και του σήμερα», με στόχο την ανάδειξη της γευστικής κληρονομιάς των προγόνων τους από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη.

Η εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφορά για τον οικισμό μιας και πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τα μέλη του Συλλόγου, που παραμένουν πιστά στους στόχους που έχει θέσει εδώ και 33 χρόνια, και αφορούν στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου αλλά και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων των προγόνων τους.

«Είναι εξαιρετικά ευτυχές το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι γυναίκες του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε μια ιστορική αναδρομή, όπου οι συνταγές του χθες παντρεύονται με τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα και δημιουργούν ένα κράμα ασύγκριτων γεύσεων» σημείωσε, για αυτό και τις ευχαρίστησε για την συνεργασία.

Η κ. Κατσικούδη ευχαρίστησε και όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα αυτή η βραδιά, καθώς και όσους παρέστησαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρασταύρου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Θεοχαρίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.