Επεστρεψαν δριμυτερες οι αυγομαχιες στο Θρυλοριο

Με μεγάλη συμμετοχή έλαβαν χώρα με ξανά μετά από τρία χρόνια

Επέστρεψαν, μετά από την υποχρεωτική διακοπή της Πανδημίας, οι αυγομαχίες στο Θρυλόριο την Δευτέρα του Πάσχα, με μικρούς και μεγάλους να διαγωνίζονται για την ανάδειξη του αυγομάχου με τα δυνατότερα αυγά.

Το έθιμο των αυγομαχιών «ήρθε» στο Θρυλόριο από τον Πόντο, αλλά με τα χρόνια ατόνησε, μέχρι να αναβιώσει από το Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου, ενώ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια διαδίδεται σε όλη την περιφέρεια, μέσω των Περιφερειακών Αυγομαχιών.

Οι διαγωνιζόμενοι, 15 οι μικροί και 20 οι μεγάλοι, έλαβαν μέρος με αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία ελέγχθηκαν από την επιτροπή. Αφού ορίστηκε η σειρά των αυγομάχων με κλήρωση, ο διαγωνισμός έγινε κυκλικά, δηλαδή ο πρώτος χτυπούσε τα αυγά του με τους επόμενους, στη συνέχεια ο δεύτερος κ.ο.κ.

Την χαρά της που μετά την πανδημία γίνονται ξανά οι αυγομαχίες, και με μεγάλη προσέλευση, εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, βλέποντας  μικρούς και μεγάλους να πλαισιώνουν τις αυγομαχίες δίνοντάς τους αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί το έθιμο και για τα επόμενα χρόνια.

Σημείωσε δε πως φέτος θα λάβουν ξανά χώρα και οι Περιφερειακές αυγομαχίες, στο Κοκκινόχωμα Καβάλας, με το Θρυλόριο να έχει δυνατή αντιπροσώπευση.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την παράδοση

Επικεφαλής της επιτροπής ήταν ο κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος, που τόνισε πως επανέρχονται δριμύτεροι σε μια γιορτή της αυγομαχίας, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προσήλθαν πολλοί.

«Αυτό που μετράει είναι το έθιμο, θέλουμε να το διατηρήσουμε και να το περάσουμε στους νεότερους για να το συνεχίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για της ιστορία στους ενήλικες, τα μετάλλια πήραν οι Σάββας Νικολαΐδης, Ελένη Αποστολίδου και Ευγενία Γεωργακούδη, ενώ στα παιδιά ο Νικολαΐδης Νίκος,  Τοπαλίδου Στέλλα και  Κωσταντίνος. Το Τηγάνι, που δίνεται στον ενήλικο αυγομάχο που είδε όλα τα αυγά του να σπάνε πριν από όλους τους άλλους, πήρε η Ματίνα Ελευθεριάδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.