Επεσε η αυλαια για το ΠΕΜ με εκδηλωσεις στην Αθηνα

Στις 31 Μαΐου έληξε και διοικητικά η τέταρτη φάση του έργου «Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη», αφού τέλος Απριλίου είχε προηγηθεί η λήξη των μαθημάτων. Με αποχαιρετιστήριες γιορτές στα ΚΕΣΠΕΜ, στο μειονοτικό σχολείο στον Κένταυρο και στα σχολεία των χωριών που επισκέπτονται οι κινητές μονάδες, έκλεισαν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων.
 
Εορταστικές εκδηλώσεις, στην Αθήνα αυτή τη φορά, σηματοδότησαν το τέλος αυτής της μακρύτερης από όλες τις υπόλοιπες φάσεις. Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Προσεχώς Εμείς Μεγαλώνουμε” (εκδόσεις Τόπος) στο Polis Art Cafe από τη Μ. Ντεκάστρο, κριτικό παιδικής λογοτεχνίας, την Κατερίνα Σχινά, κριτικό λογοτεχνίας και την Ευαγγελία Φρυδάκη, καθηγήτρια Διδακτικής του τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
 
Πραγματοποιήθηκε επίσης ημερίδα με θέμα «Μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη» στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στις παιδαγωγικές καινοτομίες και τη σημασία που είχαν αυτές για τα σημαντικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα αυτής της πολύχρονης προσπάθειας. Παρουσιάστηκε 20’ ντοκιμαντέρ όπου μιλούν με ενθουσιασμό εκπαιδευτικοί μέλη της μειονότητας και της πλειονότητας για τις παιδαγωγικές μεθόδους και τις προκλήσεις που συνάντησαν στη διάρκεια του έργου. Ιδιαίτερα, σχολιάστηκε πολύ θετικά η εξέλιξη αρκετών από τις δασκάλες που υπήρξαν μαθήτριες του Προγράμματος, όταν ήταν μικρά παιδιά και σήμερα πια, απόφοιτες των ελληνικών πανεπιστήμιων, διδάσκουν στα πλαίσια αυτού του έργου.
 
Συνεργάτες και συνεργάτριες του Προγράμματος παρουσίασαν δράσεις ενίσχυσης της ελληνομάθειας για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, το έργο των κινητών μονάδων που επισκέπτονται τα απομακρυσμένα χωριά των τριών νομών της Θράκης επιτελώντας μια εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική παρέμβαση, την ελληνομάθεια και την ενδυνάμωση των γυναικών/μητέρων των μαθητών, τις δημιουργικές δράσεις των μικτών ομάδων νέων μειονότητας και πλειονότητας σε εξωσχολικό πλαίσιο, την πιλοτική εφαρμογή σε γυμνάσια της Θράκης των εκπαιδευτικών υλικών στα μαθήματα της Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Φυσικών Επιστημών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.