Επεκτεινεται και στους αγροτικους ιατρους ο θεσμος του οικογενειακου γιατρου

Κάτοικοι οικισμών και εκτός του Δήμου Κομοτηνής μπορούν να εγγραφούν στις ΤΟΜΥ που λειτουργούν στην πόλη

Η λειτουργία και οι παροχές των ΤΟΜΥ που λειτουργούν στην Κομοτηνή αποτέλεσε το θέμα εκδήλωσης στο Α΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, μαζί με ενημέρωση για την Αρτηριακή πίεση από γιατρό της δομής.
 
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία και τις παροχές της Τ.ΟΜ.Υ από την Κοινωνική Λειτουργό της 2ης Τ.ΟΜ.Υ Κομοτηνής κ. Σουζάνας Μουρατίδου, και στη συνέχεια ιατρική ομιλία από τον Οικογενειακό γιατρό Ειδικότητας Παθολογίας της 2ης Τ.ΟΜ.Υ κ. Πρόδρομο Παπαδόπουλο με θέμα: «Αρτηριακή Υπέρταση».
 
Κατά την ενημέρωση αναφέρθηκε και το γεγονός ότι σε λίγο καιρό αναμένεται οι κάτοικοι και των οικισμών εκτός Δήμου Κομοτηνής να έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στις ΤΟΜΥ που λειτουργούν στην πόλη, παρόλο που με την ένταξη των αγροτικών ιατρών στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, που αναμένεται να γίνει σύντομα, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από αυτούς ώστε να μην χρειάζονται να προσέρχονται στις δομές. 

Σημαντική η εγγραφή σε ΤΟΜΥ και οικογενειακό γιατρό 

Η ΤΟΜΥ είναι μια νέα δομή του Υπουργείου Υγείας με στόχο την κάλυψη αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε απλά περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στις κοινοτικές δομές, να μην επιφορτίζουν το Νοσοκομείο, σημείωσέ η κ. Μουρατίδου.
 
Επίσης από τις αρχές του 2019 θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι να είναι εγγεγραμμένοι σε ένα οικογενειακό γιατρό, ειδικότητας είτε παθολόγου είτε γενικής ιατρικής, ή παιδίατρο για τα παιδιά, και θα πρέπει, είτε είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, ώστε να υπάρχει ένας ιατρικός φάκελος για κάθε ασθενή ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ο οικογενειακός γιατρός ή οποιοσδήποτε γιατρός σε όλη την Ελλάδα, το ιστορικό του ασθενή.
 
Ήδη μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού γνωρίζει τα ΤΟΜΥ, και ήδη έχουν εγγραφεί στις 2 δομές που λειτουργούν στην Κομοτηνή, ενώ αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τη λειτουργία της και η 3η ΤΟΜΥ, αν και αφορά κυρίως αυτούς που ήδη λάμβαναν υπηρεσίες από το Νοσοκομείο Κομοτηνής και έπρεπε να εγγραφούν για να συνεχίζουν να τις λαμβάνουν.
 

Ο υπόλοιπος πληθυσμός έχει καθυστερήσει κάπως να έρθει και να εγγραφεί, για αυτό και γίνονται συνεχείς ενημερώσεις, ώστε να καταλάβει η κοινότητα και οι πολίτες ότι είναι αναγκαίο να γίνει, με τον οικογενειακό γιατρό υποχρεωτικό από το 2019.
 
Οι ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή αυτή τη στιγμή έχουν τους βασικούς χώρους που απαιτούνται, όμως προτεραιότητα είναι να καλυφθεί η δεύτερη βάρδια τους, μιας και τώρα δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί.
 
Αυτή τη στιγμή έχουν μία βάρδια, την πρωινή, όμως κανονικά θα πρέπει να έχουν μία από τις 7 έως τις 3 το μεσημέρι, και μια δεύτερη από τις 3 μέχρι τις 10 το βράδυ, με τις υπόλοιπες ώρες να καλύπτονται από το νοσοκομείο.
 
Τέλος η κ. Μουρατίδου σημείωσε πως ενώ αρχικά οι 4 ΤΟΜΥ ήταν σχεδιασμένες να καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του Δήμου Κομοτηνής, πλέον η τελευταία οδηγία είναι ότι κάτοικοι και άλλων οικισμών πέρα αυτών του Δήμου Κομοτηνής, μπορούν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό στο ΤΟΜΥ.
 
Βέβαια σύντομα στις λίστες των οικογενειακών γιατρών θα ενταχθούν και οι αγροτικοί ιατροί, και έτσι κάποια περιστατικά θα μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τον οικογενειακό γιατρό. 

Απαραίτητη η εξέταση για την αρτηριακή πίεση σε όλες τις ηλικίες 

Για την αρτηριακή υπέρταση μίλησε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι ήδη λαμβάνουν κάποια αγωγή, όμως είναι καλό να τους υπενθυμίζουν ό,τι πρέπει να κάνουν.
 
Η υπέρταση δεν έχει όριο ηλικία, μπορεί να είναι εφηβική, νεανική, σε όλες τις ηλικίες, για αυτό και κάποιοι θα πρέπει να κάνουν εξέταση και να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορεί να νοσήσουν, και να προσέχουν τη διατροφή τους, την άσκηση κτλ. επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Η αρτηριακή υπέρταση, τόνισε, συνήθως δεν έχει σημάδια, αλλά μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μετά από εργαστηριακό έλεγχο, μέτρηση της πίεσης κτλ.
 
Όσο για την ΤΟΜΥ, σημείωσε πως ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη δομή, έχοντας αποσυμφορήσει τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, ενώ είναι και βολικό για αρκετούς ασθενείς που μένουν στην περιοχή όπου έχει δημιουργηθεί το ΤΟΜΥ, και δεν χρειάζεται να πηγαίνουν σε άλλες δομές που βρίσκονται πιο μακριά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.