Επεκτεινει τις δρασεις προς οφελος της τοπικης κοινωνιας ο Αναπτυξιακος Οργανισμος Κ. Καραθεοδωρη

Αρχή νέων προσπαθειών η ολοκλήρωση του προγράμματος INTERSYC ΙΙ στην Κομοτηνή

Αθανάσιος Λάπατας

«Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και με το “Χαμόγελου του παιδιού”, και με τους εταίρους  από τη Βουλγαρία»

Στην Κομοτηνή πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, το τελικό Συνέδριο του έργου «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών ΙΙ (“Integrated Territorial Synergies for Children Health & Protection ΙΙ”)- INTERSYC ΙΙ», στο οποίο συμμετέχει και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Κ. Καραθεοδωρή.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι εταίροι του έργου, το Foundation “Center Nadja”- Sandanski Branch – Βουλγαρία, το Regional Department of Education – Blagoevgrad – Βουλγαρία, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός καθώς και ο επικεφαλής εταίρος, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του έργου, ένα ολοκληρωμένο σύνολο δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών σε διασυνοριακές περιοχές, την ανάπτυξη μέσων για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο και τη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας για τα παιδιά στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έναν απολογισμό των προσπαθειών που έκανε ο Οργανισμός, εκφράζοντας και την ελπίδα για συνέχιση της συνεργασίας αυτής προς όφελος των παιδιών της περιοχής μας, έκανε ο κ. Αθανάσιος Λάπατας, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Παράλληλα κατέθεσε την πεποίθησή του πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασίες και δράσεις στον κοινωνικό τομέα στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Εντοπισμός των προβλημάτων των παιδιών της διασυνοριακής περιοχής

ΠτΘ: Με το συνέδριο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με επικεφαλής εταίρο «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μπορείτε να μας κάνετε κι έναν απολογισμό των δράσεων που επιτεύχθηκαν μέσα στο πλαίσιο αυτού;

Α.Λ.: Το έργο έχει ξεκινήσει από τις 5 Σεπτεμβρίου 2017 και έρχεται να ολοκληρωθεί με το τελικό συνέδριο που το διοργανώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο οποίο συμμετέχουμε κι εμείς σαν αναπτυξιακός οργανισμός Κ. Καραθεοδωρή, όπως και οι εταίροι μας από τη Βουλγαρία, στο οποίο ουσιαστικά θα γίνει παρουσίαση όλων των δράσεων όλων των εταίρων.

Μιλάμε για ένα έργο που ο προϋπολογισμός είναι περίπου 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είχε αναλάβει να υλοποιήσει κάποιες δράσεις αξίας περίπου 100 χιλ. ευρώ. Η ουσιαστική ιδέα του έργου βασίζεται ουσιαστικά στον εντοπισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Πάνω σε αυτήν κινήθηκαν όλες οι δράσεις οι οποίες οργάνωσαν και υλοποίησαν όλοι οι εταίροι στα πλαίσια αυτού του έργου.

Προσαρμογή στις συνθήκες της πανδημίας

ΠτΘ: Πολλές από τις δράσεις πραγματοποιήθηκαν και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με όλους τους περιορισμούς και τις δυσκολίες. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, και ποιο ήταν το έργο, οι δράσεις, που ανέλαβε ως εταίρος η Κ. Καραθεοδωρή;

Α.Λ.: Το έργο αυτό πέρασε από πολλά κύματα, γιατί ήρθε η πανδημία που άλλαξε άρδην την καθημερινότητα όλων μας και των ανθρώπων και αυτών που οργανώνουν σεμινάρια ή εκδηλώσεις, οπότε αναγκαστικά κι εμείς προσαρμοστήκαμε στα καινούργια δεδομένα.

Η πρώτη δράση που είχε υλοποιήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ήταν στις αρχές του 2019, όπου είχε έρθει το κινητό πολυιατρείο «Ο Ιπποκράτης» του «Χαμόγελου του Παιδιού». Εμείς το στελεχώσαμε με ιατρούς από την περιοχή μας, και δώσαμε τη δυνατότητα σε 3 χιλ. παιδιά όλου του νομού, να εξεταστούν από διάφορες ειδικότητες, είτε ήταν ΩΡΛ, είτε ήταν Οδοντίατρος, είτε ήταν Παιδίατρος.

Δώσαμε λοιπόν την ευκαιρία στα παιδιά που πολλά από αυτά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε όλους αυτούς τους γιατρούς, να γίνει μια εξέταση για να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκεται η υγεία των παιδιών της περιοχής μας. Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε αυτά τα χρόνια και στη Βουλγαρία.

Όσο για τις δράσεις που χρειάστηκε να προσαρμόσουμε λόγω της πανδημίας, ήταν η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώσαμε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όταν λόγω των συνθηκών και την κατάσταση που επικρατούσε στα νοσοκομεία ο κόσμος φοβόταν να πάει στα νοσοκομεία να δώσει αίμα.

Για αυτό και σκεφτήκαμε ότι με τη βοήθεια πάλι του «Χαμόγελου του Παιδιού», και του φορτηγού του που έχει τη δυνατότητα να γίνει και κέντρο αιμοδοσίας, να το στήσουμε στην Κεντρική πλατεία ώστε να έρθει ο κόσμος και να μην χρειάζεται να πηγαίνει στο νοσοκομείο.

Η επόμενη δράση που τροποποιήθηκε λόγω των συνθηκών ήταν η παρουσίαση της ευρωπαϊκής γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά 11600, την οποία καταφέραμε να την υλοποιήσουμε δια ζώσης και στην Κομοτηνή. Σε αυτή συμμετείχαν διάφοροι φορείς του κράτους (αστυνομία, πυροσβεστική, πολιτική προστασία), και συζητήθηκε  το ποιες είναι οι δράσεις και οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, σε περίπτωση που εξαφανίζεται ένα παιδί.

Αυτή τη δράση αναλάβαμε να την υλοποιήσουμε σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά στις υπόλοιπες πόλεις, τόσο λόγω του φόρτου εργασίας των ανθρώπων του «Χαμόγελου του παιδιού» όσο και της πανδημίας, την υλοποιήσαμε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τελευταία δράση έλαβε χώρα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα στην οποία επιμορφώσαμε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των παιδικών σταθμών, στις πρώτες βοήθειες. Σκοπός μας ήταν να την πραγματοποιήσουμε δια ζώσης γιατί είναι σημαντικό να δούμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, όπως η ΚΑΡΠΑ, αν φράξουν οι αεραγωγοί, η χρήση του απινιδωτή, κλπ, όμως δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε λόγω της πανδημίας, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συνέχιση της συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού

ΠτΘ: Μεταξύ των καλεσμένων και των συμμετεχόντων στη σημερινή παρουσίαση, θα είναι και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», ο κ. Γιαννόπουλος. Τι αναμένετε πέραν από τον απολογισμό των δράσεων να ακούσουμε;

Α.Λ.: Θα μας τιμήσει ο κ. Γιαννόπουλος με την παρουσία του, και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε όλοι μας για αυτή την προσπάθεια που κάνει και αυτός και οι συνεργάτες του για αυτό που προσφέρει σε όλη την Ελλάδα, που βοηθάει ουσιαστικά τα παιδιά σε συνθήκες δύσκολες, χωρίς μεγάλη κρατική ενίσχυση.

Είναι το πρώτο μεγάλο project που ολοκληρώνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στην καινούργια του μορφή. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και με το «Χαμόγελου του παιδιού», και με τους εταίρους  από τη Βουλγαρία, ώστε στην καινούργια προγραμματική περίοδο να καταθέσουμε πάλι πρόταση και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο στην ενίσχυση, την πρόληψη και τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών, που είναι το βασικό μέλημα πιστεύω όλων μας.

Είμαστε σε συζητήσεις, ευελπιστούμε να ευδοκιμήσουν, γιατί η συνεργασία μας ήταν άριστη απ’ όλες τις πλευρές και έχουμε μείνει όλοι ικανοποιημένοι.

Πατάει σταθερά στα πόδια του ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

ΠτΘ: Ποια τα επόμενα βήματα του Κ. Καραθεοδωρή; Θα τον δούμε να διεκδικεί και άλλα αντίστοιχα προγράμματα, ευρύτερα για την κοινωνία με τον αντίστοιχο προσανατολισμό;

Α.Λ.: Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ήρθε για να μείνει. Πατάμε σταθερά στα πόδια μας, εξελισσόμαστε, μεγαλώνουμε, το πεδίο το οποίο μπορούμε να πλεύσουμε είναι τεράστιο, κοιτάμε να δούμε πού μπορούμε να συμμετέχουμε, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προγράμματα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει η δυνατότητα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αυτός είναι  ο σκοπός μας και εκεί θέλουμε να καταλήξουμε, ότι κάνουμε να το κάνουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Να βάλουμε κι εμείς από τη μεριά μας ένα λιθαράκι προς αυτό το πεδίο. Οπότε το ψάχνουμε, το κοιτάμε, και ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.