Επεκταση της οζωδους δερματιτιδας σε 24 εκτροφες και θανατωση 1.070 ζωων
Θετική κατάληξη αποκτά το αίτημα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, όπως και των παραγωγικών φορέων του Έβρου, σχετικά με την άρση της απαγόρευσης διάθεσης στην εγχώρια και διεθνή αγορά των προϊόντων και υποπροϊόντων βοοειδών από τον γειτονικό νομό. Η απαγόρευση ήρθε ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από την ταυτοποίηση των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας σε εκτροφές βοοειδών στο Δέλτα του Έβρου. Η σχετική απόφαση προέβλεπε τη μη διάθεση ζωικών προϊόντων, που προέρχονται από βοοειδή της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε άλλα μέρη της Ελλάδας, σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων το γάλα από βοοειδή, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς να εξαιρούνται εκείνα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, τη γνωστή παστερίωση.
19.000 βοοειδή στον Έβρο
Οι συνέπειες της εφαρμογής μίας τέτοιας απόφασης για την τοπική οικονομία του γειτονικού νομού θα ήταν κάτι παραπάνω από καταστρεπτικές. Σημειώνεται καταρχήν ότι στην επικράτεια του γειτονικού νομού εκτρέφονται συνολικά περί τα 19.000 βοοειδή, που εξαρτούν οικονομικά εκατοντάδες οικογένειες κτηνοτρόφων. Επιπλέον, δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γαλακτοκομίας αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες άτομα προσωπικό. Ο μεγαλύτερος δε κίνδυνος, πέρα από τον άμεσο, της απώλειας εισοδημάτων από τη διάθεση των ζωικών προϊόντων, είναι ο κίνδυνος δυσφήμισή τους και ο εκτοπισμός τους από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
Ενστάσεις και αντιρρήσεις από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Επιμελητήριο Έβρου
Ενστάσεις και αντιρρήσεις επί της επίμαχης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενώ σε παρέμβαση-έκκληση προς τα συναρμόδια Υπουργεία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη οικονομική καταστροφή, είχε προχωρήσει και το Επιμελητήριο Έβρου.
Ανακούφιση προκάλεσε το σχέδιο της Ε.Ε. για την άρση του «εμπάργκο»
Προς ανακούφιση αμφότερων των φορέων, όπως και των κτηνοτρόφων της περιοχής, των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων στον γαλακτοκομικό κλάδο, την Τρίτη που μας πέρασε έφτασε στις υπηρεσίες της Κτηνιατρικής το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση των απαγορεύσεων, που είχαν επιβληθεί στον Έβρο. Αναμένεται πλέον η έκδοση της οριστικής απόφασης, με την οποία θα επικυρώνεται το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου, όμως το ουσιαστικό είναι πως το «εμπάργκο» στη διάθεση προϊόντων από βοοειδή του Έβρου στην εγχώρια αγορά και σε χώρες του εξωτερικού παύει πλέον να ισχύει. Εκτός από τη διάθεση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, επιτρέπεται επίσης και η διακίνηση ζώντων ζώων βοοειδών στην αγορά.
Σε εμβολιασμό όλων των ζώων το συντομότερο δυνατό στοχεύει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Την ανακούφιση, που προκαλεί η θετική είδηση της άρσης των περιορισμών για τα ζωικά προϊόντα από βοοειδή, επισκιάζει δυστυχώς η είδηση της αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή του Νότιου Έβρου, με τις προσβεβλημένες από την οζώδη δερματίτιδα εκτροφές να ανέρχονται πλέον σε 24. Με ανακοίνωσή της, η Κτηνιατρική Διεύθυνση γνωστοποιεί πως τα θανατωθέντα ζώα έφτασαν τα 1.070, ενώ θέτει ως στόχο το συντομότερο εμβολιασμό του συνολικού πληθυσμού των βοοειδών στον νομό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης έχει ως εξής:
«Πληροφορίες για το καταναλωτικό κοινό
Η Οζώδης Δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα.
Η κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αυτού δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στο καταναλωτικό κοινό. Ασφαλώς βέβαια τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να έχουν υποστεί την ανάλογη θερμική επεξεργασία., για την προστασία του καταναλωτή από άλλα νοσήματα (Βρουκέλλωση, Φυματίωση, Λιστερίωση κλπ).
Πληροφορίες για την εξέλιξη του νοσήματος και τον εμβολιασμό
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τις 3/9/2015 έχει ως εξής :
Οι προσβεβλημένες από το νόσημα εκτροφές ανέρχονται στις 24 και εντοπίζονται μόνο στην περιοχή του Νοτίου Έβρου, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών στο Δέλτα του ποταμού. Τα θανατωθέντα ζώα έφθασαν τα 1070 βοοειδή. Υπάρχουν επίσης και άλλες ύποπτες εκτροφές, που διερευνούνται και που επίσης οι περισσότερες βρίσκονται στο Δέλτα.
Εμβολιασμός:
- Στόχος να εμβολιαστεί όλος ο Έβρος (περίπου 19.000 ζώα).
- Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους και στοχεύει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και στην αναχαίτιση του νοσήματος.
- Έναρξη του εμβολιασμού το συντομότερο δυνατό μετά την άφιξη εμβολίου.
- Για τη διενέργεια του εμβολιασμού θα μετακινηθεί κτηνιατρικό προσωπικό και από τις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ.
- Τυχόν περιοριστικά μέτρα που θα υπάρξουν για κάποιο χρονικό διάστημα, θα αφορούν όλον τον Έβρο και όχι μόνο αυτούς που θα εμβολιάσουν τα ζώα τους.
Τέλος, επειδή η έγκαιρη διάγνωσή της Ο.Δ είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της, παρακαλούμε για την επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων, επαγγελματιών του χώρου), για τη συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και εφιστούμε την προσοχή τους για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.