Επεισοδια και χημικα στα πανεκπαιδευτικα συλλαλητηρια σε Αθηνα και Θεσσαλονικη

Προσαγωγές και συλλήψεις στα συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται σήμερα

Ένταση και εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα στο Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε σήμερα, επ’ αφορμής της σημερινής ψήφισης του Νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προωθεί, μεταξύ άλλων, αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης, Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν με την έλευση των συγκεντρωμένων στη Βουλή, με μικρής έκτασης επεισόδια με τα ΜΑΤ να κάνουν ρίψη χημικών και να προχωρούν σε προσαγωγές – συλλήψεις ενώ στη συνέχεια τα επεισόδια γιγαντώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φοιτητικών συλλόγων και συγκεντρώθηκαν στα προπύλαια, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο και διαμαρτυρόμενοι για το «αντιεκπαιδευτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, επίσης, μαθητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, με κεντρικό σύνθημα «Έξω η ασφάλεια από τις σχολές»

Οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ σε ανακοινώσεις τους χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».


 
«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανέναν διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τονίζει η ΟΛΜΕ.
 
Επιπλέον, από τη μεριά της, η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω».

Επεισόδια με χημικά και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε χρήση χημικών και κρότου – λάμψης, στα επεισόδια εκτυλίχθηκαν κοντά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ιωνος Δραγούμη και Ελευθερίου Βενιζέλου.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.