Επαγγελματικος προσανατολισμος με το βλεμμα στο μελλον

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Θράκης στην Κομοτηνή

Να δώσει στους μαθητές που μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, μια εικόνα τόσο της αγοράς εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται, αλλά και στοιχεία για την αποδοτικότερη μελέτη για την προετοιμασία τους για αυτές τις εξετάσεις, θέλησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Θράκης (ΣΕΦΘ), μέσα από την ετήσια εκδήλωσή Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διοργάνωσε σε συνεργασία με την εταιρία Labora και ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Κότιο.

Το σεμινάριο περιλάμβανε στοχευμένη ενημέρωση για τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί την εποχή μετά την πανδημία και τα δεδομένα που υπάρχουν για το Νέο Λύκειο, τις ευκαιρίες για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν στοιχεία της επιστημονικής μεθόδου αποδοτικής μελέτης της επιστημονικής ομάδας του Κωνσταντίνου Κότιου με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές αλλά και τους γονείς να εστιάσουν καλύτερα και να είναι αποτελεσματικοί στη μελέτη τους και όχι μόνο.

Συνεχής η προσπάθεια ενημέρωσης από τον ΣΕΦΘ

Η εκδήλωση ήταν μια προσφορά του ΣΕΦΘ προς τα παιδιά της Ροδόπης, τόνισε ο πρόεδρος του κ. Στέφανος Δημητρακόπουλος, και είχε ως σκοπό την ενημέρωσή τους για τις σχολές, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και τις προοπτικές τους, αλλά και για το πώς μπορούν να προγραμματίσουν το διάβασμά τους, κάτι που θα τους βοηθήσει στην καλύτερη απόδοσή τους αλλά και να κυλήσει πιο οργανωμένα η χρονιά.

Ο Σύλλογος θέλει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με εκδήλωση με τη συμμετοχή στελεχών από τα σώματα ασφαλείας, αλλά και επαγγελματίες της πόλης για να ενημερώσουν τους μαθητές τόσο για τις διεξόδους στον επαγγελματικό στίβο, αλλά και για το τι θα συναντήσουν στις σχολές που θα επιλέξουν.

Μια εντελώς διαφορετική αγορά εργασίας

Την πραγματική εικόνα που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας, περιέγραψε στους μαθητές ο κ. Κότιος, η οποία είναι πολύ διαφορετική με αυτή που υπήρχε μέχρι σήμερα, και, πλην του Δημοσίου, φεύγει από το μοντέλο «μαζεύω χαρτιά και πάω να διοριστώ» και έχει να κάνει με την προσωπικότητα, τις δεξιότητες και φυσικά τις γνώσεις που έχουμε από το Πανεπιστήμιο.

«Είναι καλή μια επιλογή αν εγώ είμαι καλός σε αυτή τη σχολή, αν εκπαιδευτώ σωστά, αλλά και αν δουλέψω με τον εαυτό μου ώσπου να βγω στην αγορά εργασίας» σημείωσε. Άλλωστε η αγορά εργασίας ζητά παιδιά που θα μπορούν να μάθουν και να ξαναμάθουν καθημερινά, όπως κάνουν και οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Για αυτό μέσα από την ενημέρωση του Σαββάτου θέλησαν να ανοίξουν τον τρόπο σκέψης των μαθητών, βάζοντας όμως μέσα και πολλή πληροφόρηση, για το μέλλον των σχολών και πώς να διερευνήσουν και οι ίδιοι για αυτό.

Παράλληλα, επειδή βρίσκονται σε περίοδο προετοιμασίας, τους έδωσαν τρόπους για να εκμεταλλευτούν σωστά τον χρόνο τους, μεταξύ των οποίων και η χρήση του κινητού και του διαδικτύου, προτείνοντας τους και λύσεις.

Ο κ. Κότιος θεωρεί δε πως παρόλα τα θέματα της εφηβείας, και όλα τα αρνητικά που βλέπουν στη χώρα μας, αν πιάσουν τον παλμό τους, και τους μιλήσουν με τη δική τους γλώσσα και δεδομένα, βλέπουν μεγάλη αλλαγή.

Άλλωστε δεν μπορούν να μιλήσουν για την πραγματικότητα του αύριο χωρίς την τεχνολογία, ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχουμε υψηλά επίπεδα ψηφιακού αναλφαβητισμού, και η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς.

Στήριξη από το πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Πέτρος Μπουχώρης, country manager του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, για να υποστηρίξει την εκδήλωση της Labora, αλλά και να παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τους μαθητές, ως διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο, που προσφέρει στα περισσότερα μαθήματά του 100% απορρόφηση στην αγορά εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα για τους νέους αποφοίτους.

Όπως τόνισε, έχουν δει μια μεγάλη αλλαγή στην ωριμότητα των επιλογών των μελλοντικών φοιτητών, που πλέον επιλέγουν σχολές έχοντας στο μυαλό τους την αγορά εργασίας, και τις μελλοντικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, χωρίς να μένουν μόνο στον παραδοσιακό τρόπο σκέψης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.