Επανερχονται στην κανονικοτητα τα δημοσια νοσοκομεια

Παγώνη «Έχουν καθυστερήσει εξειδικευμένα χειρουργεία μέχρι και δέκα μήνες»

Την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Τώρα υπάρχει ελευθερία εκτός από τις μάσκες», δήλωσε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ή επαναλοίμωξης είναι ορατός. «Τώρα μας βοηθάει πολύ ότι θα είμαστε σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερο χρόνο μια και ο καιρός είναι πολύ καλός. Δε σημαίνει όμως ότι ξεχνάμε τον ιό. Θα τον έχουμε πάντα δίπλα μας και αυτό θα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί», σημείωσε.

Καλά νέα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και για την επιστροφή στην κανονικότητα, όχι μόνο στις ζωές των πολιτών αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία. «Έχουν καθυστερήσει εξειδικευμένα χειρουργεία μέχρι και δέκα μήνες», είπε και συμπλήρωσε ότι, σε αυτή τη φάση, γίνεται η προσπάθεια να προγραμματιστούν. Η ίδια, τόνισε ότι, σταδιακά, επανέρχονται οι κλινικές που είχαν κλείσει για να μετατραπούν σε κλινικές Covid -19. «Είναι μειωμένα πολύ τα περιστατικά σε όλα τα νοσοκομεία, τα οποία από την μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούν να επανέλθουν στην πλήρη λειτουργία τους. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι, πλέον, «οι ασθενείς non Covid-19 πλέον πρέπει να έχουν προτεραιότητα, οι οποίοι ζητούν να προχωρήσουν τα χειρουργεία τους».

Η Ματίνα Παγώνη συνέστησε, ακόμα και τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση του εμβολίου στους ενήλικες που έχουν προβλήματα υγείας. Βάσει των οδηγιών της Επιτροπής Εμβολιασμού, σημείωσε, Εμβολιασμού «τώρα θα ξεκινήσουν την τέταρτη δόση όσοι έχουν μεγάλες ηλικίες και υποκείμενα νοσήματα. Η αντίσταση του οργανισμού και τα αντισώματα μειώνονται γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού. Αυτό γίνεται με τους εμβολιασμούς».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, υπενθύμισε τον καθοριστικό ρόλο της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι «πέρασαν τη νόσο με πολύ απλά συμπτώματα και δίχως επιπλοκές» ενώ είπε ότι ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν περιστατικά επαναλοίμωξης. «Στο μήνα επάνω ήταν πολλά άτομα που έκαναν επαναλοίμωξη. Εξαρτάται πώς κινείσαι, πώς προστατεύεσαι και σε ποιο περιβάλλον είσαι και από την αντίσταση του οργανισμού. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά», ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.