Επαναφερεται το αιτημα δημιουργιας μουσουλμανικου νεκροταφειου στην Αττικη

Περίπου 500 χιλ. μουσουλμάνοι της Αττικής αναγκάζονται να θάψουν τους δικούς τους είτε στο νεκροταφείο της Κομοτηνής είτε στην πατρίδα τους

Οι γονείς του αδικοχαμένου Χασιμπολάχ Φαγίρι, που σκοτώθηκε σε ηλικία πέντε χρόνων από ρόδα φορτηγού που έκανε έργα στο καμπ της Μαλακάσας τον Ιανουάριο του 2021, επαναφέρουν το αίτημα να επισπευστεί η δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική, ώστε να μπορέσει να ξαναταφεί το παιδί τους σύμφωνα με τα μουσουλμανικά έθιμα, όταν γίνει η αναγκαστική εκταφή μετά την παρέλευση τριετίας από το χριστιανικό νεκροταφείο του Σχιστού, όπου θάφτηκε πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία, ο νεκρός πρέπει να μείνει αιωνίως θαμμένος στο χώμα, εξ ου και ο νεκρός δεν θάβεται μέσα σε φέρετρο, αλλά τυλιγμένος σε ύφασμα και απαγορεύεται η εκταφή του. «Κάνουμε έκκληση να δημιουργηθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα και όχι να χρειαστεί να ταξιδέψουμε χιλιόμετρα μακριά, στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Θράκης», είπαν οι γονείς σε συνέντευξη Τύπου χθες στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, εκφράζοντας το πάγιο αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων που ζουν στην πρωτεύουσα.

Περίπου 500 χιλιάδες μουσουλμάνοι της Αττικής αναγκάζονται να θάψουν τους δικούς τους πολύ μακριά, είτε στο νεκροταφείο της Κομοτηνής είτε στην πατρίδα τους, πολύ συχνά χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τους συνοδέψουν λόγω της απόστασης και των εξόδων, ούτε βέβαια να επισκεφτούν τον τάφο για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών τους.

Από το 2005, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραχωρήσει έκταση δίπλα στο διαδημοτικό νεκροταφείο του Σχιστού και έχει χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου, αλλά η υπόθεση έχει σκαλώσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ή στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

«Είναι δείγμα πολιτισμού για την Ελλάδα, είναι θέμα πολιτικής απόφασης να ξεπεράσουμε τις δαιδαλώδεις διαδικασίες», σημείωσε ο Νικόλαος Παπαδάτος, δικηγόρος της οικογένειας στην αστική δικαστική διαμάχη για τον θάνατο του παιδιού.

Ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, εξήγγειλε πρωτοβουλίες στη Βουλή. «Αυτό που αξιώναμε σωστά και πετυχαίναμε τελικά σε άλλες χώρες για τους Ελληνες μετανάστες είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το αναγνωρίσουμε στην πράξη για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην Αθήνα. Είναι θέμα δημοκρατικής τάξης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε.

Ο τομεάρχης Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει το ζήτημα στη Βουλή, μετά την προηγούμενη συνέντευξη Τύπου της οικογένειας τον Οκτώβριο, αλλά δεν έχει υπάρξει απάντηση, ενώ ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης, ζήτησε τη συστράτευση κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη σε ένα ζήτημα που θεωρείται αυτονόητο στις φιλελεύθερες δημοκρατίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων Ρεζάι Μοχτάρ μίλησε για τη δυσκολία οικογενειών που καταφεύγουν στην οικονομική βοήθεια συμπατριωτών τους για τα έξοδα της μεταφοράς και της κηδείας. «Είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας και βοηθάμε όσο μπορούμε. Ζητάμε σ’ αυτό το ζήτημα στήριξη», είπε.

«Μπορεί να είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς τους μουσουλμάνους το νεκροταφείο, αλλά θα είναι τιμή και για την Ελλάδα που θα μπορέσει να δείξει ότι υπάρχει σεβασμός, δικαιώματα και ανθρωπιά», σημείωσε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου είπε ότι έχει τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη και έχει κηρυχτεί έκπτωτη η εργολαβική εταιρεία που διεκδικούσε να διαμορφώσει τον χώρο του νεκροταφείου και να διαχειρίζεται χιλιάδες τάφους. «Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και εξαρτάται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και από την Περιφέρεια Αττικής ως προς τη χρηματοδότηση», παρατήρησε.

Από την πλευρά της, η Ολλανδή δημοσιογράφος Ιγκερμποργκ Μπέιγκελ διηγήθηκε την εμπειρία της όταν χρειάστηκε να συνοδέψει μόνη της έναν νεκρό μουσουλμάνο στην Κομοτηνή μέσα σε φορτηγό ψυγείο, καθώς κανένας συγγενής δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα έξοδα της διανυκτέρευσης στη Θράκη για την κηδεία, και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Φαγίρι για όσα περνάει.

Μήνυμα συμπαράστασης στην οικογένεια έστειλαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και το ΠΑΜΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.