Επαφες Ν. Μηταρακη με θεσμικους της περιοχης για την επεκταση του ΚΥΤ Φυλακιου Εβρου

«Η αναβάθμιση της δομής, μαζί με τα έργα κατασκευής του Φράκτη συμβάλουν στην περαιτέρω ουσιαστική μείωση των ροών και την ασφάλεια των κατοίκων» ισχυρίστηκε ο υπουργός

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον γειτονικό Έβρο για την εξαγγελθείσα επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου με φορείς και πολιτικούς να εκφράζουν τη διαφωνία τους. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εν λόγω αντιδράσεις ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε χτες Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης τους κ.κ. Βουλευτές Αναστάσιο Δημοσχάκη, Χρήστο Δερμετζόπουλο, Σταύρο Κελέτση, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς για τα προγραμματισμένα έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου Έβρου, ενώ πριν μερικές μέρες, το Σάββατο, είχε ενημερώσει με τηλεδιάσκεψη τον Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη.

Σε αυτές τις επαφές του ο υπουργός ισχυρίστηκε πως:

  • Η αναβάθμιση του Φυλακίου, μαζί με τα έργα κατασκευής του Φράκτη συμβάλουν στην περαιτέρω ουσιαστική μείωση των ροών και την ασφάλεια των κατοίκων
  • Η κατασκευή ή ανακατασκευή κλειστών / ελεγχόμενων δομών στα σημεία εισόδου της χώρας, στα νησιά και τον Έβρο, δεν αφορά στην μακροχρόνια παραμονή αιτούντων άσυλο σε ακριτικές περιοχές, αλλά την αυτονόητη υποχρέωση της χώρας να μπορεί να προλάβει οποιαδήποτε ακραίο σενάριο στα σύνορα μας.
  • Η νέα δομή θα είναι κλειστή/ελεγχόμενη δομή.
  • Κατασκευάζεται για να είναι δυνατός και αποτελεσματικός ο έλεγχος σε μία στρατηγικής σημασίας περιοχή για την εθνική ασφάλεια.
  • Λειτουργεί υποστηρικτικά στο νέο Φράγμα του Έβρου, σε μια συνολική πολιτική περιορισμού και ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης.
  • Αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, με έμφαση στην ασφάλεια όλων. Τοπικής κοινωνίας, εργαζομένων, διαμενόντων.
  • Ο Έβρος αποτέλεσε προμαχώνα της ελληνοτουρκικής κρίσης του περασμένου Φεβρουαρίου. Σε τρεις ημέρες εισήλθαν 2100 άτομα. Σε μία περίοδο όπου η αυξανόμενη και απρόβλεπτη τουρκική προκλητικότητα, απαιτεί μέγιστη εγρήγορση, ετοιμότητα, προετοιμασία, η νέα κλειστή / ελεγχόμενη δομή στον Έβρο, είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων μας.
  • Στον Έβρο δεν μεταφέρονται και δεν θα μεταφέρονται ούτε στη νέα δομή αιτούντες άσυλο από άλλα σημεία εισόδου, αλλά μόνο όσοι εισέρχονται τοπικά από τα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου, συστάθηκε με το ΦΕΚ 3543/2012  (τεύχος Β) και λειτούργησε τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 282 Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) και μέχρι τις 31.12.2020 φιλοξενούσε 259 ΠΤΧ εκ των οποίων 58 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι 25 από τους 58 θα μεταφερθούν σε θέσεις φιλοξενίας σε ξενώνες/safe zones.

Παράλληλα, λειτουργεί Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) χωρητικότητας 250 ΠΤΧ.

Λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλουν την επέκταση

Κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους θεσμικούς της περιοχής ο κ. Μηταράκης επικαλέστηκε ιδιαίτερα τους εθνικούς λόγους που υπαγορεύουν την επέκταση του σημερινού ΚΥΤ, εξηγώντας πως καθώς η μέση μηνιαία άφιξη προσφύγων/μεταναστών την τελευταία τετραετία είναι 811 άτομα (τον Οκτώβριο του 2020 έφτασε τα 1030 άτομα), η υφιστάμενη δομή δεν επιτρέπει την σωστή ολοκλήρωση περιόδου υγειονομικής καραντίνας, καταγραφής και ελέγχου. Και τούτο διότι σήμερα Τοπικά Συνοριακά Φυλάκια καταγράφουν αιτούντες άσυλο που εισέρχονται παράτυπα στην χώρα, αλλά δεν έχουν δυνατότητα φύλαξης, ούτε αυτή υπάρχει σήμερα στο ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να αφήνονται ελεύθεροι να μετακινηθούν μόνοι τους σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί επαρκώς ο έλεγχος. Παράλληλα χωρίς να ελέγχεται η διαδικασία μετακίνησης από τον Έβρο προς τις δομές φιλοξενίας, δημιουργούνται θέματα ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού στην Βόρεια Ελλάδα.

Αντίθετα η νέα δομή, με ασφαλείς συνθήκες, θα μπορεί να ολοκληρώσει την καταγραφή και το έλεγχο των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι μετά θα μεταφερθούν, με οργανωμένο τρόπο, σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας. Στο εν λόγω σημείο στάθηκε ιδιαίτερα ο υπουργός διαβεβαιώνοντας πως οι αιτούντες άσυλο δεν θα παραμένουν στη νέα δομή αλλά μόλις ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες, θα μετακινούνται σε δομές φιλοξενίας της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τι περιλαμβάνει το έργο της επέκτασης

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέπτυξε τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την επέκταση της δομής, αναλύοντας πως ολοκληρωμένη η κλειστή / ελεγχόμενη δομή θα έχει συνολικό εμβαδό 72 στρέμματα. Θα περιλαμβάνει σε περιφραγμένο χώρο οικίσκους διαμονής έως 750 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων), χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, καταστημάτων, χώρους απασχόλησης παιδιών, πλυντηρίων, στεγνωτηρίων, και άθλησης. Επίσης γραφεία διοίκησης, πυροσβεστικής υπηρεσίας, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης θα περιλαμβάνει Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) 750 θέσεων (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων θέσεων).

Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν το 2021 ,με την χρηματοδότηση των εργασιών να προέρχεται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα δομή Θα έχει περιμετρικά διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και δρόμο πλάτους έξι μέτρων ανάμεσα.  Επίσης θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας περιμετρικά αλλά και εντός της δομής, με χρήση καμερών, αλγόριθμων ανάλυσης κίνησης και σηματοδότηση συναγερμών σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, προσπάθειας εισόδου μη εχόντων άδεια ή παράνομων ουσιών καθώς και σύστημα που εξασφαλίζει την 24/7 λειτουργία ολοκληρωμένου ελέγχου εισόδου/εξόδου των εργαζόμενων, των πιστοποιημένων μελών των πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Τέλος θα υπάρχει υγειονομική υποδομή για παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και χώρος υγειονομικής απομόνωσης για Covid 19 ή άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.