Εως το τελος του 2022 «μπαινουν οι μπουλντοζες» για το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης ΙΣΝ

Θέμα εβδομάδων η έκδοση της οικοδομικής άδειας

Στα τέλη Μαρτίου η δημοπράτηση σύμφωνα με την ενημέρωση εκπροσώπων της μελετητικής ομάδας κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πρόοδο των εργασιών

Με την είδηση της έγκρισης της μελέτης από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στάδιο στην πορεία έκδοσης της οικοδομικής άδειας που αναμένεται να «κλείσει» εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου η παρουσίαση για την πορεία υλοποίησης των εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ.

Η παρουσίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων αρχιτεκτονικών γραφείων, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του ΓΓ του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «είμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου» ευχαριστώντας για ακόμα μια φορά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και επισημαίνοντας την σημασία κατασκευής και λειτουργίας του νέου νοσοκομείου για το σύνολο των πολιτών της Θράκης.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από πλευράς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενημέρωση των πολιτών για την πρόοδο των εργασιών κατά την οποία παρουσιάστηκαν από στελέχη της μελετητικής ομάδας του Ιδρύματος και του αρχιτεκτονικού γραφείου του Ρέντσο Πιάνο οι βασικές αρχές του σχεδιασμού του νοσοκομείου καθώς και η λογική του αρχιτέκτονα που βασίζεται πάνω σε αυτή την «Ασκληπειού» δηλαδή της δημιουργίας ενός χώρου που θεραπεύει το σύνολο της ανθρώπινης υπόστασης, λαμβάνοντας υπόψιν και ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης.

«Κυρίαρχο» υλικό το ξύλο

Ο κ. Γιάννης Βεντουράκης, της BETAPLAN, αρχιτέκτονας της μελετητικής ομάδας, παρουσίασε αναλυτικά την εξέλιξη και των 3d σχεδίων της μελετητικής ομάδας, που αφορά πλέον στο σύνολο των χώρων που θα «συνθέτουν» το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής που όπως εξήγησε βασίστηκαν και στις πολύτιμες παρατηρήσεις του υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού του υφιστάμενου νοσοκομείου Κομοτηνής από την συζήτηση με τους οποίους βγήκαν πολλά γόνιμα συμπεράσματα.

«Η προσπάθειά μας σε επίπεδο μελέτης έχει ολοκληρωθεί ούτως ώστε να έχουμε ένα νοσοκομείο έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική του διάσταση» επεσήμανε ο κ. Βεντουράκης παρουσιάζοντας αναλυτικά τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου νοσοκομείου το οποίο θα αποτελείται συνολικά από 180 κλίνες, 15 εκ των οποίων θα αφορούν σε σταθμούς αιμοκάθαρσης.

Ο ίδιος επεσήμανε την «κυριαρχία» του ξύλου στην κατασκευή, υλικό που δεν επιλέχτηκε τυχαία αλλά βασίστηκε στην αρχιτεκτονική «παράδοση» της περιοχής, για να επισημάνει επίσης πως αυτή τη στιγμή παράγονται τα λεπτομερή σχέδια όλων των στοιχείων – εμπεριέχουν αναλυτικά και τα περιεχόμενα κάθε χώρου πέραν των κατασκευαστικών του λεπτομερειών- ούτως ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην δημοπράτησή τους, ενώ παρουσίασε και φωτογραφικό υλικό από τις αναπαραστάσεις στοιχείων του νέου νοσοκομείου που έχουν γίνει στο γραφείο του Ρέντσο Πιάνο στην Ιταλία με στόχο την πραγματική αποτύπωση των χώρων αλλά και των υλικών του νέου νοσοκομείου.

Στα χέρια της ελληνικής πολιτείας το σύνολο σχεδίων και μελετών κατά την ολοκλήρωση του έργου

Αντίστοιχη, λεπτομερής, έρευνα έχει γίνει και για τους χώρους πρασίνου, όπου έχουν επιλεγεί ακόμα και συγκεκριμένα είδη φυτών, ενώ αυτό το οποίο υπογράμμισε ο κ. Βεντούρης είναι ότι το σύνολο των μελετών και των σχεδίων θα «παραδοθούν» στην ελληνική πολιτεία με την ολοκλήρωση του έργου ως «άυλη προίκα» όπως την χαρακτήρισε.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Ο κ. Θεόδωρος Μαραβέλιας, Διευθυντής Τεχνικών Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών κατασκευής του νέου νοσοκομείου εξηγώντας πως η διαδικασία δημοπράτησής του αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος Μαρτίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, για να επισημάνει επίσης πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη απευθυνθεί στην διεθνή αγορά ούτως ώστε να καταγράψει το ενδιαφέρον τεχνικών και λοιπών εταιρειών για το έργο, με στόχο να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και οικονομικών αποτελεσμάτων. Μοντέλο το οποίο όπως επεσήμανε ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με σημαντικά αποτελέσματα.

Των τοποθετήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων πολιτών και εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, που έθεσαν τα ερωτήματά τους σε ό,τι αφορά την κατασκευή του νέου νοσοκομείου.

Σημαντική κρίθηκε η παρέμβαση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρη Καρασταύρου ο οποίος αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους του ΙΣΝ ρώτησε σχετικά με τον κίνδυνο αναθεωρήσεων του προϋπολογισμού κατασκευής του έργου δεδομένης και του μεγάλου κύματος ανατιμήσεων και στο κομμάτι των υλικών.

Ο κ. Μαραβέλιας απαντώντας στο ερώτημα επεσήμανε ότι υπάρχουν απρόβλεπτες διακυμάνσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μετριαστούν, μέσα από συνέργειες, οι αυξήσεις των υλικών που σήμερα είναι πραγματικότητα.

Σε ετοιμότητα και για ενδεχόμενο νέας υγειονομικής κρίσης

Ένα επίσης από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσε στο κατά πόσο υπάρχει πρόβλεψη  για την αλλαγή λειτουργίας του νέου νοσοκομείου σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων όπως η πανδημία του κορωνοϊού με τον κ. Βεντουράκη να υπογραμμίζει πως σαφώς υπάρχει και μάλιστα με πρωτοβουλία του ΙΣΝ η αρχική μελέτη αναδιαμορφώθηκε ούτως ώστε κοινές κλίνες να μπορούν να αναπτυχθούν σε κλίνες αυξημένης φροντίδας με απλές και άμεσες παρεμβάσεις που δεν θα αλλάζουν την λειτουργική δομή του νοσοκομείου σε περιπτώσεις όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια αλλαγή που όπως εξήγησε έγινε αφού είχε προχωρήσει η αρχική μελέτη με το ΙΣΝ να αναλαμβάνει και το επιπλέον κόστος που απαιτήθηκε για την αναδιαμόρφωση του σχεδιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού και Καθημερινότητας, κ. Κίμωνας Λεχούδης, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ. Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιος Λάπατας, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ.  Βαγγέλης Λαφτσής, η διοικήτρια του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, ο οποίος μάλιστα εξήρε τις προσπάθειες του προσωπικού του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κυμπαρίδης κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.