Εορτη του Αγιου Μεγαλομαρτυρος Μηνα στο Γηροκομειο Κομοτηνης

Πολλοί οι πιστοί που προσήλθαν με ευλάβεια και τήρηση των μέτρων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πολλοί χριστιανοί προσήλθαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά, στον αυλόγυρο του Γηροκομείου Κομοτηνής, για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του Αγίου. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Παρά τους υγειονομικούς περιορισμούς, πολλοί ήταν οι πιστοί που έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου στον ομώνυμο συνοικιακό ναό, με ευλάβεια και τήρηση των μέτρων ασφαλείας, και αρκετοί από αυτούς προσέφεραν άρτους που διαβάστηκαν «υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως» των ψυχών προσφιλών τους προσώπων, συνεχίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εκκλησιαστική παράδοση.

Ο μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός Μηνάς ανήκει στους πιο δημοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας. Γεννήθηκε το 245 μ.Χ. στο Νίκιο της Κάτω Αιγύπτου. Παρότι οι γονείς ήταν ειδωλολάτρες, ο ίδιος ασπάστηκε τον χριστιανισμό από την εφηβική του ηλικία. Αρχικά ακολούθησε λαμπρή πορεία στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού και αργότερα έγινε μοναχός στη Φρυγία. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά λόγω της χριστιανικής πίστης του και, τελικά, βρήκε μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού. Τα ιερά οστά του μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και θάφτηκαν «εκεί που κάνουν στάση οι καμήλες». Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας και ήταν σημαντικός τόπος προσκυνητών μέχρι τον 10ο αιώνα. Από το 1961 διενεργούνται εκεί αρχαιολογικές ανασκαφές από το Γερμανικό Ινστιτούτο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.