ΕΟΠΥΥ: Συστασεις ιατρων για την υποχρεωτικη συνταγογραφηση των αντιβιοτικων

Τέλος στην αναδρομική συνταγογράφηση για όλες τις μορφές αντιβίωσης

Σε υψηλά ποσοστά παραμένει η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα, γεγονός το οποίο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζουν «αδιανόητο» εν μέσω πανδημίας COVID-19. Παράλληλα οι γιατροί της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ χαιρετίζουν την εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος απαγορεύει την προμήθεια αντιβιοτικών φαρμάκων χωρίς ηλεκτρονική ή χειρόγραφη (κατ’εξαίρεση) ιατρική συνταγή. Με ανακοίνωση τους οι γιατροί εφιστούν μεγάλη προσοχή για πιστή εφαρμογή του νόμου χωρίς καμία εξαίρεση, ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η λήψη όλων των μορφών αντιβίωσης, ακόμη και σε μορφή κρέμας ή οφθαλμικού διαλύματος, χωρίς ιατρική συνταγή.

Αναλυτικότερα οι γιατροί της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ τονίζουν στους πολίτες ότι «αναδρομική εκ των υστέρων συνταγογράφηση αντιβιοτικών ουσιών που έχουν προμηθευθεί από το φαρμακείο δεν είναι εφικτή, καθώς η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρού είναι ελεγχόμενη, κωδικοποιημένη ανάλογα με τη νόσο και υπόκειται σε δυσθεώρητα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων».

Φαρμακευτικά σκευάσματα (με αντιβιοτικό) που δεν αποζημιώνονται από το ταμείο, θα χορηγούνται με χειρόγραφη συνταγή που θα εκτελείται στο φαρμακείο και θα φυλάσσεται για 2 χρόνια.

«Όπως είναι ήδη γνωστό η χώρα κατέχει πρωτεία όσον αφορά την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, μεγάλη συχνότητα πολυανθεκτικών λοιμώξεων στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και αυξημένη θνητότητα. Καταγράφονται ήδη θάνατοι COVID-19 που κατέληξαν λόγω επιλοίμωξης από πολυανθεκτικά μικρόβια κατά τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ», αναφέρουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί και τονίζουν ότι κάθε προσπάθεια αναστολής ή μη εφαρμογής του νόμου, είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας και του γενικού δείκτη θνησιμότητας της χώρας.

«Μένουμε ασφαλείς, τηρώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού μας», καταλήγουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.