ΕΟΔΥ: «Καμπανακι» για την αυξημενη διασπορα της γριπης

Πιο νωρίς σε σχέση από άλλες χρονιές καταγράφηκαν αυξημένα κρούσματα γρίπης στη χώρα, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο ΕΟΔΥ, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς της γρίπης.

Ως γνωστόν, η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα γρίπης κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Με δεδομένο ότι στο νότιο ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.