Ενθαρρυντικο το ξεκινημα της εμπορικης περιοδου για τους καπνοπαραγωγους της Ροδοπης

7.500 τόνοι η συνολική παραγωγή καπνού μπασμά στον νομό

Ενθαρρυντικά για τους καπνοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης ξεκίνησε η φετινή εμπορική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα από τη διάθεση των 7.500 τόνων καπνού μπασμά, που παρήγαγαν συνολικά. Κατά τη διάθεση στην καπνοβιομηχανία «Μισσιριάν», με την οποία «εγκαινιάστηκε» την περασμένη Δευτέρα η τρέχουσα εμπορική περίοδος, η τιμή παραγωγού έφτασε μέχρι και τα 2,60 ευρώ το κιλό, για τα καπνά από το λεγόμενο «πρώτο χέρι», που παραδοσιακά υπολείπεται σε ποιότητα και σε τιμή των επόμενων 3-4 χεριών. Χθες ήταν η σειρά της ΣΕΚΕ να παραλάβει τις πρώτες ποσότητες καπνού από τους παραγωγούς του νομού μας, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται ο τοπικός συνεταιρισμός καπνοπαραγωγών.
 
 

Προσδοκίες για υψηλότερη μέση τιμή σε σύγκριση με πέρυσι

 
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Χουσεΐν Εσάτ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, κατά το άνοιγμα της εμπορικής περιόδου για τον καπνό, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι οι τιμές παραγωγού ανέρχονταν από 1,5 μέχρι ελάχιστα πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό. Μολονότι ο ίδιος προσδοκούσε να ξεκινήσει η περίοδος με προσφορά ακόμα καλύτερων τιμών από τις καπνοβιομηχανίες, ωστόσο πλέον εκφράζει την αισιοδοξία η διάθεση των επόμενων χεριών να κινηθεί σε τέτοια επίπεδα, που η μέση τιμή για τον καπνοπαραγωγό να κινηθεί αρκετά πάνω από τα 3,60 ευρώ/κιλό που διαμορφώθηκε την περσινή αντίστοιχη περίοδο. 
 
Το θετικό είναι το φέτος κύλησε ομαλά και η καλλιεργητική περίοδος, με αποτέλεσμα η παραγωγή καπνού στο νομό Ροδόπης να είναι ποσοτικά και ποιοτικά πολύ καλή. Όπως αναφέρθηκε, η συνολική παραγωγή σε επίπεδο νομού αγγίζει τους 7.500 τόνους.
 

Παράταση για τις άδειες χρήσης νερού ζητούν οι καπνοπαραγωγοί

 
Παράλληλα να σημειωθεί ότι με χθεσινή του επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργία ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ζητά την παράταση για ένα χρόνο της προθεσμίας κατάθεσης δικαιολογητικών – που έληγε χθες- για την έκδοση άδειας χρήσης νερού από αγρότες που έχουν στην κατοχή του γεώτρηση ή πηγάδι για την ύδρευση των αγροτεμαχίων τους.
 
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χουσεΐν Εσάτ «η προθεσμία αυτή δεν ήταν αρκετή έτσι ώστε όλο το σύνολο τον αγροτών να προμηθευτεί την άδεια, διότι ήταν καλοκαιρινή περίοδος και μόνο το καλοκαίρι οι αγρότες δουλεύουν πάρα πολλές ώρες στα χωράφια είναι καπνοκαλλιεργητές και για την καπνοκαλλιέργεια χρειάζεται συνεχής εργασία στα καπνοχώραφα. Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι μεγάλος αριθμός αγροτών βρίσκετε μακριά από τα κέντρα πληροφοριών δεν έχουν την ευχέρεια να πληροφορηθούν καθώς δεν υπάρχει ιντερνέτ ιδίως στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης».
 
Ο πρόεδρος των  καπνοκαλλιεργητών του νομού μας ζητά ακόμα και τη μείωση του ποσού που απαιτείται για την υποβολή των δικαιολογητικών που ανέρχεται σε 100 ευρώ και από 1 σήμερα αυξάνεται 50 ευρώ ανά μήνα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, θα είναι δηλαδή μέχρι τέλος του έτους συν 150 ευρώ, καθώς «αυτό είναι ένα κόστος το οποίο οι αγρότες μας δεν έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν καθώς καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για τα αναγκαία αγαθά για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους».
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.