Εντεινονται τα αδιεξοδα στον χωρο του Τυπου και των ΜΜΕ

Συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ και του αντιπροέδρου του ΕΔΟΕΑΠ με δημοσιογράφους στην Κομοτηνή

Συνάντηση με δημοσιογράφους που εργάζονται σε περιοχές της Θράκης είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) το Σάββατο 20 Μαΐου στην Κομοτηνή. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση των δημοσιογράφων για το Ασφαλιστικό τους καθεστώς και τις εξελίξεις στο ταμείο ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης των εργαζομένων στον τύπο, στον ΕΔΟΕΑΠ. Να σημειωθεί ότι, όπως επισημάνθηκε στην συνάντηση, η κρίση στον ΕΔΟΕΑΠ τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου από τη κυβέρνηση με απαίτηση των δανειστών από τον Σεπτέμβριο του 2016, γεγονός που έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στην χρηματοδότησή αλλά και την βιωσιμότητα του ταμείου.        
 
Παράλληλα, τα μέλη τους Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ και οι δημοσιογράφοι-μέλη της Ένωσης από την περιοχή της Θράκης, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το εργασιακό περιβάλλον στον χώρο των ΜΜΕ της Περιφέρειας και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην άσκηση του επαγγέλματος, σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης και αποδόμησης των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων που παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα.
 
Εκ μέρους της ΕΣΗΕΜ-Θ παρέστησαν στην συνάντηση της Κομοτηνής ο πρόεδρος, Νίκος Καρράς, ο γενικός Γραμματέας, Βασίλης Κοντογουλίδης, ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας, Ρωμανός Κοντογιαννίδης, η αναπληρωτής ταμίας, Ραλλιώ Λεπίδου και τα μέλη του δ.σ., Φιλομήλα Δημολαΐδου και Χαράλαμπος Μπίκας. Παρόν ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ , Παναγιώτης Νεστορίδης.
 
Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) που συνεδρίασε στο Βουκουρέστι στις 18 και 19 Μαΐου έκανε ομόφωνα αποδεκτό ψήφισμά που κατέθεσε η ΕΣΗΜΕ-Θ και στηρίχθηκε και από τις υπόλοιπες ελληνικές περιφερειακές ενώσεις στον χώρο του τύπου, στο οποίο διαπιστώνεται ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας που εκδίδονται στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, έχουν κλείσει τα ανταποκριτικά γραφεία τους στις περιφερειακές ελληνικές πόλεις.
 
Διαπιστώνεται ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν με άδεια εθνικής εμβέλειας είτε δεν διατηρούν ανταποκριτικά γραφεία είτε απασχολούν ελάχιστους δημοσιογράφους εκτός Αθηνών για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
 
Διαπιστώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τα αναγκαία βήματα για να διασφαλίσει ότι 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα περιληφθούν επισήμως και οριστικά στο Οργανόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
 
Το ψήφισμα θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο στην απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και στην ποιότητα της πληροφόρησης που παρέχουν τα παραπάνω ΜΜΕ στο κοινό, εφόσον τα μεν ιδιωτικά δεν είναι σε θέση να καλύψουν με αρτιότητα την επικαιρότητα σε πανελλαδικό επίπεδο, αν και αυτό είναι στοιχειώδης υποχρέωση βάσει της άδειάς τους, η δε ανάλογη δυνατότητα των δημόσιων Μέσων απειλείται. 
 
Για τον λόγους αυτούς ζητεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΔ, να υποστηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών Ενώσεων, και ιδίως των περιφερειακών: της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, να περιληφθεί στη νομοθεσία που θα ρυθμίζει την αδειοδότηση των παραπάνω Μέσων, πρόβλεψη για ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων που θα εργάζονται σε ανταποκριτικά γραφεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κοινό θα έχει πανελλαδικά την πρόσβαση που πρέπει στην ενημέρωση.
 
 Να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη λειτουργία όλων των περιφερειακών προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.