Εντεινεται η ανησυχια των επιστημονων για εξαρση του κορωνοιου μετα τα Θεοφανεια

Προειδοποιούν ότι «έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε θύματα»

Φόβους για έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού έπειτα από τις γιορτές εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δήλωσε σοκαρισμένος από τις εικόνες που καταγράφηκαν τα Θεοφάνια. «Με σόκαρε πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» τόνισε, εκφράζοντας φόβους να μην γίνει σε εθνικό επίπεδο ότι συνέβη στη Θεσσαλονίκη τους προηγούμενους μήνες, με αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία πως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά «έγιναν παραπάνω μεταδόσεις». «Το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε.

Αναφερόμενος στα Θεοφάνια, σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων». «Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν σωστή η αυστηροποίηση των μέτρων πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Έκανε δε λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία και σημείωσε ότι με τις χθεσινές εικόνες είναι εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.

Θ. Καπραβέλος: Έρχεται τρίτο κύμα

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, το ΕΣΥ είναι πλέον πιο πιεσμένο, ενώ τόνισε η εισαγγελία της Θεσσαλονίκης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. Επεσήμανε δε ότι για την έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.