Ενταση μεταξυ κτηνοτροφων του Εβρου και Π. Σγουριδη στη συσκεψη για την Οζωδη Δερματιτιδα

Αναμένει την απάντηση της ΕΕ για προληπτικό εμβολιασμό των ζώων το υπουργείο

Στον Έβρο και τις Φέρες όπου διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης. Είχε προηγηθεί σύσκεψη του υφυπουργού στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία των βουλευτών Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Καΐσα, Δημήτρη Ρίζου και Νατάσας Γκαρά, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας της ΠΑΜΘ, Σωτήρη Παπαδόπουλου του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του διευθυντή κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ Αχιλλέα Σαχπατζίδης καθώς επίσης και εκπροσώπων κτηνοτρόφων του Έβρου. Στη σύσκεψη επικράτησε ένταση μεταξύ των κτηνοτρόφων και του υφυπουργού αλλά και των παρευρισκόμενων βουλευτών καθώς για άλλη μια φορά οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φόβο μαζικής θανάτωσης ζώων.
 
Ήδη έχουν θανατωθεί 200 βοοειδή από τις μονάδες, που επιβεβαιώθηκαν τα δύο κρούσματα Οζώδους Δερματίτιτδας, τα οποία και έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο απολεσθέντος ζωικού κεφαλαία της περιφέρειας.
 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης και κατά τη διάρκεια της ο υφυπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους πως το υπουργείο έχει ήδη στείλει αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, ώστε να επιτραπεί ο προληπτικός εμβολιασμός των ζώων, και αναμένεται η απάντηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εφόσον υπάρξει θετική απάντηση από την ΕΕ, θα μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός με τον ΕΟΦ, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός, να μπορεί να διαθέσει σε πρώτη φάση άμεσα 20.000 εμβόλια. Ο υφυπουργός κατά τη σύσκεψη εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έκβαση του αιτήματος προληπτικού εμβολιασμού των ζώων καθώς, όπως σημείωσε, «η ΕΕ αυτή τη φορά θα καταλάβει τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει για όλη την Ευρώπη και θα κινηθεί αναλόγως επιτρέποντας τους εμβολιασμούς».
 
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους κατηγορώντας την κυβέρνηση για απραξία και επιπολαιότητα, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για υποβολή μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου. Παράλληλα στο στόχαστρο των κτηνοτρόφων βρέθηκαν και οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες στη σύσκεψη και οι οποίοι, όπως είπαν, ψήφισαν υπέρ του νέου φορολογικού για τους αγρότες, το οποίο τους οδηγεί στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση με τις αποζημιώσεις να λογίζονται ως εισόδημα, ενώ δεν παρέλειψαν να θίξουν και το θέμα των αποζημιώσουν που ορίζονται στη σχετική ΚΥΑ.
 
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει αποζημιώσεις – ψύχουλα για τη θανάτωση ζωικού κεφαλαίου με τον κ. Σγουρίδη να αντιτείνει πως η ΚΥΑ συντάχθηκε σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας και οι τιμές που προβλέπονται ανταποκρίνονται στο μέσο όρο. Ωστόσο, για το θέμα, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε πως σε ό, τι αφορά στην αποζημίωση για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μετά από θανάτωση του υπάρχοντος, το κράτος θα αναλάβει να καταβάλει την οικονομική διαφορά που θα προκύπτει μεταξύ της αγοραστικής αξίας του ζώου και της αποζημίωσης.
 
Τα πνεύματα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οξύνθηκαν αρκετές φορές με τον κ. Σγουρίδη να προσπαθεί να ηρεμήσει τους παρευρισκόμενους, επισημαίνοντας πως θα πράξει το καλύτερο δυνατό στο διάστημα μέχρι τις εκλογές. Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, είναι σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, προκειμένου να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.