Ενστασεις απο τους εκπαιδευτες οδηγησης για την μετακινηση τους στο πισω καθισμα

Σε θετική κατεύθυνση η συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου εκτός από αυτή τη μία ένσταση, σημειώνει ο Α. Σκιαδόπουλος

Θετικά, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, εκτός από μία μεγάλη ένσταση, φαίνεται να υποδέχονται το νέο νομοσχέδιο για την έκδοση διπλωμάτων που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση οι δάσκαλοι οδήγησης.

Αυτό τόνισε ο δάσκαλος οδήγησης και συντονιστής των Σχολών «Auto Kίνησις» κ. Αλέξανδρος Σκιαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως πολλές από τις προτάσεις είχαν κατατεθεί και από τους εκπροσώπους τους όλο το προηγούμενο διάστημα σε διαδοχικές ηγεσίες του αρμόδιου Υπουργείου, και γενικότερα αυτό είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Εκεί που διαφωνούν κάθετα, είναι η μετακίνηση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα, η οποία πιστεύουν πως δεν έχει κανένα ουσιαστικό λόγο εφαρμογής, και θα δημιουργήσει προβλήματα αντί να λύσει.

Πρόβλημα η απομάκρυνση των εκπαιδευτών από τη θέση του συνοδηγού

Να υπενθυμίσουμε πως στο νέο νομοσχέδιο, προβλέπεται διαδικασία διενέργειας της πρακτικής δοκιμασίας των υποψήφιων οδηγών και οδηγών, σύμφωνα με την οποία η εξέταση διενεργείται από έναν εξεταστή, που θα κάθεται στο μπροστινό τμήμα του εκπαιδευτικού οχήματος, στη θέση του συνοδηγού, και με την παρουσία του εκπαιδευτή του εκάστοτε υποψήφιου οδηγού, στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος.

Αυτή η πρόβλεψη, που ουσιαστικά βγάζει τον εκπαιδευτή από τα πεντάλ του οχήματος και τοποθετεί τον εξεταστή, που θα πρέπει να αποτρέψει τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις  δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτές, όσο και ζητήματα ακόμα και ασφάλισης των οχημάτων.

«Πρωτίστως απαξιώνει το επάγγελμά μας βάζοντας μας στο πίσω κάθισμα, και κάνοντάς το με την δική μας περιουσία» ανέφερε ο κ. Σκιαδόπουλος, κάτι το οποίο θεωρεί ανεπίτρεπτο. «Πώς θα προστατευτεί ο εκπαιδευτής, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά αν ο εξεταστής κάνει ένα λάθος;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να προσαρμόζονται σε δεκάδες διαφορετικά οχήματα, όσες και οι σχολές. Την ίδια ώρα, θα επιβαρυνθεί και το κόστος της ασφάλισης του οχήματος.

Οι δάσκαλοι οδήγησης, σημείωσε, δεν είναι απόλυτοι στο να βρίσκονται στην θέση του συνοδηγού. «Αν το κράτος θεωρεί ότι αυτοί είναι το θέμα στο θέμα της διαφθοράς της εκπαίδευσης, ας τους βγάλουν από τις εξετάσεις, και να τις κάνουν με οχήματα του κράτους» πρότεινε ο ίδιος.

Άλλωστε έχουν συμφωνήσει στην καταγραφή της εξέτασης με τη χρήση φορητής κάμερας, υψηλής ευκρίνειας, με δυνατότητα λήψης 360 μοιρών, που διαθέτει μικρόφωνο και ειδική αποσπώμενη κάρτα μνήμης, στην οποία αποθηκεύεται όλη η διαδικασία και εικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος και τους συμμετέχοντες. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κίνηση του εκπαιδευτή θα είναι εμφανής, και έτσι δεν υπάρχει λόγος να απομακρυνθεί από την θέση του συνοδηγού, και να «ρίχνει το ανάθεμα μόνο σε εμάς». Αυτός είναι ο λόγος που έχουν κάνει κινήσεις τόσο συμμετοχής στη διαβούλευση, όσο και παρεμβάσεων, ώστε να αναδείξουν το πρόβλημα που αναμένουν να εμφανιστεί.

Σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο

Πέρα από αυτή την αντίθεση όμως, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές θετικές ρυθμίσεις όπως τα νέα βιβλία για τους νέους οδηγούς, τα ηλεκτρονικά μέσα επόπτευσης, ελέγχου των μαθητών και ταυτοπροστασίας, αλλά και η επιμόρφωση των εξεταστών και το μητρώο εξεταστών με τη συμμετοχή και από τον ιδιωτικό τομέα και από ένστολους.

Υποστηρίζουν δε και την πρόβλεψη ότι κάποιος 17 ετών μπορεί να κάνει τη θεωρία και τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης, δίνοντας τις εξετάσεις αφού συμπληρώσει τα 18. «Το 99% είναι προτάσεις που είχαμε κάνει κατά καιρούς στο υπουργείο, με μόνο μελανό σημείο το θέμα της θέσης εκπαιδευτή και εξεταστή» ανέφερε, παρόλο που επισήμανε πως οι περισσότερες από τις διατάξεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Ο διαγωνισμός για τις κάμερες, για παράδειγμα, αναμένεται να πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί με τα βιβλία και άλλες προβλέψεις που υπάρχουν, ενώ μπορεί να φανεί στην εφαρμογή πως κάποιες διατάξεις δεν είναι πρακτικά χρηστικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.