Ενστασεις απο την ΕΛΜΕ Ροδοπης για τις εγγραφες μαθητων στα ΕΠΑΛ

Καλεί τον υπουργό να αποσύρει τις επίμαχες εγκυκλίους

Ανακοίνωση σχετικά με τις εγγραφές μαθητών στα ΕΠΑΛ εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ροδόπης. Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ κάνει λόγο για «“ρατσιστική” συμπεριφορά απέναντι σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους με τις εγκυκλίους που θέτει προς εφαρμογή» εκφράζοντας την αντίθεσή της τόσο ως προς την ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών όσο και ως προς την βραχεία προθεσμία εγγραφής. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης: 

«Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας, αιφνιδιαστικά και αναίτια, «παραβίασε» την ισχύ της  Υ.Α. Αριθμ. 133381/Δ4 / 12-8-2016 (Φ.Ε.Κ. 2627/τ. Β΄/24-8-2016) με τις εγκυκλίους 89047/ΓΔ4 /26-5-2017 και Φ1α/ 91085 /Δ4 /31-5-2017.
 
Το Υπουργείο, σε μια προσπάθεια εξοβελισμού της Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης – παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του  για το αντίθετο- δημιουργεί σιγά και σταθερά όλες εκείνες  τις προϋποθέσεις μείωσης του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ. Με τις εγκυκλίους που θέτει προς εφαρμογή ουσιαστικά αίρει την αρχή της ισότητας στην Εκπαίδευση και  εφαρμόζει «ρατσιστική» συμπεριφορά απέναντι σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους. Τέλος προλειαίνει το έδαφος προκειμένου να «παραδώσει» την Επαγγελματική εκπαίδευση στην μη τυπική εκπαίδευση. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ηλεκτρονική εγγραφή εμφανίζεται μόνο σε δομές κατάρτισης.
 
Η παραπάνω τεχνική αποθαρρύνει τους μαθητές και του κηδεμόνες και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας. Επίσης δεν επιτρέπει, λόγω του μικρού χρονοδιαγράμματος που θέτει, στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που πιθανά  δεν θα εισαχθούν στα ΤΕΙ-ΑΕΙ να γραφτούν και να φοιτήσουν  σε άλλη ειδικότητα. Πολλές μάλιστα από αυτές δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν  εξαιτίας περιορισμένου αριθμού εγγραφών. Ο περιορισμένος  αυτός αριθμός  οφείλεται στην  προθεσμία, η οποία θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για τη δημιουργία τομέων και ειδικοτήτων την 10η Ιουλίου 2017. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν αποκλεισμούς και καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων αντίστοιχα. Και βέβαια εύλογα γεννάται το ερώτημα γατί τώρα γιατί μόνο για τα ΕΠΑΛ και όχι και για τα ΓΕΛ ; Τι προσδοκά να κερδίσει από αυτή την άκρως άδική και άνιση τακτική; Τη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ, τη συγχώνευση τομέων και ειδικοτήτων,  μέσα από το φραγμό που τείνει να θέσει με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής εγγραφής;
 
Δεν γνωρίζει ότι οι περισσότεροι κηδεμόνες αγνοούν βασικά θέματα χειρισμού Η/Υ πολύ περισσότερο ότι δεν διαθέτουν καν υπολογιστή για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή; Δεν ξέρει άραγε ότι αυτό το πολύπλοκο σύστημα εγγραφών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στους κηδεμόνες οι οποίοι ήδη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασφάλεια που τους παρέχει αυτός ο άγνωστος Χ που λέγεται ηλεκτρονική εγγραφή; Εκτός βέβαια  αν αυτό ακριβώς επιθυμούν.  Δυστυχώς  για αυτούς, η σπουδή με την οποία οδηγούν τα πράγματα, δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια για το αντίθετο.
 
Ως εκ τούτου λοιπόν καλούμε τον Υπουργό να  αναλάβει την ευθύνες του και να αποσύρει άμεσα τις επίμαχες εγκυκλίους αποκαθιστώντας τη νομιμότητα και προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.