Ενωθηκαν για μια βραδια Τυνησια και Θρακη

Στην εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, με νέους από την Τυνησία να παρουσιάζουν τις γεύσεις και τους χορούς της χώρας τους

Με γεύσεις και μουσικές από την  Τυνησία και τη Θράκη γέμισε το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ESC) «Upgrade your neighborhood – Brand your city », το οποίο υλοποιείται από την System & G.

Έτσι εθελοντές από την Τυνησία και Ελλάδα, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής πραγματοποίησαν μια εκδήλωση στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου γεμάτη χορούς και παραδοσιακά εδέσματα από την Θράκη και την Τυνησία.

Πανδαισία γεύσεων από Τυνησία και Θράκη

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ανάδειξη των γειτονιών της πόλης, οι οποίες μέσα από τις μικρές καθημερινές παρεμβάσεις των εθελοντών, μπορούν να αναβαθμιστούν, με τους 5 Τυνήσιους εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να κάνουν εργασίες στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, και φυτεύσεις στην αυλή του.

Για την βραδιά της εκδήλωσης, οι εθελοντές παρουσίασαν γεύσεις από την Τυνησία, με πιάτα που μαγείρεψαν οι ίδιοι από το πρωί της ημέρας, προς τέρψη όλων όσων βρέθηκαν στο χώρο για την εκδήλωση.

Ανάμεσα στα πιάτα ήταν το εθνικό πιάτο της Τυνησίας, το κουσκούς, που δεν χρειάζεται συστάσεις, το φρικασέ (σάντουιτς με τόνο, χαρίσα (καυτερή πιπεριά) ελιές και ελαιόλαδο, καμία σχέση με το ευρωπαϊκό πιάτο με το ίδιο όνομα), αλλά και γλυκά όπως το Ντροό, ένα γλυκό με σόργο.

Δίπλα σε αυτά υπήρχαν και διάφορες Θρακικές γεύσεις, με πίτες, στραγάλια αλλά και σιροπιαστά.

Χοροί από την Τυνησία στην αυλή του Λαογραφικού

Στη συνέχεια οι εθελοντές αναφέρθηκαν στις βασικές ομοιότητες μεταξύ του δικού τους και του τοπικού λαϊκού πολιτισμού, περνώντας από το λέγειν στο έργο, παρουσιάζοντας χορούς της πατρίδας τους καλώντας και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν.

Τη χορευτική σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, «ξεδιπλώνοντας» ένα ζωντανό κομμάτι της θρακικής παράδοσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.