Ενοποιειται ο αρχαιολογικος χωρος στον Αγιο Χαραλαμπο

Αναδεικνύοντας τη διαχρονία της Μαρώνειας από τα Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι τα υστεροβυζαντινά

Στο επόμενο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί το έργο της συντήρησης και ανάδειξης-ενοποίησης των μνημείων Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Μαρώνειας στον Άγιο Χαράλαμπο, κάτι που ανακοίνωσε και η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην εκδήλωση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Το έργο περιλαμβάνει την ενοποίηση μνημείων διαφόρων περιόδων στον Άγιο Χαράλαμπο Μαρώνειας όπως το ρωμαϊκό πρόπυλο εποχής Αδριανού, το υστερορρωμαϊκό κτίριο και τον λιθόστρωτο δρόμο που οδηγούσε στη ρωμαϊκή αγορά, την παλαιοχριστιανική βασιλική με ψηφιδωτά δάπεδα στο αίθριο και δυο μονόχωρα ναΰδρια, το τμήμα του μεσοβυζαντινού οικισμού και τον επισκοπικό ναό του 12ου αι..

Το έργο, που αναμένεται να έχει προϋπολογισμό γύρω στο 1 εκ. ευρώ, σχεδιάζεται για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-27, και αυτή την περίοδο, όπως σημείωσε η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, εκκρεμεί η ολοκλήρωση ωρίμανσης των μελετών, τόσο από την πλευρά της Εφορείας, όσο και από πλευράς της Περιφέρειας, μιας και ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι, θα πρέπει να μετακινηθεί ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η ενοποίηση των χώρων.

Η Περιφέρεια, μιας και αυτή είναι αρμόδια για την οδική σύνδεση, θα πρέπει να κάνει μια μελέτη και να αποφασίσει από πού θα περάσει η νέα οδική σύνδεση για το λιμάνι.

Αφού γίνουν οι απαραίτητες αρχαιολογικές έρευνες, για να διαπιστωθεί πως η όδευση δεν θα περάσει πάνω από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ο νέος δρόμος, και θα «απελευθερωθεί» το πάνω τμήμα του, κοντά στη ρωμαϊκή αγορά, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ενοποίηση του χώρου.

Με το έργο αυτό, τόνισε η κ. Καραδήμα, θα μπορέσει να αναδειχθεί και η διαχρονία της Μαρώνειας, από την Ελληνιστική-ρωμαϊκή περίοδο, μέχρι την υστεροβυζαντινή, μαζί με την κατάλληλη σήμανση, ώστε να μπορεί και το κοινό να περιηγηθεί στους χώρους.

Πιο άμεσα μπορεί να γίνει η απομάκρυνση του οδοστρώματος που οδηγούσε στις παλιές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, οι οποίες πλέον έχουν εγκαταλειφθεί. Μάλιστα τα κτίρια, τα οποία παραμένουν στο χώρο, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι αποθήκευσης για τις έρευνες και τις ανασκαφές που θα γίνουν στην περιοχή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για το συγκεκριμένο έργο της ανάδειξης του χώρου.

Σε δεύτερη φάση, ελπίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι πως οι ανασκαφικές έρευνες θα επεκταθούν και στο χώρο της παλιάς κατασκήνωσης, μιας και αυτή βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Με αυτό τον τρόπο σταδιακά, η αρχαία Μαρώνεια θα έρθει στο φως όχι πλέον ως ξεχωριστός χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά ως ένα ζωντανό κομμάτι τη ιστορίας αιώνων της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.