Ενωνουν τις δυναμεις τους τα Δημοτικα Συμβουλια Νεων της χωρας

Η Κομοτηνή φιλοξένησε την «Συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων Ελλάδας»

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν οι νέοι των Συμβουλίων, που συμμετείχαν και στις δράσεις του φεστιβάλ «ΓουέλΚΟΜ»

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις αλλά και να γνωριστούν καλύτερα είχαν νέοι από 7 Δημοτικά Συμβούλια Νέων που έχουν συσταθεί στη χώρα, το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου, κατά την «Συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων (ΔΗΣΥΝ) Ελλάδας» που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή.

Η πρωτοβουλία αυτή, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ, το Δήμο Κομοτηνής και την ΔΚΕΠΠΑΚ με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού EXAGONO του Δήμου Κομοτηνής, του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής, της ΚοινΣ.Επ Θρα.Κι και της ΕΕΤΑΑ, είχε σαν στόχο οι ενεργοί πολίτες των Δημοτικών Συμβουλίων νέων να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές και να δικτυωθούν για μελλοντικές συνεργασίες.

Η δράση είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ΓουέλΚΟΜ», με τα μέλη των Συμβουλίων να δίνουν το παρών στις εκδηλώσεις του τόσο το βράδυ της Δευτέρας όσο και το μεσημέρι της Κυριακής.

Φέρνουν πιο κοντά φορείς και νέους τα ΔΗΣΥΝ

Οικοδεσπότης ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, με τον πρόεδρό του κ. Αλέξανδρο Χατζόπουλο να τονίζει πως θέλησαν να φέρουν τους συναδέρφους τους από τα άλλα συμβούλια για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με αυτούς, να ανταλλάξουν ιδέες, αλλά και να αποκτήσουν μια επαφή που θα τους βοηθήσει στο μέλλον να γίνουν όλοι καλύτεροι.

Άλλωστε διαβεβαίωσε πως αυτή δεν θα είναι η μοναδική φορά που θα έρθουν σε επαφή, βοηθώντας παράλληλα και νέα Δημοτικά Συμβούλια Νέων να συστηθούν και σε άλλες περιοχές και να μπορέσουν να συμβάλλουν στην βελτίωση τόσο της πόλης τους, όσο και της επαφής των νέων με τα κοινά.

Την χαρά όλων που βλέπουν το νεότερο μέλος των ΔΗΣΥΝ να κάνει μια τέτοια φιλότιμη προσπάθεια εξέφρασε ο κ. Μάριος Σαπουντζάκης πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν το πρώτο που ξεκίνησε με τη νέα μορφή τους.

Τα νέα ΔΗΣΥΝ, τόνισε, θέλουν να δώσουν μια ώθηση ώστε να σπάσουν την έννοια του απόμακρου Δήμου και να τον φέρουν κοντά στην κοινωνία των πολιτών. Για αυτό και βρέθηκαν στην Κομοτηνή τόσο για να στηρίξουν την προσπάθεια της Κομοτηνής, όσο και να δουλέψουν μαζί για να αναδείξουν θέματα που αφορούν τους νέους των πόλεων τους, τα οποία είναι θέματα κοινά για όλους.

Στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο κ. Γιώργος Χουλιαράς, αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης Νεολαίας της ΓΓ Επαγγελματικής εκπαίδευσης, που τόνισε πως παρακολουθούν όλες τις διαδικασίες που γίνονται για τα Συμβούλια, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως τα βιώματα και οι γνώσεις που θα αποκομίσουν τα μέλη τους θα αποτελέσουν τη βάση για τη θεσμοθέτηση τους.

Θεωρεί όμως πως είναι πολύ θετικό ότι ως θεσμός ξεκίνησε από τα κάτω προς τα πάνω, και δεν επιβλήθηκε από τη Γραμματεία ή κάποιο υπουργείου, για αυτό και θα καταγράψουν την μέχρι τώρα εμπειρία, και στηρίζουν τα συμβούλια, αν τους ζητηθεί σε θεσμικό επίπεδο.

Ενίσχυση από την ΕΕΤΑΑ

Στην συνεργασία τους με την ΠΕΔ ΑΜΘ για την ανάδειξη των ΔΗΣΥΝ στάθηκε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), εκφράζοντας την άποψη ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουν την ευκαιρία στα νέα παιδιά να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο της πολιτικής συμμετοχής τους, που είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι υπάρχοντες τρόποι για να προσελκύσουν τα παιδιά στην πολιτική δεν τους ελκύουν πλέον, σημείωσε, ούτε εκφράζονται μέσα από τις παραδοσιακές δυνατότητες που είχαν οι προηγούμενες γενιές, αλλά χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, που μπορεί να είναι και πιο ουσιαστικές.

Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους συμμετοχής των νέων στα κοινά, και είναι θετικό πως αυτό ξεκινά από τις τοπικές κοινωνίες, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις τους με τους θεσμούς, και δημιουργώντας ένα κοινωνικό κεφάλαιο, από τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των τοπικών δικτύων, που πρέπει όμως να στηριχθούν και θεσμικά.

Στόχος η επέκταση των ΔΗΣΥΝ σε όλη την Περιφέρεια

Ελπίδα όλων είναι τα ΔΗΣΥΝ να επεκταθούν σε όλη την Περιφέρεια, σημείωσε η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του EXAGONO και ειδική συνεργάτιδα για θέματα νεολαίας της ΠΕΔ ΑΜΘ, για αυτό και η ΠΕΔ έχει αναλάβει πρωτοβουλία να στηρίξει τους Δήμους της που ενδιαφέρονται για θέματα νεολαίας, θέλοντας να αναλάβουν πρωτοβουλίες και προγράμματα δράσης.

Έτσι τους ενημερώνει για τις δυνατότητες και τα δίκτυα, ανάλογα με τα ενδιαφέρονται και τις ανάγκες του κάθε Δήμου, αλλά και για τα ΔΗΣΥΝ.

Άλλωστε αυτό που επιθυμούν είναι να στηρίζουν τους νέους για να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να έχουν ενεργή συμμετοχή στα κοινά, μιας και μπορούν να αποτελέσουν επιταχυντές στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική μέρα για το Δήμο και την πόλη. Μία μέρα που έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, τόσο γιατί συμπράττουν όλοι για θέματα του ενδιαφέροντός τους και στέλνουν μήνυμα πως με τη συμμετοχικότητα μπορούν να λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας, και σε ουσιαστικό επίπεδο γιατί αυτοί οι νέοι θα κληθούν αύριο να αναλάβουν τα ηνία.

Έτσι ο δήμαρχος Κομοτηνής κατέθεσε τη σπουδαιότητα οι φορείς να στηρίζουν κάθε τέτοια προσπάθεια καταθέτοντας τη διαβεβαίωση πως τόσο ως Δήμος Κομοτηνής, όσο και ως ΠΕΔ ΑΜΘ, στηρίζουν την προσπάθεια των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.